Valpetrening: Er hundebur egentlig nødvendig?

Author picture Marte

Hundebur er et vanlig valpetreningsverktøy. Men er det virkelig nødvendig? Og hva er risikoen ved bruk av hundebur? Les alt om når og hvordan du bruker bur for valpen eller hunden din.

Hva er et hundebur?

Et hundebur er enkelt og greit et bur hvor du kan låse inn en valp eller en voksen hund. Det brukes ofte som et sted for en hund til å sove og er gjerne brukt til å gjøre hunder stuerene og til å forhindre destruktiv oppførsel. Men er det virkelig nødvendig? Og hva hvis valpen din lider av separasjonsangst?

Hundebur = Stueren?

Det er et faktum at valper har svak blære. De må ofte gjøre små ærend og må også lære å tisse ute og ikke inne i huset.

Teorien bak bruken av et hundebur under denne treningen er at en hund vil bli stureren ved ikke å ville forurense sin egen "seng". Det er riktig til en viss grad, men unge valper opp til 6 måneder vil av og til unnlate litt rett og slett fordi de ikke har kontroll på blæren sin enda. Ved å låse dem inn i et bur vil de ønske å utsette dette så lenge som mulig, men det er ikke veldig sunt eller behagelig for valpen.

Se etter alle signalene fra valpen din som forteller deg at de må gå på do, og ta søtnosen ut hver 2. time. Om uhellet er ute: Bare bruk en mopp og litt plantebasert/økologisk vaskemiddel :) Tålmodighet er nøkkelen her!

Sove i hundebur om natten?

Mange valper hyler, piper og bjeffer om dagen eller om natten når de er alene. De gjør dette fordi de føler seg ensomme. De savner mor og søsknene sine. Ikke la valpen hyle eller bjeffe for lenge - dette kan være skadelig. Gi valpen muligheten til å sove på forskjellige steder, helst i nærheten av deg. På den måten gir du hunden en følelse av trygghet og sikkerhet - i stedet for ensomhet og stress. Straff aldri hunden for disse normale følelsene, men få den til å slappe av. Les mer om hva du kan gjøre i ved separasjonsangst her.

Prøv også å merke deg hvilke lyder og bjeff som betyr: "Jeg må tisse!" slik at du også kan hjelpe valpen din på toalettet om natten.

Gi valpen din et valg

Hunder, og spesielt valper, våkner jevnlig om natten og strekker og rører på seg. Det er viktig for utviklingen av muskler og ledd at de kan bevege seg fritt og velge forskjellige steder å sove.

Det er også viktig at valpen din kan skifte mellom et varmt sted (pute, teppe) og et kjøligere sted (gulvet, kalde fliser) for å justere kroppstemperaturen. Du kan forlate buret åpen om natten, slik at valpen kan velge sitt eget favorittsted.

De fleste hunder elsker å strekke seg langflate på gulvet

Å hindre ødeleggelse av ting / tygging / kloring

Hunder som tygger på møbler når de er alene, blir noen ganger satt i et bur for å hindre denne oppførselen. Dette kan faktisk ha motsatt effekt. Hunden kan kanskje ikke lenger nå møblene eller favorittskoene dine, men den underliggende årsaken til tyggingen forsvinner ikke. En hund tygger aldri i stykker ting bare for å være irriterende - det er alltid en årsak, for eksempel: Stress, angst, kjedsomhet eller til og med tannverk.

Hunder som føler seg engstelig eller stresset når de er alene, tygger ofte på ting for å frigjøre stresset. I et bur føler de seg ikke nødvendigvis tryggere eller mindre stresset: Faktisk har de mindre valgfrihet og kan derfor bli ekstra frustrert. Mange hunder gir opp og går og legger seg i buert, men dette er hovedsakelig fordi de ganske enkelt ikke har noe annet valg.

Mange valper begynner å tygge burets karmer og stenger av ren frustrasjon. Dette kan forårsake alvorlige tannproblemer og er potensielt en veldig farlig situasjon hvis de setter fast tennene.

Tips: Vil du at valpen holder seg vekk fra bestemte områder eller rom i huset? Plasser trappe- og dørgrinder rundt i hjemmet ditt. På denne måten gir du valpen din plass, men du har fortsatt kontroll hvor de har lov til å være. Gi valpen nok tryggealternativer som tyggegodbiter, et tau eller en Kong.

Les mer om destruktiv oppførsel her.

Når kan et hundebur være nyttig?

Et hundebur kan være et nyttig for å flytte hunden. Det er lurt å la hunden bli vant til buret på forhånd. Et bur kan være perfekt for hunden din når den skal transporteres til et annet sted og miljø, for eksempel til hundepasserens hus, da buret er en kilde til hjemmekomfort og kjennskap.

Et hundebur er også nyttig i korte perioder når det er bedre og tryggere for hunden din å holde seg et annet sted, for eksempel hvis du flytter, hvis det er små barn på besøk eller hvis du skal rengjøre osv.

Selvfølgelig kan du bruke buret som et koselig sted valpen kan sove, men la døren stå åpen.

Hvordan bør du bruke hundeburet?

Pass på at buret er et fint og behagelig sted for din hund. Legg inn favoritteppet og noen leker, og kanskje et klesplagg som lukter deg. Du kan belønne hunden din med en velsmakende godbit i buret, slik at den vet at dette er et trygt og positivt sted.

Men gi også hunden din andre soveplasser i huset. Mange hunder liker å ligge litt høyere enn gulvnivå - derfor velger mange hunder ofte å ligge på sofaen eller sengen. Hvis du ikke vil at sofaen skal bli skitten, kan du legge et teppe der hunden din kan ligge. Det er mange forhøyede hundesenger til salgs eller som gis bort som hunden vil elske.

Valpepass: En hundepasser for din valp

Valper er nødt til å bli vant til livet utenfor fødestedet og med sin nye familie. Det betyr: Masse tissing, mye søvn, lek og sosialisering.

En hundepasser på Pawshake kan hjelpe deg i de travle første månedene når valpen din alltid krever oppmerksomhet. Din dyrepasser kan komme til huset ditt for å gå med hunden din, gi kjærlighet og klemmer, og å hjelpe til med valpetreningen, hvis du ønsker det.

Å bruke en hundepasser er også til fordel for valpesosialisering. Valpen din bør få møte og tilegne seg positive erfaringer med mange forskjellige typer mennesker når de er unge, og en Pawshake-hundepasser vil bidra til dette når du er opptatt på jobb. Les mer om hundepass for valpen din her.

Finn en hundepasser i ditt nærområde her!