Min hund har separasjonsangst. Hva kan jeg gjøre?

Author picture Marte

Å være alene føles utrygt for hunder. De er flokkdyr av natur og å være i en gruppe gir dem styrke og beskyttelse. Å være alene kan derfor trigge følelsesmessige problemer. Ingen hunder liker å være alene, men for noen kan det skape store problemer. Separasjonsangst kan utvikles ved en tidlig alder, på grunn av for eksempel neglisjering. Det kan også komme fram i senere alder etter en traumatisk opplevelse, for eksempel at eieren er borte over en lengre periode på ferie eller annet, eller på grunn av flytting.

Du kan bidra til å forhindre separasjonsangst ved å venne hunden din til å være alene i tidlig alder. Start alltid kun med noen få minutter til å begynne med og øk gradvis til flere timer. Men, du skal aldri la hunden din være alene hele dagen – til og med hunder som ikke viser problematisk oppførsel alene trives best i gruppe. Hvis du ofte trenger å la hunden din være hjemme alene er det best å ordne en hundepasser for å holde hunden din med selskap.

Hunder som ikke er vant til å være alene fra en tidlig alder kan ofte utvikle alvorlig separasjonsangst. Det er derfor viktig å gjenkjenne symptomene tidlig og adressere roten til problemet.

hund ser ut vinduet

Å gjenkjenne symptomene

Klaging, bjeffing, ødelegging av møbler, selvskading, rastløshet og tissing på gulvet er typiske symptomer på separasjonsangst. Om hunden også nekter å spise eller drikke når den er alene eller at den er overdrevent glad og hyperaktiv når du kommer hjem, viser den tegn du bør ta på alvor. Det er spesielt viktig å gjenkjenne disse symptomene som hundepasser, da en ellers veloppdragen hund kan utøve plutselig og destruktiv oppførsel som bør «behandles» som det det gjerne er: Separasjonsangst. Ingen hunder gjør disse tingene for å være plagsom, så hva du enn gjør – ikke straff hunden, men vær rolig og prøv å berolige den på best mulig måte.

Selvtillit

Selv om det å gradvis tilvenne hunden til alenetid er viktig, er nøkkelen til suksess når det kommer til separasjonsangst litt mer komplisert enn som så. Hunder som lider av ekstrem separasjonsangst pleier faktisk å mangle selvtillit. Dette kan for eksempel være resultatet av en tidligere traumatisk opplevelse. Det hemmelige trikset for å unngå separasjonsangst er derfor å bygge opp deres selvtillit og deres generelle tillit. De trenger å bli forsikret om at de bor i et varmt og trygt hjem hvor «flokken» ikke forlater dem. Så din første prioritet bør være å tilby akkurat dette. Gi hunden din en stille og rolig plass i huset som kun er dens, hvor den føler seg trygg og avslappet. Ta den også med på masse lange turer og engasjer deg i lek og kos. Gi den generell masse trygghet, kjærlighet og bekreftelse.

Sliten og fornøyd

Sørg for at hunden din både er sliten og fornøyd før du lar den være alene hjemme. Gå på en lang tur med masse lek for å tømme den for energi før du drar. Forlat kun huset når hunden er rolig og avslappet.

Sjekk din egen oppførsel

Å plukke opp nøklene dine, ta på deg skoene, gå raskt fra et rom til et annet.. Typisk oppførsel når man skal ut av huset. Din smarte pelskledde venn tenker med én gang: «Help! Min flokkleder skal dra fra meg!» Prøv derfor å gjøre disse tingene, men uten å dra. Gjør rutinene dine for så å bli hjemme. Hvis du fjerner assosiasjonen mellom denne oppførselen og det å forlate hjemme vil panikken hunden din føler ved at du skal dra forhåpentligvis forsvinne. Igjen: Forlat kun huset hvis hunden din er helt rolig og avslappet. Hvis hunden din pleier å bli ekstremt glad når du kommer hjem, møt den rolig, men selvsagt vennskapelig. Vis tydelig at du er glad for å se hunden din, men ikke oppmuntre til hyperaktivitet. Bli aldri sint på den, men sørg heller for å gi den stabilitet og trygghet som den jo ønsker.

Å venne hunden din til å være alene

Hunder med alvorlig separasjonsangst må bli vant til ditt fravær gradvis. Bli borte noen ganger gjennom hele dagen kun ved å gå inn i et annet rom og så tilbake. Lat som om ingenting er galt eller endret og belønn hunden din med godbiter hvis den forholder seg rolig til du er tilbake hos den. Repeter dette til du faktisk forlater huset i noen minutter. Hvis hunden din blir veldig stresset, ta en pause og prøv igjen etter et par dager. Hunden din må lære seg at det å være alene ikke er noe å vøre redd for og at det ikke er en straff for uønsket oppførsel. Vær tålmodig. Denne typen valpeøvelser vil du dra veldig god nytte av senere – det kan vi love deg.

Hundepasser

Hundepassere kan være den ideelle løsningen for å gi hunden din selskap når du er borte. Men, det er en hake.

Noen ganger betyr ikke separasjonsangst nødvendigvis kun det å «være alene», men også det at hunden ikke takler å skilles fra deg, dens ‘flokkleder’. Derfor kan hunden din bli forvirret og redd når den plutselig er etterlatt alene med en «fremmed». Hvis du ikke introduserer hunden din og hundepasser tidlig og riktig (ved å gradvis bygge opp trygghet og tillit mellom de to), kan det å bli passet av en hundepasser faktisk bli en traumatisk opplevelse i stedet for noe hyggelig.
 
Så sørg for at du gjør en nøye og gradvis tilvenning til den nye hundepasseren før du selv forlater hunden din. Ta hunden med på en lang tur sammen med hundepasser og deg selv og la hunden utforske passers hjem med deg tilstede. Når hunden din skal passes hjemme hos hundepasser er det viktig at du tar med hundens favoritteppe, -kurv/-seng og andre gjenstander eller leker som er betryggende for hunden i ditt fravær.
Det er også viktig at hundepasseren du velger gir hunden din like mye kjærlighet, stabilitet og kos som du gjør. Da vil den raskt føle seg trygg og få den selvtilliten den trenger for å klare seg uten deg når det trengs.
 
OBS: Hvis hunden din opplever akutt separasjonsangst er det lurt å søke råd hos en spesialist.