Hvordan introdusere hunder og katter: 7 steg til suksess!

Hvordan introdusere hunder og katter: 7 steg til suksess!

Hvordan introdusere hunder og katter: 7 steg til suksess!

11/07/2018

Hunder og katter virker å være naturlige fiender og kan til tider krangle som...vel, som utsagnet "hund og katt". De forstår ikke hverandres kroppsspråk noe som kan føre til miskommunikasjon og noen ganger jaging, biting og til og med aggresjon. Men veloppdratte hunder og katter kan leve sammen i harmoni og til slutt bli gode venner. Tenker du å anskaffe deg hund med en katt boende hos deg fra før? Eller kanskje omvendt? Da må du sørge for en trygg og ansvarlig introduksjon mellom dine pelskledde beboere.

Forberedelsen

Sørg for at hunden din er sliten og litt trøtt før du introduserer den til en katt. Ta med ut på en lang tur på forhånd og kast en pinne eller favorittballen for å slite den ut litt ekstra. Dette vil tilfredsstille jaktinstinktet og generelt slite den ut slik at den er i et roligere humør før introduksjonen. Sørg også for at katten din er rolig og fornøyd. Introduser dem helst i kattens hjem hvis mulig. Katter er gjerne mer stresset på nye steder og målet er jo at begge parter skal være så rolige som mulig. Husk at hjemmet er kattens herredømme. Sperr av "kattehjørnet" hvor kattedoen er eller favoritt-sengeplassen slik at hunden ikke kan nå det. 

Det første snus av vennskap

I starten er det lurt å begynne forsiktig. Klapp begge to og la dem lukte den andres lukt via deg Ikke la dyrene møtes helt enda. 

Så fort begge dyrene er i samme hus, plasser dem i hvert sitt rom slik at de ikke møter hverandre, men kan snuse rundt og utforske. Går det bra, bytt plass på dem og la dem snuse rundt i hverandres lukt. Går det ogsp bra, gir du dem begge sin favorittgodbit slik at de forbinder den nye lukten med noe positivt

puppy and kitten are best friends

Introduksjonen

Er begge dyrene fortsatt rolige og nysgjerrige? Da er det på tide å introdusere dem for hverandre. Den tryggeste måten er å putte katten din i et reisebur eller liknende og plassere den høyt. Sørg for at katten er kjent med reiseburet først selvsagt, slik at dette ikke blir mer stressende enn det behøver å være. Hold hunden i bånd og la dem observere hverandre på avstand. Hvis det går bra, gi dem en godbit. Nå er dere klare for det neste steget:

Hold hunden i et langt bånd og la katten vandre rundt som den vil. Sørg for at katten din har flere "rømningsveier" og ulike steder i høyden som den kan "rømme" til hvis den ønsker det. Ikke tving dyrene til å hilse på hverandre. La den bestemme selv. Hvis de forblir rolige og fornøyde ros dem opp i skyene og gi dem (igjen) en liten godbit. Godbiter funker alltid ;-) 

Kroppsspråk

Hold et godt øye med dyrenes kroppsspråk, da dette vil avsløre begynnende irritasjon eller aggresjon.

Hvis kattens ører peker bakover og halen svinger intenst fram og tilbake er den tydelig irritert. Hvis hunden din plutselig stivner, ørene peker rett opp og den stirrer på katten; da er den i jaktmodus. Hvis den slikker seg rundt munnen eller gjesper er den mest sannsynlig stresset eller ukomfortabel. 

Så fort noen av disse tegnene vises, lokk vekk dyret med en godbit og ta det til et annet rom. Prøv en ny introduksjon senere.

Vær også oppmerksom på ditt eget kroppsspråk. Er du rolig og avsslappet eller redd for at noe skal skje? Prøv å forhindre alle typer spenning, også din egen.

Tålmodighet og overvåkning

Start introduksjonen sakte og rolig ved å eksponere dem til hverandre bare i noen få minutter om gangen og gjenta dette daglig. Hvis det etter noen uker fortsatt går bra, så la dem begge gå uten bånd og bur og bli bedre kjent. Noen hunder og katter blir bare aldri venner, andre kan bruke flere uker (kanskje måneder) på å lære å tolerere hverandre. La dem bruke tiden de trenger og i den tiden hold de begge under overvåkning. Hvis ting ikke blir bedre etter noen uker og forholdet forblir irritert eller preget av aggresjon; skill dem. Gi dyrene en lang pause, eller vurder å få hjelp av en atferdsekspert.

Kattunger og valper

Fordelen med å introdusere kattunger og valper til hverandre er at unge dyr ikke har dårlige erfaringer med andre arter enda. Karttunger spesielt, pleier å være veldig nysgjerrige og uredde hunder. Ulempen med unge dyr er at de gjerne kan være litt for lekne og uvitende. Kattunger forstår ikke alltid når hunder jager dem og ignorerer alle faresignalene. Valper kan ønske å lekesloss litt og ender fort opp med en liten skrape fra en katt som bare vil ta en blund. Så sørg alltid for en ekstra årvåkenhet hvis du introduserer kattunger og valper.

Dyrepasser

Are you a dog or cat sitter and wish to introduce a cat or dog to your resident pet? Er du en hunde- eller kattepasser og tenker å passe en hund eller katt hjemme hos deg? Det bør kun skje med en gjestehund/katt som er vant med andre dyr. Og gi alltid beskjed til eier om at du ønsker at dyrene møtes på forhånd.

Grunnregler:

  • Unngå jaktoppførsel
  • Belønn rolig og vennskapelig oppførsel
  • Ikke tving dyrene til å gjøre noe de ikke vil
  • Unngå stress og irritasjon: Distraher dem så mye du kan
  • La katten ha tilgang til "rømningsveier"
  • Tillat aldri hunden å være nær kattedoen