Hvordan gjøre den nye valpen din stueren

Author picture Marte

Hva er toalett-trening?

Toalett-trening av en valp handler enkelt og greit om å vise dem passende steder å gå på do. For de fleste betyr dette hvor som helst unntatt innendørs. Noen eiere kan imidlertid være mer spesifikke og vil kanskje at hunden deres bare skal tisse og bæsje på et bestemt sted, som på en valpepute eller i et bestemt hjørne av hagen.

Å gjøre valpen din stueren

Toalett-trening av valpen din handler om konsistens, observasjon, tålmodighet og mye positiv forsterkning. Målet er å gjøre det enkelt for valpen din å klare det. Ved å gi dem muligheten til å gjøre ting riktig og belønne dem når de gjør det, vil de som regel lære raskt.

Nedenfor er en guide til hvordan du kan trene valpen din til å bli stueren. Det samme gjelder også for en voksen hund. Den eneste forskjellen er at du med en voksen hund vil trenge litt mer tålmodighet og forståelse. Spesielt hvis de har fått lov til å gå på do inne i mange år.

Hvor lenge kan en valp holde seg?

Som en generell regel kan en valp holde seg i ca én time for hver måned de er i alder. Så hvis valpen din er to måneder gammel, kan de holde seg i omtrent to timer. Husk denne regelen og ta dem pro-aktivt ut på do og oppmuntre dem til å gjære fra seg.

Ha en toalett-treningsrutine

Å ha en daglig rutine hjelper deg og valpen å forutsi når den må på do. Ta den med ut etter hvert måltid og etter den våkner fra en lur. Når den har gått på do, roser du den og gir en godbit. Hvis valpen ænsker å leke med deg før den går på do (eller i stedet for), bør du holde deg i ro og heller forsøke å oppmuntre den til å snuse rundt og gjøre fra seg først.

Dette lærer valpen at når den har gjort sitt fornødige, kan leken begynne! I tillegg kan du prøve å begrense eller fjerne tilgangen til vann et par timer før valpen legger seg. Dette reduserer sjansen for et lite uhell over natten.

Observasjon og handling

Mens valpen er våken, må du se etter tegn på at den trenger å gå på do. Noen ganger forstår ikke valper hvordan de skal tømme hele blæren sin og trenger derfor å tisse kort tid etter at de nettopp gikk ut. Valper kan også til tider bli overbegeistret mens de leker og ha små uhell. Vær oppmerksom hvis de går rundt i ring og snuser på gulvet. Ta i så fall valpen umiddelbart ut og oppmuntre den til å gjøre fra seg.

Mens valpen din fremdeles er under trening, kan det være lurt å begrense hjemmet ditt ved å plassere den i et hundebur eller i et eget område med lekegrind, hvis du ikke kan følge med på dem kontinuerlig. Det er ikke å anbefale å la en valp å ha fri tilgang til huset ditt hvis du ikke kan holde øye med den hele tiden. Ikke bare kan den ødelegge eller spise noe den ikke skal, men hvis du ikke ser etter tegn til at den trenger å gå på do og pro-aktivt tar den med ut, kan den også lære at det er akseptabelt å gå på do inne i huset.

Hvordan unngår du at valpen din gjør fra seg inne?

Uhell kan skje, og det er helt normalt. Hvis du tar valpen din i å gå på do inne, ikke gjør så mye ut av det. Si "nei" eller "huff da" helt rolig med lavt tonefall (ikke rop eller kjeft), løft opp valpen og ta den med ut. Hvis de fullfører ute, må du sørge for å gi mye ros og godbiter for å vise dem at det var det riktige å gjøre.

VIKTIG! Hvis du oppdager uhellet først etter det har skjedd (ikke mens det skjer), må du ikke straffe valpen eller kjefte på den. Fjern bæsjen eller vask opp tisset og ikke si noe mer.

Hunder lærer i øyeblikket og ikke etter ting har skjedd. Så å straffe dem for noe som har skjedd, kommer ikke til å oppnå noe. I stedet bør du gå gjennom rutinen din og gjøre en innsats for å ta den med ut oftere. Jo flere ganger de gjæør fra seg på et passende sted og blir belønnet for det, jo raskere kommer de til å lære.

Hvis du ikke kan være hjemme hele dagen for å hjelpe valpen gjennom toalett-treningsfasen, bær du vurdere å booke en hundepasser som kan besøke hjemmet ditt på dagtid eller sende valpen til en hundepasser som tilbyr hundebarnehage i stedet. Søk etter en hundepasser her.

Hvor lang tid tar det å toalett-trene en valp?

Det kan ta opp til 6 måneder å gjøre en valp stueren. Avhengig av rasen, kan det også noen ganger ta opptil 1 år. Dette betyr dog ikke at de kan holde seg hele dagen etter hunden er å regne som stueren. Det betyr det at de er i stand til å holde seg i et par timer eller å være i stand til å tydelig vise deg når de trenger å gå ut. Husk å være tålmodig under toalett-treningsfasen, og såklart etter.

De fleste hunder vil ikke gå på do inne med vilje. Mens de er små, utvikles fortsatt mye av tarmmusklene seg, så hjelp dem så mye du kan og sørg for å ha nok godbiter liggende hjemme! ;-)