Møt en av våre mest suksessfulle hundepassere

Author picture Marte

Vilde startet som hundepasser hos Pawshake i mai 2019. Siden den gang har hun hittil fullført imponerende 57 bookinger og passet over 15 hunder. Vi har intervjuet Vilde om livet som Pawshake-hundepasser; blant annet hvordan det startet, hva det betyr for henne, hvordan bli like suksessfull som henne og mye mer!

1. Hvordan fant du Pawshake og hvorfor bestemte du deg for å registrere deg som hundepasser?

Jeg husker faktisk ikke helt hvordan jeg fant Pawshake, men jeg tror kanskje det var på instagram? Da jeg flyttet til Trondheim for å studere hadde jeg en bekjent med en puddel jeg fikk låne så mye jeg ville, og jeg fikk dermed tilfredsstilt «hundebehovet». Men en stund etter at han dessverre døde og jeg savnet firbeinte mer enn noen gang, husket jeg på Pawshake og registrerte meg som hundepasser. Det er jeg veldig glad for at jeg gjorde!

2. Hva slags dyr passer du på Pawshake og hvilke tjenester tilbyr du?

Jeg bestemte meg for å bare ta imot hunder fordi det er de jeg har mest erfaring med, og fordi det ville være det enkleste for meg å kombinere med studiene. Jeg tilbyr hundelufting, hundebarnehage, hundeovernatting, huspass og hjemmebesøk. Det jeg gjør mest av er lufting og hjemmebesøk på ettermiddagene, men det er koselig å ha en hund boende en stund også. Heldigvis bor jeg i et kollektiv med andre dyreelskere.

3. Hvordan forbereder du deg før en booking og hva snakker du med eier om på deres første møte?

Når jeg får en booking, leser jeg alltid gjennom forespørselen nøye og merker meg ting jeg vil snakke med eieren om. I tillegg har jeg en mental liste over temaer man bør innom på første møte. Disse kommer som regel naturlig opp i samtalen fordi du fort legger merke til hva slags personlighet hunden har når du møter den. Møt gjerne hunden på «nøytral grunn» for eksempel i en park, da kan du se hvordan hunden er utenfor hjemmet.

Følg med på kroppsspråk og oppførsel. Er hunden livlig og tillitsfull, eller mer reservert og forsiktig? Kanskje vil den da bli urolig når den blir overlatt til en ny person, eller kanskje den har en spesiell ting den er redd for. Dette kan det være lurt å spørre eier om. Legg også merke til om hunden har noen adferdsproblemer og hvordan eier i så fall håndterer dette. I tillegg til å bli litt kjent med hunden får du jo på det første møtet mulighet til å se hvordan eier og hunden forholder seg til hverandre. Hva pleier hunden å få lov til, og hva er fy fy? Folk har forskjellige definisjoner på hva som er akseptabel oppførsel, noen hunder kan være vant til voldsom lek, at tigging ved bordet er sjarmerende, eller at litt stjeling av sko fra gangen bare er gøy. Andre hunder kan være vant til strenge regler, der disse tingene er uakseptable. Uansett om hunden du passer er av den første eller andre typen er det lurt å ha en formening om dette på forhånd, for sjansen er stor for at hunden kommer til å sjekke hvor dine grenser for hva som er lov ligger. Da er det viktig at du selv er sikker på dette slik at du kan være konsekvent, hvis ikke kan det fort oppstå forvirring. Legg derfor godt merke til relasjonen mellom eier og hund. Kan hunden gå løs om omgivelsene er trygge og oversiktlige?  Drar den i båndet, eller har eieren en kommando for dette? Kanskje eier og hund vil vise fram noen triks, slik at du kan gjøre de samme med hunden når du passer den. Min erfaring er at de fleste hunder elsker å få gjøre noe de vet de er gode på, spesielt om de får en godbit etterpå. Samtidig forteller du hunden at du forventer at den gjør som du sier, og at god oppførsel lønner seg.

Skal du passe en hund bør du også forhøre deg om rutiner, fôring og spesielle behov:

  • Bruker den noen medisiner?
  • Har den noen skader eller lignende man burde være oppmerksom på?
  • Hvor ofte og hvor lenge pleier hunden å luftes? Rolig eller aktiv tur? Pleier den å få hilse på barn, hunder og andre forbipasserende?
  • Hvordan er rutinene rundt mat?
  • Hvor pleier hunden å sove?
  • Er hunden eiesyk og passer på mat, leker og hus?
  • Hvilket utstyr kommer hunden til å ha med seg, og hvor finner man eventuelt tingene man trenger om man passer hunden hjemme hos eier?

Selv om man ikke ønsker å tenke på det må man også ha en plan for eventuelle nødsituasjoner. Jeg informerer alltid eier om at jeg ikke har bil eller førerkort, men ikke nøler med å ta en drosje om det skulle skje noe. Skal eier være bortreist ber jeg gjerne om nummeret til et familiemedlem som er i nærheten hvis jeg ikke skulle få tak i eier. Hvilken veterinær de vanligvis bruker er også nyttig informasjon.

Fortell også eier om deg selv, hva han eller hun kan forvente av deg, og hva som er din motivasjon for å være hundepasser. Er du tydelig i kommunikasjon er sjansen større for at både hunden og eier blir fornøyd. Man får gjerne mye info første gang man møter en ny kunde. Det er ingen skam å notere litt.

Før selve bookingen passer jeg på at leiligheten er ryddig (nok) og dyrevennlig. Jeg setter frem vannskål og legger frem et teppe sånn at hunden har en fast plass å trekke seg tilbake til om den vil det.

4. Tidligere var det vanligere å få hjelp av venner og familie til pass av egne kjæledyr – nå vokser nettsamfunn verden over med hundepassere online. Hvordan føler du dyreeiere tenker rundt det å finne en «fremmed» hundepasser på nettet? Er de forsiktige, synes de det er helt fint eller kan de være nervøse?

Dette er veldig forskjellig fra kunde til kunde! Noen er forsiktige og ønsker å få komme på besøk på forhånd for å se hvordan hunden vil bo hos meg, noen vil se hvordan jeg håndterer hunden på en tur eller skriver lange lister om hundens rutiner. For andre holder det med et kort møte for å hilse og snakke litt. Begge deler er greit for meg, så lenge jeg får den informasjonen jeg trenger for å føle meg komfortabel med å ta vare på hunden. Så lenge man er tålmodig tror jeg til og med den mest nervøse og overbeskyttende dyreeier vil bli overbevist. Faktisk har flere eiere fortalt meg at de foretrekker meg som hundepasser fremfor ivrige familiemedlemmer og bekjente, fordi de føler seg trygge på at jeg ikke er noen dårlig innflytelse på «barna» deres.

5. Har du egne dyr? Hvis ja, hvordan er de rundt de andre dyrene du passer?

Jeg har ingen egne dyr her i Trondheim, men hjemme hos foreldrene mine bor det fire flotte husky-jenter og to katter.

Om jeg får overlappende bookinger vurderer jeg om hundene vil gå godt sammen og snakker med eierne om det. Jeg lar hundene møtes ute og lar dem bli kjent med hverandre på "hundemåten". Dette er nok en god taktikk om man som hundepasser har egne hunder også.

6. Hva liker du best med det å være hundepasser?

Jeg er et skikkelig dyremenneske, så jeg koser meg jo med alle deler av livet som hundepasser. Også er jeg glad i å være ute da!

7. Hva slags aktiviteter gjør du sammen med hundene du passer?

Det kommer an på hunden. Noen hunder tar jeg med på lange ski-, gå- eller joggeturer, andre koser seg med rolige turer i parken og kasting av ball. Noen har med seg børste og klosaks, så da får de stell. Det alle hundene får er kos, oppmerksomhet og litt morsom lydighetstrening. I løpet av en dag kan det og bli mye inntrykk for en hund, så de sover faktisk en del også.

 Lui er en av hundene Vilde har passet flere ganger. Sjekk hans instagram @lui_labradoodle! (Foto: Vilde Arnesen)

8. Du har hittil fullført imponerende 57 bookinger. Totalt 15 dyreeiere har booket deg, hvorav 9 av dem har booket deg mer en enn gang. Hva tror du gjør at så mange dyreeiere velger deg igjen?

Det er et vanskelig spørsmål, men jeg tror dyreeierne setter pris på at jeg tar meg god tid til å bli kjent med hundene, at jeg er ganske aktiv og at jeg alltid holder dem oppdatert og forteller om hvordan det har gått i etterkant. Eierne kjenner dyrene sine godt og kommer til å kjenne igjen oppførselen du beskriver. Da vil de antagelig føle seg enda tryggere på at dyret har det fint hos deg.  Er det noe som har vært vanskelig, eller dyret har gjort noe rart, har hundeeier som regel svaret og kan gi deg noen gode tips til neste gang det skjer.

9. Hvis du kort skulle beskrive jobben som Pawshake-hundepasser, hva ville du sagt?

Morsomt, koselig og helt perfekt for meg.

10. Hva er dine beste tips til nye hundepassere som ønsker å bli like suksessfulle som deg?

Suksessfull? Nå synes jeg dere skryter litt vel mye av meg! Neida, jeg liker skryt, akkurat som hunder. Det aller viktigste er å få en god kontakt med hunden. Om den liker deg kommer antagelig eieren til å like deg også. Men ikke glem at det å få en hund til å like deg handler om mer enn å være snill mot den. Det er like viktig å være tydelig og selvsikker, slik at hunden respekterer deg og føler seg trygg hos deg.

Som nevnt tidligere er det også viktig å være tydelig i kommunikasjonen med eier. Det starter med hundepasser-profilen din (sjekk ut Vildes profil her!). Fortell om hva slags erfaring du har, hva du ønsker å gjøre med hundene du passer, og ikke minst når du oftest har mulighet til å motta bookinger. Da vil dyreeierne ta kontakt med den hundepasseren de tror passer dem best. Avtal alltid et møte med hund og eier før selve bookingen - det har jeg allerede skravlet mye om.

Om du så gjør en god jobb med hunden, er pålitelig og hyggelig ser jeg ingen grunn til at du ikke skal få fornøyde kunder. Lykke til!

----------------------------------------------------------------------------

Sjekk ut Vildes Pawshake-profil ---> Turkompis ønskes! 

----------------------------------------------------------------------------

Kunne du tenkt deg å bli hundepasser du også? Registrer deg i dag!

Er du hundeeier og ønsker deg en like engasjert og pålitelig passer som Vilde til din hund? Finn din nye hundepasser her!