Å introdusere hunder for hverandre

Author picture Marte

Merk deg kroppsspråket: Slik introduserer du dem 

Alle som har gått tur med en hund en gang vet hvor spennende det kan være å møte en annen hund på turen. Uansett situasjon er det viktig å merke seg kroppsspråket til hundene og sørge for at møtet går rolig og vennskapelig for seg. Hvis du er dyrepasser med egen hund hjemme er det også utrolig viktig at det første møtet er hyggelig for alle involverte. Men hvordan gå frem? Hvordan introdusere hunder på en trygg og morsom måte?

For hunden din kan det være veldig gøy å møte nye hunder. Slike møter er dog ikke alltid helt ukompliserte, og alle hundeeiere har sine egne oppfatninger om hva som er greit og ikke greit: "Bare la dem holde på. De finner ut av det selv..." Eller: "Hunden min ville ikke skadet en flue - han vil bare leke!" Men hva er egentlig lurt å gjøre hvis ting skal foregå rolig og behagelig? Vi hjelper deg med disse 5 tipsene.

1) Bånd eller ikke?

Det er ulike meninger om du bør ha hundene i bånd eller ikke når de møtes første gangen. Ja, det er sant at hunder uten bånd føler seg mer fri og dermed kan bevege seg enklere rundt. De kan selv bestemme hvordan og hvor fort de skal starte introduksjonen osv. 

Men, det kan allikevel være en god grunn til å beholde båndet på når hundene møtes. Husk alltid at den andre hunden kanskje holdes i bånd pga en skade, fordi den er engstelig eller fordi den har en tendens til å rømme. Uansett grunn; ta på bånd på hunden din når du ser en annen hund i bånd som kommer mot dere. Problemer oppstår gjerne når en hund i bånd møter en uten. Gi deretter hunden din godt med rom og sørg for at båndet er løst og føles fritt. Ikke tving hundene til å gjøre noe de ikke ønsker, og la dem selv ta initiativ til å tilnærme seg den andre.

2) Gi dem godt med plass!

Hunder som møter hverandre for første gang er ofte forsiktige og høflige. Når vi mennesker hilser på fremmede går vi gjerne rett mot vedkommende, med tydelig øyekontakt. For hunder er det veldig annerledes.  

Før hundene begynner å lukte på hverandre vil de gjerne gjøre seg opp en mening på avstand først. De holder nok avstand rundt seg slik at de kan gå unna hvis møtet ikke går helt som forventet. Så gå til side og la hundene utforske hverandre uten press. Hvis du merker at hunden du møter (eller din egen hund forsåvidt) ikke er interessert i å hilse på; unngå en mulig konfrontasjon og bare gå forbi.

3) Merk deg kroppsspråket

Så fort hundene har sett hverandre vil de vise om de er interesserte i å hilse eller ikke. Merk deg alltid små signaler i kroppsspråket. Det kan virke som om ingen av dem er interesserte, men egentlig har de hele "samtaler" med hverandre - uten at du merker det. Observer din egen hund nøye i hver situasjon, da vil du lære hunden din å kjenne og det vil enkelt kunne forbedre du og din hunds relasjon.

Tenk også over ditt eget kroppsspråk; så fort du ser en annen hund komme mot dere, snakk positivt om denne hunden. Det vil gjøre situasjonen til en positiv opplevelse og hunden din vil føle seg mindre stresset.

Nå, se nøye på kroppsspråket....

Dette viser at ting går bra:

  • Ser høflig vekk: "Jeg vil ikke skade deg!"
  • Går rolig i sirkler rundt den andre hunden
  • Lukter den andre hunden bak
  • Vifter avslappet med halen i medium høyde
  • Skuldre ned, bakende i været: "Jeg vil leke med deg!"
  • Hundene gir hverandre rom 

Hunden er ikke fornøyd, vær på vakt:

 • Stiv kropp, stirring mot den andre hunden, halen rett opp
 • Knurring, viser tenner
 • Nakkehårene står rett opp
 • Halen er mellom beina, engstelig, piper
 • En av hundene ignorer den andres mangel på interesse og fortsetter likevel. Stopp dem.

Twee honden ontmoeten elkaar
Under møtet, merk deg kroppsspråket til hundene

4) Å avbryte introduksjonen: Rolig, men bestemt

Ser du noen advarende tegn fra en av hundene? Avbryt introduksjonen. Det gjøres ved å for eksempel gå litt unna hundene, rope bestemt på hunden din og gå videre unna. Her er det viktig å rose hunden din om den hører på deg.

I tilfelle møtet blir problematisk eller til og med fiendtlig, prøv alltid å forbli rolig. Å skrike og heve stemmen vil kun resultere i aggresjon og opphisselse. Ikke dra til deg hunden din, men prøv å distrahere den med stemmen din. Sørg for å ha en liten godbit for oppmerksomhet.

5) Respekter hverandre

Det er mulig du har en superentusiastisk hund som alltid ønsker å leke med andre hunder. Men alle hunder er forskjellige. Noen av dem kan være redde og usikre pga traumer. Andre kan ha en skade, de kan være under opplæring til å bli tjenestehund eller ha andre grunner til å ikke kunne hilse. Husk derfor å ikke bare merke deg hundens kroppsspråk, men også eieren ;-) Fordi eieren vet best hva som gjelder sin egen hund. Respekter hverandres grenser!

Hvordan introdusere en ny hund til din egen når du tilbyr hundepass: 

Er du registrert som dyrepasser og tilbyr hundepass hjemme hos deg selv for flere hunder enn én? Eller har du kanskje en hund fra før og ønsker å tilby hundelufting sammen med din egen hund? Sørg for at det første møtet alltid skjer på nøytral grunn; nemlig utendørs. Enhver hund elsker å gå tur og å gjøre det med en annen hund er supert for relasjonsbygging! 

Vi håper du fikk noen gode tips her og ønsker deg lykke til med introduksjonen! :)