Kjæledyr og coronaviruset: Kan kjæledyr spre Covid-19?

Author picture Marte  - oppdatert: 12/04/2020

Det nye coronaviruset påvirker alles hverdag, men hva betyr viruset egentlig for kjæledyrene våre? Og hva betyr denne eksepsjonelle situasjonen for bookinger dine gjennom Pawshake?

Kan kjæledyr bli syke av coronaviruset?

Det er nå klart at det nye coronaviruset er ekstremt smittsomt fra person til person. Men er kjæledyrene våre også utsatt for viruset? Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er det foreløpig ingen tydelige bevis for dette.

Kan kjæledyr spre coronaviruset?

Det er heller ingen tydelige bevis på at kjæledyr kan spre coronaviruset. Det offisielle rådet fra WHO er at vi kan fortsette å samhandle med og ta vare på kjæledyrene våre som normalt, samtidig som vi praktiserer god hygiene. Hvis du ikke kan gjøre disse oppgavene fordi du er syk eller på jobb, kan en hundepasser eller dyrepasser hjelpe deg. Søk etter en her!

I noen unntakstilfeller kan imidlertid viruset havne på kjæledyrets pels. Kjæledyret blir ikke sykt og blir ikke smittsom på samme måte som et sykt menneske. Likevel er det alltid lurt å praktisere gode hygienetiltak for å forhindre at viruset overføres videre.

Coronavirus-pasienter anbefales dog å ha så lite direkte fysisk kontakt med kjæledyrene sine som mulig. Hvis du er i karantene hjemme, er det derfor best å få hunden din luftet av noen andre.

Ferien min er avlyst. Kan jeg også kansellere min Pawshake-booking?

Pawshake-bookinger har generelt meget fleksible kanselleringspolicy'er. I de fleste tilfeller får du tilbakebetalt hele beløpet, men vær nøye med å sjekke hvilke regler som gjelder.

Hvis du kansellerer en booking, har du rett til enten 50% eller 100% refusjon av beløpet, avhengig av når du kansellerer samt dyrepassers valgte kanselleringspolicy. Hvis du kansellerer bookingen etter den skulle startet, har du ikke lenger krav på refusjon, med mindre din dyrepasser bekrefter at du kan bli refundert. Vi må da se dette skriftlig fra dyrepasser.

I de fleste tilfeller kan du dog kansellere bookingen selv. Les mer her.

Sjekk din dyrepassers kanselleringspolicy for å se hvor høy refusjon du har rett på:

Fleksibel kanselleringspolicy: Full refusjon hvis dyreeier kansellerer innen kl 12:00 dagen før bookingen starter. 50% refusjon hvis kansellert etter kl 12:00 dagen før bookingen starter.

Moderat kanselleringspolicy: Full refusjon hvis dyreeier kansellerer innen kl 12:00 syv (7) dager før bookingen starter. 50% refusjon hvis kansellert etter kl 12:00 syv (7) dager før bookingen starter.

Hjemmebesøk, Hjemmepass og Huspass kan ha Fleksibel eller Moderat kanselleringspolicy.

Hundelufting og Hundebarnehage har alltid Fleksibel kanselleringspolicy som standard.

NB! Hvis du mottar en 50% refusjon, vil dyrepasser bli betalt 50%. Vi beholder kun 19% av det dyrepasser blir betalt.

 

Jeg vil planlegge en ferie, men jeg er ikke sikker på om jeg faktisk kan dra. Jeg vil likevel gjerne ha alt ordnet for kjæledyret mitt på forhånd. Hva burde jeg gjøre?

Hvis du vil planlegge en ferie, er det lurt å ta med i betraktningen at du vil trenge dyrepasser. Spesielt i skoleferien kan det være ganske travelt og mange dyrepassere er fullbooket.

En konsekvens av coronaviruset er at høytidsbookinger sannsynligvis vil bli booket senere i løpet av året enn de ville blitt i en normal tid. En annen konsekvens er at nok flere planlegger ferien sin innenlands, for eksempel bilturer eller campingferier, og som sådan vil det fortsatt være behov for dyrepassere.

Hvis en booking ennå ikke er betalt og booket, risikerer du at din dyrepasser ikke lenger er tilgjengelig når du reiser. Uten en offisiell booking, er du ikke beskyttet av Bookinggarantien (som beskytter deg mot kanselleringer av dyrepasser). Det er derfor lurt å foreta en betalt booking gjennom nettstedet eller app'en så fort som mulig.

Det er helt risikofritt å booke dyrepasser tidlig. En booking med dyrepasser er bare offisiell når den er betalt. Så snart du foretar en offisiell booking, er du også sikker på at dyrepasseren holder av plassen for deg, og du er beskyttet av Pawshakes Kvalitetsløfte. Når du bruker Pawshake, betales dyrepasser først etter bookingen din er over. Hvis ferien din blir kansellert, kan du også kansellere bookingen uten at dyrepasser allerede har blitt betalt.

Som nevnt, må du være nøye med å sjekke dyrepassers kanselleringspolicy. Hvis ferien din blir avlyst, må du kansellere dyrepasseren i tide for å få hele bookingbeløpet tilbake.

Jeg er dyrepasser. Bør jeg ta bookinger? Hva bør jeg tenkte på?

Du kan fortsette med bookingene dine som normalt, men vi anbefaler deg å ta nødvendige hygieniske tiltak før, under og etter bookingen. Vask hendene, men ikke håndhils / ha fysisk kontakt med de menneskelige kundene dine. Smil i stedet og si hei :-)

Vennligst sjekk din kanselleringspolicy og vurder om den fortsatt passer deg. For å få flere bookinger, kan du laste ned dine personling markedsføringsmateriell fra profilen ditt. Det er en god idé å tilby hundelufting for de som må være innendørs eller å tilby pass av dyr hjemme hos deg selv for folk som er borte fra hjemmet på grunn av lange jobbskift eller nødssituasjoner.

Vi håndhilser ikke lenger, men et high five med en pelskledd venn er helt i orden!

Jeg må være hjemme for tiden. Hvordan kan jeg holde kjæledyret mitt fornøyd slik at det ikke kjeder seg i løpet av denne perioden?

Hvis du må oppholde deg innendørs om dagen fordi du for eksempel jobber hjemmefra eller er i hjemmekarantene, er dette en flott mulighet for å teste noen mentale leker for hunden din inne eller i hagen din.

Hunder kan forbrenne energi på en god tur ute, men også ved å tenke, snuse, spore og leke. Gjem for eksempel noen hundegodbiter rundt i huset, i en snusematte, et håndkle eller i tomme toalettruller. Du kan også kjøpe et hundepuslespill på nettet fra en nettbutikk. Forsikre deg om at hunden din mestrer jaktleken og at det fremfor alt er mye moro! Noen ganger tar det en stund for en hund å finne ut hva som skjer, så kjør noen tester i noen minutter og ros hunden din når de finner en godbit.

Hvis du ikke vil eller ikke kan gå ut selv, kan du alltid booke en hundelufter som vil ta hunden din ut på tur.

Er det noe annet jeg bør tenkte på når det gjelder kjæledyr og coronaviruset?

Siden situasjonen raskt kan endre seg, er det lurt å ha en plan hvis du selv skulle blir syk - dette gjelder selvsagt generelt, ikke bare koronaviruset. Hvis du ikke vil være i stand til å ta vare på kjæledyret ditt, bør du sørge for å kunne få rask hjelp fra familie, venner eller en dyrepasser. Husk også at flyreiser for øyeblikket opplever store forsinkelser, kanselleringer og endringer.

Hvis du er i en situasjon hvor du må forlate huset (fordi du jobber i en viktig sektor som helsehjelp e.l., eller hvis du må hjelpe et sykt familiemedlem eller en venn), må du sørge for å skaffe tilsyn av kjæledyret ditt. Søk etter tilgjengelige dyrepassere i ditt nærområde allerede nå.

Jeg har flere spørsmål. Hvor henvender jeg meg?

Har du spørsmål om bookingen din eller om Pawshake generelt? Vårt kundeservice-team er der for å hjelpe. Kontakt oss her!