Hvordan dyresikre hjemmet ditt: Unngå ulykker og skader

Author picture Marte

Før du anskaffer deg et kjæledyr eller før en hund kommer på besøk til deg, er det lurt å dyresikre hjemmet ditt. Hunder for eksempel pleier å være litt overalt og kan tygge på møbler og klore på dører, eller så har de en liten "ulykke" på det nye teppet ditt. Det er greit for begge parter, både deg og hunden, å ha noen husregler klare før besøket. Her er hva du kan gjøre for å forberede deg og hjemmet ditt for et kjæledyr.

Å forberede hjemmet ditt for en hund eller andre kjæledyr er viktig av to grunner: Først og fremst for dyrets egen sikkerhet, deretter for å sikre din egen bolig. Hvis du er en dyrepasser, husk at hunder gjerne tar mye plass og kan lage mye rot i huset ditt, men at sikkerhet for gjesten er prioritet #1.

For å unngå skader er det lurt å tenke på følgende:

  • Dør- og trappeporter for å begrense tilgang
  • Sikre ledninger og stikkontakter
  • Rydd huset ditt, gjem sko og andre små gjenstander
  • Legg bort skjøre/knusbare gjenstander 
  • Hold giftige planter utenfor rekkevidde
  • Lukk skapdører og vaskemaskiner (mtp nysgjerrige katter)
  • Sørg for at søppelbøtter er utenfor rekkevidde
  • Pakk bort dyre gulvtepper
  • Kjøp inn parfymefrie/kjemikaliefrie vaskemidler + engangsservietter
  • Legg vekk giftige rengjøringsmidler, medisiner og batterier

Å la hunden være alene

Skader skjer gjerne når vi lar hunden være alene. Hunder kan gjerne bli stresset av å være alene, noe som kan føre til bjeffing, kloring av dører, tygging på møbler eller sko.

En hund kan gjerne være hjemme alene i sitt eget hjem i mange timer, mens i et nytt hjem kan den føle seg stresset og ukomfortabel allerede etter 5 minutter. Dette kan føre til bjeffing og annen uønsket atferd. Mange hunder føler seg roligere i et bur når de er alene. 

Husregler: Hva er tillatt i hjemmet ditt?

Klare husregler er viktige for hundens sikkerhet og de gir hunden veiledning og ro i sinnet. Regler er selvsagt også bra for deg; gjennom ordentlig atferdstrening kan du lære hunden din å respektere tingene dine og å være vennlig mot andre besøkende og andre dyr. 

Før hunden kommer hjem til deg, tenk over dette:

  • Hvilke rom i huset er tillatt for hunden?
  • Kan hunden være på møblene dine? Kan den være i sengen din?
  • Kan den få godbiter av deg under middag? Hvordan håndterer du tigging?
  • Hvor vil han spise? 
  • Hvordan vil du belønne hunden?
  • Kan hunden hoppe mot besøkende for å hilse?

Uansett om du har en hund permanent eller midlertidig hjemme hos deg; det er viktig at hunden føler seg komfortabel hos og med deg. Husreglene er til for å gjøre livet enklere for deg og for hunden. Husk at hunden vil bare være venn med deg og hvis den ikke følger reglene er det fordi den ikke forstår eller fordi den ikke har lært alt enda. Så ikke kjeft på hunden eller straff den. Belønn hunden for god oppførsel og bare si et enkelt "nei" hvis den viser uønsket oppførsel. For eksempel: Hvis hunden tygger på skoen din, si bestemt "nei" og fjern skoen. Sett hunden i buret sitt og gi den en godbit der inne.

Når det kommer til husreglene dine, er det viktig at du er konsekvent. Det betyr at alle familiemedlemmer må følge samme regler til enhver tid. Om du ønsker en ny hund velkommen inn i hjemmet ditt er det lurt å følge de regler den følger i sitt eget hjem. Det er likevel mulig å få gjennom noen endringer når den er hos deg. Hvis hunden får lov til å være i sofaen hjemme, men ikke hos deg, trenger ikke det være et problem. En hund kan forstå nye regler i nye omgivelser. Bare vær tålmodig og ikke forvent at den skjønner forskjellen med en gang.

Når hunden din skal være hos en dyrepasser

Når hunden din skal være hos en dyrepasser er det viktig at dere diskuterer husregler før passingen starter. Det er også viktig at du forteller hvordan hunden din oppfører seg til vanlig. Og vær ærlig: Kan hunden din til tider være gretten rundt barn og andre kjæledyr? Kan den klore på møbler og tygge på ting? Liker den å hoppe opp på folk når den hilser? Dette er helt vanlig hundeoppførsel, men det er viktig at dyrepasser er klar over det i forkant. Snakk med dyrepasser og kom til enighet om eventuelle skader som kan oppstå.