5 grunner til at omplasseringshunder er de beste hundene

Author picture Marte

Dyreiere som har adoptert et dyr vet dette: Å gi en ny sjanse til en levende skapning er en vakker ting! Mange velger derfor å adoptere en hund fra et såkalt "shelter" i utlandet, via Finn.no, gjennom FOD-gården eller Dyrebeskyttelsen. Dette er de 5 viktigste grunnene til at det å -adoptere- en hund, fremfor å kjøpe en fra oppdretter, er så givende + hva du trenger å vite for å overta en hund på en ansvarlig måte.

1. Du gir et dyr en ny sjanse

Det må være verdens beste følelse: Å se et dyr som har vært hos Dyrebeskyttelsen eller FOD-gården, eller på et shelter i utlandet i årevis og kanskje risikerer å bli avlivet, som til slutt får et varmt, kjærlig hjem. Å "redde" en hund er ganske enkelt noe av det beste som finnes. Vær oppmerksom på at en gatehund allerede har hatt et turbulent liv, og at ditt hjem bør være dens siste stoppested. Derfor må du sørge for at livet ditt og familien din er klare til at denne hunden blir tatt vare på resten av livet.

2. Det er ingen skjønnhetskonkurranse

Omplasseringshunder kommer i alle former og størrelser. Mange sheltere er fulle av rasehunder (ofte såkalte "powerbreeds") og liknende, mens utenlandske gatehunder ofte er blandingshunder. Hunder som ikke blir valgt av nye eiere, er ofte hunder med noe spesielt: De mangler en pote, har et rart øre, er gamle, har en slags tilstand eller halter.

Omplassering av adoptivhunder er ikke en skjønnhetskonkurranse. Det kan være enormt givende å velge en hund som har noe litt annerledes eller et "problem". Videre kan blandede raser være svært sterke og sunne hunder fordi de ikke har medfødte mangler oppdrettet i genene deres. Vi har så mye kjærlighet for de morsomme, unike hundene!

zwarte mix hond

3. Du vil se store endringer i omplasseringshunder

Mange hunder som flyttes har hatt et vanskelig liv, spesielt de som blir adoptert fra utlandet som tidligere gatehunder: De har ofte traumer eller har hatt mange eiere. Så det kommer ikke til å være lett å få hunden vant til sitt nye liv og gi å den stabilitet. Hunder med problematisk oppførsel trenger en erfaren og tålmodig eier. Hvis du har tid og energi til å tilby denne tryggeheten, vil prosessen og resultatet være enormt givende.

En redd eller usikker hund kan sakte gjenvinne sin selvtillit. Og med riktig tilnærming kan du se en dårlig sosialisert hund blomstre igjen. Har du liten eller ingen erfaring med hunder? Eller har du en travel familie? Velg så en hund med så få atferdsproblemer som mulig. En seriøs omplasseringsorganisasjon vil alltid informere deg om hundens bakgrunn og oppførsel.

4. Du vil aldri være eller føle deg alene igjen

Den som adopterer en hund vil aldri være ensom. Du har en følgesvenn for livet! Det betyr også at adopsjonshunden din trenger konstant omsorg. Mange adopsjonshunder lider av separasjonsangst, noe som betyr at livet ditt vil forandres: Bare å jobbe på heltid eller dra på ferie er ikke lenger gitt. Les her hvor mye tid du trenger i gjennomsnitt for å eie en hund.

For å gjøre det lettere for deg, er det viktig å finne en som kan hjelpe deg når behovet for hundefri melder seg: Finn en eller flere flinke hundepassere i ditt område som kan passe hunden din over tid. På Pawshake finner du hundeluftere som kan gå tur med hunden din, men som også kan bo hjemme hos deg for eksempel, slik at hunden din blir værende i sitt eget miljø og samtidig har selskap. Med en god hundepasser for hånden, vil hunden din aldri føle seg ensom.

En omplasseringshund vil være din bestevenn hele livet

5. Du støtter ikke "dårlige oppdrettere"

Selvfølgelig kan det også være morsomt å ha en rasehund, og du kan ha en god grunn til å velge en bestemt rase. Men dessverre er det også mange rasehunder som har medfødte helseproblemer og det finnes dessverre også "dårlige oppdrettere" der ute som avler ut i fra utseendet mer enn helse. Å velge å adoptere en hund i stedet kan derfor, ved hjelp av de riktige kanalene, være et mer ansvarlig valg. Dette gjelder selvsagt alle typer dyr, ikke kun hund.

Hvor kan du adoptere en omplasseringshund? 

Kontakt omplasseringsorganiasjoner som FOD-gården og Dyrebeskyttelsen eller let på Finn.no, hvor mange kjæledyr venter på en kjærlig eier.

Ønsker du å adoptere en hund fra utlandet? Stortinget har gitt Mattilsynet i oppdrag å stoppe innførsel av gatehunder til Norge. Dette har resultert i en endring i lovverket angående adopsjon av utlandske hunder, hvilket i praksis betyr dette at det ikke lenger er mulig å hente gatehunder fra utlandet. Les mer her.