Hvor mye tid trenger man egentlig for å eie en hund?

Hvor mye tid trenger man egentlig for å eie en hund?

17/04/2018

Vurderer du å ta inn en hund i hjemmet ditt? Dette er et veldig spennende valg, og du bør vurdere om du vil være i stand til å ta godt vare på dette nye familiemedlemmet - selv etter 10 år eller mer. Med vår sjekkliste finner du det enkelt ut!

Hvor lenge kan en hund være alene?

Det er et spørsmål mange hundeeiere bør spørre seg selv. Det er selvsagt forskjellig fra hver enkelt hund og rase hvor lenge en hund kan være alene. Noen hunder begynner å føle seg engstelig bare to minutter etter at eierne går ut av rommet, andre hunder kan trygt stå alene i 5 timer uten å tygge i stykker sko eller ødelegge huset ;-). Men vær oppmerksom på at de fleste hunder ikke er glade i å være alene i det hele tatt. Hundene klager ikke veldig ofte, så selv om det virker som en hund er glad for å være alene, kan de fortsatt mistrives og til slutt ende opp med å bli deprimert og apatisk.Uansett må enhver hund ha den rette opplæringen og tilvenningen før den er lenge  alene. Du kan sakte bygge opp alene-tiden fra 5 minutter til en time, deretter opptil 3-4 timer. Ta deg god tid til denne prosessen og de første 2-3 månedene bør du sørge for at noen kan følge med på hunden din til enhver tid.

hund ser ut av vinduet

En valp eller en eldre hund?

Selvfølgelig er det veldig spennende å ta en valp inn i hjemmet. Men disse uimotståelige skapningene snur livet ditt opp ned. Du kan nesten sammenlikne en valp fra 8 uker med en baby. Han leker, spiser, sover - og det pågår kontinuerlig gjennom hele dagen. Et godt råd er å gå ut for en tissepause etter hver lur og hvert måltid. Etterhvert vil valpen kreve mindre oppmerksomhet. Et generelt råd er å ta seg fri fra jobb de første 3 til 6 ukene, eller i alle fall sørge for at det alltid er noen der for å følge med på valpen.
En eldre hund krever vanligvis mindre intensiv omsorg enn en ung, aktiv hund. Men eldre hunder kan kreve annen type oppmerksomhet: Noen hunder trenger mer kjærlighet eller for eksempel medisinsk behandling. Hunder med en uklar forhistorie, som for eksempel adopterte hunder, kan også ha separasjonsangst, være engstelige eller ha andre atferdsproblemer. Tenk også nøye på hva som passer inn i livet ditt: Liker du å tilbringe mye tid ute og være aktiv hver dag? Eller foretrekker du en rolig spasertur og mye kos på sofaen? Velg hunden som passer din personlighet og livsstil.
Rase og personlighet
Hver enkelt hund er forskjellig, men raseegenskapene varierer også betydelig. Labradorer eller maltesere, for eksempel, er vennlige familiehunder. Kelpies eller Border Collies trenger mer disiplin og trening. En travel familie med små barn vil en hund som er lett å trene og vennlig mot barn og andre kjæledyr være det beste valget. Men bor du alene eller er du en erfaren hundeier, liker du kanskje å være med en hund som er veldig eier-orientert. I så fall kan du velge en hund som du kan bruke mye tid på å trene og leke med, og virkelig bygge et spesiell bånd og et fint liv sammen.
Ta deg tid til å lese deg opp på de forskjellige rasene. Selvfølgelig kan du også gå for en morsom blandingsrase fra en dyrevernsorganisasjon eller et redningsenter. Blandede raser kan være veldig artige, vennlige og sunne hunder. Imidlertid er karaktertrekkene noe vanskeligere å forutsi enn med anerkjente raser. Bare sørg for å få hunden din fra en pålitelig adresse.
Hvis du vil bli en hundepasser, tenk på hva slags raser og personlighet som passer best for din situasjon. Hvis du har en Pawshake-profil, kan du skrive om du aksepterer små hunder, hanner eller hunner osv
 
Kan du kombinere jobb og hund?
 
Ja, hunder krever mye tid og energi, men hvis du klarer å involvere en hund i ditt daglige liv, vil en hund aldri føle seg som en byrde. Med en heltidsjobb kan det virke umulig å ha nok tid til en hund. Likevel er det fortsatt mulig i noen situasjoner. Kan du inngå avtaler om å jobbe hjemmefra eller har du flexi-tid? Kanskje er det til og med mulig å ta hunden med på jobb?
Kjæledyr på jobb kan forbedre sosiale settinger på jobb, øke produktiviteten og det kan redusere stress. Hvordan kan noen arbeidsgiver motstå det? Likevel er ikke alle arbeidsmiljøer egnet for hunder, og ikke alle arbeidsgivere og kolleger er like glad i hunder som deg (tenk på allergier, farlige situasjoner for både mennesker og hunden din, osv.). Også, noen hunder liker ikke å være rundt 'nye folk' i det hele tatt. Men uansett, snakk med arbeidsgiveren og kollegaene dine om dine “hundeplaner”, slik at de kan støtte deg i ditt nye liv som hundeeier.
 
Har du en som kan hjelpe deg?
 
Selv om du er veldig motivert, er det en illusjon at du alltid kan tilby 100% omsorg for hunden din 24/7. Situasjoner vil kunne komme opp hvor du ikke kan ta vare på hunden din for en stund. Tenk på sykehusbesøk, bryllup og fester hvor hunder ikke er velkomne, helligdager og selvfølgelig jobb. Forbered deg på dette tidlig. Spør vennene dine, familie og naboer om de er interessert i å ta vare på hunden din hvis du skulle trenge det. Det gir virkelig ro i sjelen åha et flott hjem i adresseboken med folk du stoler på og hvor hunden din føles rolig. Selvfølgelig kan du alltid finne en hundepasser online i ditt område via www.pawshake.no.
 
En venn for livet
 
Så hvor mye tid trenger du for å virkelig ta vare på hunden din? Sannheten at den varierer per hund. Ja, en hund vil alltid trenge mye tid og energi. Men hvis du er villig til å gi det, er det så verdt det! Hunden blir en del av livet ditt, og ikke en "oppgave" du må ta hånd om hver dag.
Hunder hvis behov er dekket, er lykkelige, balansert skapninger. Du kan forhindre problematferd som kjedsomhet, aggresjon og til og med depresjon ved å gi hunden din det den trenger. Hvis hunden får nok mosjon, hvis den får kos, mye kjærlighet og hvis hjernen dens blir utfordret, forblir den rolig, sunn og lett å ha med å gjøre. Med dette har du en venn for livet!
 
Test deg selv først: Bli en hundepasser
 
Det er vanskelig å forstå hvordan en hund påvirker livet ditt før du opplever det selv. Hvis du vil vite hvordan det er å ta vare på en hund, registrer deg som hundepasser hos Pawshake. Hvis du tilbyr hundepass hjemme hos deg, kan en hund virkelig være en del av familien din i en liten periode. Du vil gjøre en eier veldig fornøyd og du kan oppleve hvordan det er å være ansvarlig for et så stort dyr. Men vi vet allerede at du sikkert vil elske det ;-)

-> Blir en hundepasser