Vil hunden din være sjefen i huset?

Author picture Marte

Å oppdra en hund er ikke alltid lett. Selvfølgelig elsker du hunden din, men noen ganger kan de gjøre ting som gjør deg gal: Bjeffer på besøkende eller på folk på gata, knurrer mot andre hunder, tygge ting eller ignorerer deg når du roper. Også som hundepasser kan det være utfordrende å jobbe med en hund som ikke vil høre på deg. Er det hunden din som ønsker å være den dominerende? Eller er det noe annet som skjer?

Hundetrenere har i lang tid jobbet i henhold til "dominansteorien". Denne teorien var basert på antagelsen om at en hund alltid ønsker være leder av flokken, og prøver derfor alltid å kreve alfa-stillingen i familien. Uønskede atferd, som aggresjon eller å ignorere kommandoer, ble forklart av denne teorien. Problemene var tilsynelatende forårsaket av ønsket om å være "top dog". En hundeier (eller hundepasser) ville bli bedt om å ta en dominerende lederrolle og undertrykke uønsket atferd med rettelser eller straff. Men forskning tyder på at dominansteorien er utvilsomt utdatert og feil. Og heldigvis finnes det en mye snillere måte å oppdra og trene hunder på.

Harmoni i flokken

På den tiden var forskningen rundt dominansteorien basert på ulver holdt i fangenskap. Ulver i naturen oppfører seg imidlertid mer harmonisk med hverandre. Deres flokker er ikke ulik en menneskefamilie. Familiehunden oppfører seg også mye mer i henhold til denne "harmoniflokk-modellen". Dette betyr at hunden din kun vil være venn med hvert familiemedlem. Hunder ønsker ikke å dominere deg, men vil føle en ekte forbindelse med deg og de andre (menneskelige) vennene i husstanden.

Ulver i naturen (og familiehunder) liker ikke å krangle og konkurrere med hverandre. Ja, det er et hierarki i flokken, men dette kan endres i henhold til situasjonen. Lederen er den som er best i stand til å lede gruppen i det bestemte øyeblikket. Men den rollen kan endres om nødvendig.

Men hvorfor viser hunden min uønsket atferd da?

Hvis hunden din ikke vil "dominere" deg, hvorfor viser den fortsatt anti-sosial atferd? Hvorfor bjeffer en hund, for eksempel? Eller hvorfor viser noen hunder tegn til aggresjon? Det kan være mange grunner til dette. Heldigvis hjelper hundene oss å forstå dette gjennom sitt kroppsspråk.

Din hund vil alltid gi subtile advarseler på forhånd. For eksempel, hvis hunden din ser en annen hund nærme seg fra avstand; merk deg hundens kroppsspråk, kroppsholdning og oppførsel. Hunden din kan vise umiddelbar frykt: Halen ned, slikker lepper, gjesping. Dette er tegn på at hunden din er urolig og ønsker å være alene. Hvis hundenes eier eller hundepasser ikke merker disse signalene og tillater, eller til og med tvinger hundene, til å hilse, kan ting gå galt: som knurring, biting eller slåssing. Din hunds oppførsel kan tolkes som et forsøk på å dominere ved at den virker aggressiv, mens i virkeligheten var hunden din redd og viste deg faktisk tegn på dette.

Det samme gjelder situasjoner hjemme. Kanskje skjer det ting hjemme som skaper stress eller ubehag for hunden din: Høylytte barn, andre kjæledyr, ikke nok alenetid eller for lite aktivitet og stimulans. Kanskje hunden din bare er sjenert eller usikker og oppfører seg 'tøff' som en kompensasjon. Eller kanskje hunden din har vondt og ikke liker å bli tatt på. Hvis du er i tvil, kontakt veterinæren din.

Bli kjent med kroppsspråket til hunden din slik at du forstår hva de trenger for å holde seg balanserte, friske og glade.

Behøver hunder en sterk leder?

For all del, en hund trenger en engasjert og tålmodig leder. Det betyr at du som hundeier eller hundepasser må ta deg tid til å observere hundens oppførsel for å forstå hva den opplever. Hvis en hund fortsetter å bjeffe eller ikke reagerer når du roper, kan det være flere grunner til dette. Kanskje hunden din er redd, kjeder seg, er stresset, har for mye energi, er syk eller har opplevd traumer. Som sådan trenger hunden din en partner og venn mer enn en sjef.

Videre trenger ikke flokklederen å ha all "makt". Det er egentlig ikke nødvendig å praktisere ting som å spise før hunden din eller å gå gjennom døren først for å gjøre det klart at du er sjefen. En hund vil ikke forstå dette. Hunder som går foran deg når dere går tur gjør ikke dette fordi de vil sjefe over deg. Det er faktisk helt omvendt. Alfahunden går bakerst i flokken og har oversikt over gruppen. Hvis hunden går noen meter foran deg, gjør de faktisk det for å "utforske" området før du kommer. Søtt! Les mer om hvordan du går tur med flere hunder her.

Det er selvsagt viktig å være klar og konsekvent og tydelig vise hva du vil ha fra hunden din. Hunder vil ikke noe mer enn å tilfredsstille deg, og hunden din vil gjerne prøve sitt aller beste hvis du gjør det klart hva du vil. 

Så hvordan bør jeg oppdra og trene hunden min?

Selvfølgelig trenger ethvert hus regler, også i "harmoniske flokker". Men regler er et middel til å leve komfortabelt sammen, ikke for å kjempe for makten. For eksempel: Du vil kanskje ikke at hunden skal være i sengen din. Det er helt greit, men husk at hunden din bare vil opp i sengen fordi det er et behagelig sted å ligge, og fordi den vil være nær deg. Sengen har den avslappende lukten av deg! Derfor må du ikke straffe hunden din for å gå i sengen, men snu oppførselen: Ta hunden din til et annet behagelig sted der de får lov til å være og kos dem der. Det kan være smart å ha et plagg eller teppe som lukter av deg på dette stedet slik at trygghetsfølelsen forblir.

Hvorfor fungerer ikke straff?

Korrigering av "dårlig" oppførsel kan være effektivt for å stoppe uønsket oppførsel idet det skjer, men denne tilnærmingen kan forårsake problemer på sikt. Du kan ha sett dette på populære TV-programmer der en kjapp korrigering fører til at hunden hører etter på stedet. Hunden vil adlyde, men bare på grunn av frykt for straff. Hvis du fortsetter å gjøre dette, vil båndet mellom eier og hund bli bygget på mistillit og frykt. Heldigvis er det en bedre måte å gjøre dette på.

Det er bedre å belønne god oppførsel og å omdirigere uønsket oppførsel. Tygger hunden din på sko? Flytt skoene utenfor rekkevidde og gi hunden noe annet å tygge på. Bjeffer de på folk som går forbi? Distrahere hunden din med en ball og belønn dem deretter. Løper hunden din mot andre hunder? Fang hundens oppmerksomhet med en godbit og ros den hvis den ignorerer hunden eller hilser den andre hunden på en vennlig måte. Denne tilnærmingen tar litt lenger tid for å endre uønsket atferd, og det krever mer tålmodighet. Men belønningen er fantastisk: Du vil utvikle et livslang bånd med hunden din basert på vennskap og tillit!

Snakk med din hundepasser

Blir hunden din regelmessig luftet av en hundepasser? Eller er hunden din tidvis hjemme hos en hundepasser? Fortell vedkommende så mye om hunden din som mulig, slik at han eller hun vet hva de kan forvente av dem i sosiale situasjoner. Fortell hva hunden din er redd for, hva slags hunder de liker å leke med, hva de liker og hva de ikke liker. Informer om hundens kroppsspråk og personlighet. Ved å gjøre dette kan hundepasseren forhindre problematferd og opprettholde harmonien i "flokken".