Hvorfor bjeffer hunden min så mye?

Hvorfor bjeffer hunden min så mye?

20/09/2018

Hunder bjeffer, det vet vi. Men hvorfor bjeffer noen hunder mer enn andre? Og hva kan du gjøre hvis du passer en hund som ikke vil slutte å bjeffe? Vi forteller deg alt du trenger å vite om hvorfor hunder bjeffer + 3 tips om hvordan du kan begrense det.

Hvorfor bjeffer hunder?

En hunds oppførsel er aldri riktig eller feil. Den er rett og slett instinktiv og kan utvikles til å bli svært uønsket gitt en viss situasjon. Ønsket oppførsel kan dog læres (og uønsket oppførsel fjernet) med riktig trening, som for eksempel hustrening. Bjeffing, graving, tygging, knurring, hopping eller «bading» i illeluktende ting er alle normal hundeoppførsel som kan bli problematiske i hverdagen.

Hvis din firbeinte venn utviser uønskede vaner, er det viktig å spørre deg selv: Er dette naturlig hundeoppførsel? Hvis svaret på det er "ja", vil du være bedre i stand til å forstå hunden din og kan takle oppførselen på en riktig måte.

Hunder bjeffer for å kommunisere og uttrykke følelser. Selv om det ser ut til at hunden din er bjeffer uten tilsynelatende grunn, er dette aldri tilfelle. Likevel, bjeffer noen hunder mer enn andre og av ulike grunner. Så hvorfor bjeffer egentlig hunden din? 

  • Glede/Entusiasme
  • Lek
  • Fare/Advarsel
  • Frykt
  • Stress/Frustrasjon
  • For å få din oppmerksomhet

Det er viktig å fastslå årsaken til hundens bjeffing. Litt bjeffing av ren glede under lek eller når dørklokken ringer er normalt ikke et problem. Men vedvarende bjeffing kan bli et problem. Så hva skal du gjøre hvis hunden din bjeffer ofte og overdrevent?

Å forstå bjeffing

For å begrense hundens bjeffing, er det viktig å forstå hvorfor den bjeffer i utgangspunktet. Se på bjeffing fra hundens perspektiv. Hvis den bjeffer på besøkende, så stopper den ikke før "faren" har passert og dine gjester har gått. Å straffe hunden din vil ikke hjelpe, da det ikke eliminerer årsaken til bjeffingen. I stedet lærer du tålmodig hunden din at besøkende ikke er en trussel, og oppfordrer den rolig til å bli kjent med den besøkende. Distraherer du hunden din med noe positivt, for eksempel en morsom lek eller en velsmakende godbit, fjernes også hans oppmerksomhet fra årsaken til bjeffing og det vil hindre han i å ville fortsette.

I noen tilfeller er det imidlertid ikke mulig å distrahere hunden. Den fortsetter å bjeffe, uansett hva, og til og med hans favorittmatbit interesserer ikke. Hvis hunden din bjeffer på grunn av stress eller angst (forårsaket av fyrverkeri for eksempel), på en annen hund, en skremmende lyd eller noe den oppfatter som skummelt må du aldri straffe den. Den vil ikke forstå hvorfor den blir straffet, dens frykt vil øke, og du vil bare forverre problemet. I stedet, prøv å eliminere årsaken til stresset eller gi ham den forsikringen han ønsker.

Hundepasser-dilemma: Gjestehunden din bjeffer konstant!

Tilbyr du hundepass hjemme eller hundelufting? Hunden du passer kan bjeffe mer enn du så for deg. Faktisk kan det være så ille at det forstyrrer hele nabolaget. Hva skal du gjøre i en slik situasjon?

Mange hunder vil ikke bjeffe under det første møtet om det utføres med eierens beroligende tilstedeværelse. Du er derfor introdusert til en rolig og avslappet hund som (ifølge eieren) sjelden bjeffer. Likevel, så snart eieren går, er det en annen historie. Hunden er tydelig preget av angst og bjeffer kontinuerlig, spesielt når den er alene. 

Bjeffing forårsaket av stress eller separasjonsangst er helt normalt og noe som alle hundepassere og eiere må vurdere. Å straffe hunden, låse den i et bur eller forlate den alene i et rom, vil ikke hjelpe. Det vil bare øke frykten og gjør hunden mer stresset enn det den var i utgangspunktet. Og bjeffingen vil fortsette. Hunder som plutselig befinner seg i et nytt miljø eller situasjon, kan føle seg svært ukomfortable, og det er ikke uvanlig at de bjeffer når de er uten eier eller alene i et nytt hjem. Løsningen er å tilby rikelig med selskap og hengivenhet.

Trenger du å stikke ut for noen viktige ærend? Da må du sørge for at din gjestehund har hatt en fin lang tur og er ordentlig utslitt før du går. Legg igjen litt snacks eller et leketøy fylt med smakfulle godbiter for å holde den underholdt. Ikke la den være i hagen, der den kan reagere på trafikkstøy. Sett den i stedet i stuen med gardinene trukket for, for å sikre at den er utsatt for så lite utvendig stimuli som mulig.

Hvordan lære hunden din å ikke bjeffe: 3 tips

1) Oppmerksomhetsøkende bjeffing er betinget atferd. Med andre ord: Hunden din bjeffer for å få oppmerksomhet, for eksempel et beroligende klapp på ryggen, noen varme ord av kjærlighet eller til og med en godbit. Mens er det mulig å bryte denne vanen? Først og fremst er det viktig å ignorere oppmerksomhetssøkende bjeffing. Du bestemmer når leketiden starter og slutter, det gjør ikke din "bortskjemte" pelsvenn. Når bjeffing ikke lenger belønnes av (positiv eller negativ) oppmerksomhet, blir hundens grunn til bjeffing eliminert.

2) Spesielt energiske hunder har en tendens til å bjeffe overdrevent under lek, når besøkende ringer eller jevnlig gjennom dagen. Nøkkelen her er å redusere denne energien. Så sørg for at hunden din får regelmessig lek og trening, og har mye fysisk og mental stimulering. Dette vil regulere dens energinivå og bidra til å moderere bjeffing.

3) Entusiastisk bjeffing som oppstår under lek eller når dørklokken ringer kan reduseres. Bjeffer hunden din når den hilser på besøket ditt? La den da snuse på en velsmakende godbit og si "hysssj". Sniffing vil distrahere ham og hindre ham i å bjeffe. Så snart han slutter å bjeffe, gi ham godbit og gi den masse ros. Gjør dette konsekvent og han vil til slutt reagere på "hysj"-kommandoen uten behov for godbiter.

De tre teknikkene ovenfor kan kun brukes til å redusere "positiv bjeffing". Hvis hunden din bjeffer på grunn av stress eller angst, må du fjerne ham fra den skremmende/stressende situasjonen. Derfor er det så viktig å forstå hva hunden din prøver å fortelle deg. Fordyp deg i kroppsspråket og følelsene, og du vil være bedre i stand til å forstå dens behov. Og den "må" til slutt slutte å bjeffe for å gjøre seg forstått. 

Lykke til :-)