Hva er bedre: Ett eller to kjæledyr?

Hva er bedre: Ett eller to kjæledyr?

25/07/2018

Vurderer du å anskaffe deg kjæledyr og lurer på om det er bedre med ett eller to? Eller har du kanskje allerede en pelskledd venn og tenker på fordelene ved å gi han/hun en lekekamerat? Er dyr som bor alene "ensomme", eller er det en bra ting at du er dens beste venn? Dette blogginnlegget vil hjelpe deg med alle spørsmålene rundt dette.

Hunder

Den tamme hunden som vi kjenner den har akkurat de samme behovene som sin slektning ulven. Hunder ser på de andre i familien som en del av sin "flokk" og kan derfor leve et godt og lykkelig liv som 'alenedyr'. Likevel er det mange hunder som setter pris på å dele livet sitt med en likesinnet. Spesielt hvis du er borte på dagtid. Da vil hundene ha mye selskap i hverandre og aldri kjede seg.

Men husk at begge hundene vil bli mindre knyttet til eier og vil fokusere mer på hverandre som selskap. Å booke en hundepasser for to hunder kan også være vanskeligere enn med kun én hund. Og, til tross for mye moro, kan det være en utfordring å gå tur med to hunder samtidig. Tenk over livsstilen og hverdagedin; får du plass til to hunder i bilen, huset og hagen din? Og ikke glem utgiftene for dobbel mengde fôr, dyrlegeutgifter og hundepass osv som to hunder krever.

to golden retrievere

Katter

Katter er selvstendige dyr, som betyr at de fint kan leve alene. Likevel er det mange katter også som gjerne vil dele livet sitt med en likesinnet venn. Det vil jo gjøre at de kan leve fullt ut med typisk katteoppførsel som pelspleie og lek. Og hvis du kommer veldig godt overens ender de gjerne opp som sovekamerater i samme seng. Hvor søtt er vel ikke det?

Ikke alle katter ønsker dog å dele sitt "herredømme" med en annen. Vær forsiktig hvis din nåværende katt er veldig eiesyk og kresen, spesielt hvis den er en innekatt. Hvis du er heldig og har uteområde for katten din, vil du merke mindre problemer med å introdusere en ny katt da de har større plass og det er enklere for dem å unngå hverandre hvis de trenger avstand i starten. En eldre katt passer ofte best med en kattunge. Hvis du tenker å ta inn to kattunger er det lurt å velge samme kjønn.

Kaniner

Kaniner må leve to eller fler da de fort vil bli ensomme alene. Derfor vil det å ta inn en ekstra kanin øke livskvaliteten til din nåværende betraktelig, uten særlig ekstra kostnader eller tid. Sørg for at du har nok plass for kaninene, de bør helst gå fritt i huset likt hunder og katter og kun sove i buret sitt om natten. En hann og en hunn er den ideelle kombinasjonen og ikke glem å kastrere en eller begge for å unngå uønskede familiemedlemmer ;-)

Marsvin

Marsvin er flokkdyr av natur og det er derfor ekstremt viktig at de ikke bor alene. Visste du for eksempel at hvis et marsvins burkamerat dør og ikke blir erstattet kan det gjenlevende marsvinet dø av hjertesorg og ensomhet? Så hold alltid to eller flere marsvin sammen og tillat masse sosialisering og gi dem så stor plass som mulig. Hjemmelagde bur er bedre enn de butikkjøpte da marsvin trenger masse plass for å løpe og leke. Den beste kombinasjonen er en eller flere hunner og en kastrert hann. Hvis marsvinene ikke har vokst opp sammen går gjerne et eldre marsvin bedre sammen med et yngre.

Les mer om å introdusere to hunder

Les mer om å introdusere en hund og en katt