Er kjæledyret ditt redd for fyrverkeri? Da har vi 5 tips til deg!

Author picture Marte  - oppdatert: 28/12/2019

OPPDATERT: Des. 2019.

Stress, permanente traumer og kjæledyr som rømmer hjemmefra: Nyttårsaften kan være svært farlig og skremmende for dyr. Fyrverkeri gir ikke bare mange engstelige og stressede dyr, men mange kjæledyr rømmer også hjemmefra eller går seg vill. Er du en dyreeier eller en dyrepasser? Sørg for å iverksette tiltak for å unngå ulykker og at kjæledyr blir borte.

Redde hunder kan gjenkjennes av kroppsspråket: Halen mellom bena, ørene lagt bakover, pesing, slikker leppene sine, gjesper, skjelver, går rundt nervøst, vil gjemme seg, ingen matlyst, ønsker ikke kos eller å leke osv. Viser hunden din, eller hunden du passer, noen av disse symptomene? Les disse tipsene nøye for å hjelpe hunden med å få en god start på det nye året!

1. Å forhindre forverkeri-angst: Lydtrening

Hvis du ønsker å forhindre eller redusere fyrverkeri-angst på langsikt, begynner du å forberede på forhånd, ideelt kan du starte allerede i november (fint nyttårsforsett?). Du kan hjelpe din hund til å bli vant til å lydene med en CD eller fyrverkeri-app. Bygg opp øvelsen og lydnivået sakte, ikke tving kjæledyret ditt, da kan frykten bare bli verre. 

Hvis du har en valp hjemme og dette er dens første nyttårsaften, er det viktig å forholde seg rolig både under lydtreningen og under selve nyttårsfeiringen. Selvom valpen blir redd og nervøs, er det kritisk at du ikke stresser og heller holder roen. Valpen ser til deg og dine reaksjoner, og en rolig eier gir en rolig hund.

2. Unngå at kjæledyret ditt rømmer hjemmefra

Rundt nyttårsaften, rømmer dobbelt så mange kjæledyr enn på en vanlig dag. Så det er viktig å holde øye med dyrene rundt denne dagen, fordi de kan vise uforutsigbar oppførsel. Hunder og katter som normalt er selvsikre, kan plutselig løpe bort eller gjemme seg av ren angst. 

Pass på at dyret ditt er microchippet og merket. Hold hunden din eller hunden du passer i bånd rundt nyttårsaften. Og la aldri en hund alene vente utenfor butikken, for eksempel, på nyttårsaften. Hunden kan bli redd av at folk går forbi eller enda verre: Av folk som går rundt med stjerneskudd eller bare holder utent fyrverkeri. Hvis hunden da er alene og bundet, kan dette være svært traumatisk for hunden.

Når kvelden nærmer seg, sørg for at alle dyrene er trygge inne, og lukk og lås alle vinduer, dører og katteluker. Er du dyrepasser og er ansvarlig for andres kjæledyr? Ikke la din gjest gå uten bånd. Gjør du Hjemmebesøk? Når du forlater eller går inn i huset, må du alltid sjekke at katten ikke kommer seg ut gjennom ytterdøra. Og under hvert hjemmebesøk, sørg for å dobbeltsjekke at katten fortsatt er i huset, slik at du kan sende en oppdatering til dyreeier. Noen katter liker å gjemme seg på sine hemmelige favorittsteder. Sørg for at du vet hvor disse er før du begynner å passe kattene.

3. En trygg Nyttårsaften inne

Lukk gardinene for å holde de "skumle", blinkende lysene ute og la dørene inne i huset være åpne slik at dyrene kan finne sitt eget sted hvor de føler seg komfortable. Du kan hjelpe hunden eller katten din ved å lage et hyggelig, koselig og skjult sted, helst i nærheten av deg, slik at du kan holde din kjære med selskap. Legg et teppe over fugle- eller gnagerburet for ekstra ly og følelse av trygghet. Slå på TV-en eller rolig musikk for å nøytralisere støy fra utsiden.


4. Redusér frykten for fyrverkeri

Først og fremst: Sørg for at du allerede har slitt ut hunden din om for- eller ettermiddagen. Ta en ekstra lang tur med mye aktivitet og lek. Mange familier velger å sende opp fyrverkeri tidlig, lenge før midnatt, slik at barna skal få det med seg. Unngå derfor store, åpne plasser på turen. Velg heller skogsområder eller andre steder det mest sannsynlig ikke vil bli sendt opp fyrverkeri. Etter den siste turen bør hunden holdes innendørs. 

Hunder som er ekstremt engstelige for fyrverkeri kan bli sittende fast i en stresstilstand hvor kroppen stivner. Ved å pakke hunden din inn i et teppe eller en såkalt "thundershirt", vil den føle seg tryggere i kroppen og forhåpentligvis roe seg ned.

Aldri kjeft på katten eller hunden din for den engstelige oppførselen, det vil bare gjøre dem mer usikre. Prøv å holde deg rolig, din rolige energi vil hjelpe kjæledyret ditt til å føle seg trygt. Snakk med dyret ditt på en oppmuntrende måte ('Flink gutt! Dette går kjempebra!') og få det til å føle at det ikke er alene. 

5. Fyrverkerifri-sone

Det finnes dyrevennlige hoteller hvor du og hunden din kan feire et stille og fredelig nyttår. Mange av disse hotellene er fullbooket ganske tidlig, så sørg for å planlegge godt fremover.

Ønsker du å feire nyttårsaften med masse moro og fyrverkeri, men ønsker å ha hunden din i et rolig, trygt og hjemmekoselig miljø? Book en hundepasser på Pawshake! Flere Pawshake-hundepassere tilbyr hundepass i eget hjem på nyttårsaften, så din pelskledde venn kan nyte en rolig og trygg nyttårsaften.

Godt nytt år!