Forsvunnet kjæledyr? Slik finner du et bortkomment kjæledyr raskt!

Forsvunnet kjæledyr? Slik finner du et bortkomment kjæledyr raskt!

14/05/2018

Det finnes en frykt som ligger i bakhodet til alle dyreeiere: Hva om hunden eller katten min blir borte? Dette dukker kanskje opp hvis du tenker å sette kjæledyret ditt bort hos en dyrepasser mens du er på ferie. For hva skjer hvis kjæledyret ditt plutselig stikker av? Heldigvis blir de aller fleste kjæledyr funnet og returnert til eier relativt kjapt. Den gode nyheten er at du kan gjøre mye for å hindre at kjæledyret ditt blir borte i første omgang. Men hva hvis det skjer allikevel? Vi har laget en handlingsplan hvis uhellet er ute. Her er våre viktigste råd for både dyreeiere og dyrepassere.

Bilder og beskrivelse

Vi tror vi kjenner kjæledyret vårt inn og ut, men hvis det plutselig blir borte begynner man kanskje å betvile hukommelsen sin litt.. Var den svarte flekken på høyre eller venstre øre igjen...? Hvis din lille blir borte er det viktig å ha en tydelig og godt forklart beskrivelse for hånd i tillegg til et par klare bilder. Vi anbefaler at du tar disse bildene og skriver ned en liten beskrivelse allerede i dag hvis du ikke har det fra før. 

Chip og registrering

Det er viktig at kjæledyret ditt har en oppdatert chip. Spesielt hvis du ønsker å benytte deg av hundepass eller hundebarnehage hos andre. Uavhengig om det er via Pawshake eller andre.

Har kjæledyret ditt chip? Du skal motta en bekreftelse hvis alt er i orden. Dyrlegen vil skrive chip-nummeret i passet til dyret ditt. Dyr som er chippet har mye større sannsynlighet for å bli funnet og levert trygt hjem hvis de blir borte. Det er derfor viktig å ikke bare chippe kjæledyret ditt, men også sørge for at all info er oppdatert og korrekt. Så hvis du for eksempel flytter er det viktig at dette oppdateres. Kontakt din lokale veterinær og sjekk status på chip'en.

Halsbånd med navn

I tillegg til en chip er det lurt å sette på et godt gammeldags halsbånd med inngravert navn på kjæledyret ditt. Dette gjelder selvsagt først og fremst hunder og katter (vi oppfordrer ikke til halsbånd på smådyr og gnagere). Et halsbånd får du billig på nettet, så dette er ikke nødvendigvis en stor investering. Både dyrets navn og eiers telefonnummer bør stå på båndet. Dette er en enkel og billig måte å gjøre kjæledyret ditt enklere å returnere.

Golden Retriever returns home Med et halsbånd og chip vil hunden din komme til rette raskt

Hvordan forhindre at kjæledyret ditt blir borte

Det er kritisk å investere tid og energi i å trene opp hunden din og bygge et godt og stabilt forhold mellom deg og den, og sørge for at det alltid er gøy for hunden din å komme tilbake til deg. Selvom hunden din har vært borte altfor lenge er det viktig å klappe den og gi den godbiter når den til slutt kommer. Men det er mulig du bare har en som "rømmer" til tider. Dette er gjerne hunderaser som liker å gå på jakt og derfor blir borte en liten stund når dere går tur. Ikke la hunden din løpe fritt uten bånd med mindre dere er på et trygt sted med god oversikt, slik som på stranda eller i en inngjerdet hundepark. Som dyrepasser bør du være føre var og alltid ha hunden i bånd.

Mange kjæledyr kan løpe unna på grunn av stress eller endrede omstendigheter. De er kanskje forvirret og usikker i et nytt miljø hos dyrepasser. Derfor er det utrolig viktig å bruke tid på å introdusere dyrepasseren rolig til dyret ditt. Ikke stress og la kjæledyret ditt selv bestemme når den ønsker å tilnærme seg "den fremmede".

Kjæledyret mitt er savnet. Hva gjør jeg?

Ring først til politiet på telefonnummer 02800 (landsdekkende nummer). De vil mest sannsynlig henvise deg til videre til Viking Redningstjeneste eller til Falck, alt etter hvor du bor. Du kan også kontakte Dyrebeskyttelsen og dyrleger og dyrlegevakten i nærheten hvis de skulle få inn et skadet dyr eller liknende. Heng opp postere og si i fra til naboer i nabolaget ditt. 

I tillegg ber vi deg kontakte oss i Pawshake; vi kan bruke nettverket vårt til å hjelpe deg. Gjør det også enkelt for dyret ditt å finne veien hjem. Legg favoritt-godbiten i nærheten av hjemmet ditt. Hold katteluka åpen og sørg for at telefonnummeret som står på halsbåndet er mulig å nå deg på - også om natten.

Sist, men ikke minst: Forhold deg rolig og ikke glem at de aller fleste bortkomne kjæledyr kommer trygt tilbake til eieren sin. Du er ikke alene! Sammen kan vi ta vare på og beskytte våre kjære pelsbarn fra å bli borte. Og gjør de det vil vi finne dem kjapt! :)