Å ta vare på en eldre hund

Author picture Marte  - oppdatert: 05/05/2019

Det kan være vanskelig å se at hunden din blir eldre. Men heldigvis kan vi gjøre mye for å hjelpe hunden vår å bli gammel på en lykkelig og sunn måte. Forebyggende omsorg kan forhindre mange helseproblemer, og det vil sikre et komfortabelt liv for "pensjonisten" din.

Når er en hund å regne som gammel?

Når en hund regnes som gammel, avhenger av rasen og er forskjellig fra hund til hund. Generelt blir større raser eldre raskere (fra 6 år) enn små raser (fra 8-9 år). Men noen hunder viser nesten ingen tegn på aldring i det hele tatt eller så kommer tegnene bare veldig sent.

Du kan gjenkjenne en aldrende hund ved å se at pelsen blir mer grå i fargen. Hårene blir også stivere og mattere. Hunden din roer ned og er mindre leken og aktiv enn før.

Seniorfôr for hunder

Når du merker at hunden din blir eldre, kan du gi den spesialisert fôr for eldre hunder. Dette fôret har en annen sammensetning enn vanlig fôr og sikrer at dets ledd, hud og pels forblir i god stand. Seniorfôr inneholder også ofte færre kalorier, slik at hunden din fortsatt holder en sunn vekt til tross for redusert fysisk aktivitet.

Noen hunder får litt mindre matlyst når de blir eldre, så sørg for at maten smaker godt for å gjøre den mer interessant. Mange hunder liker hermetisk våtfôr, men våtfôr kan forårsake ekstra plakk og tannproblemer. Hvis du vil gjøre måltidet ekstra attraktivt, legg til litt lakseolje. De fleste hunder elsker det, og det er bra for pelsen.

Mange gamle hunder får tannproblemer, men liker ikke å vise at de har vondt. Vanskeligheter med å spise og dårlig ånde kan tyde på tann- og munnproblemer. Derfor bør du få veterinæren til sjekke hundens tenner jevnlig fordi betennelse kan gi store smerter og kan i tillegg forårsake problemer andre steder i kroppen.

Klør og pels

De forskjellige kroppsfunksjonene til den eldre hunden din vil gå saktere, noe som for eksempel gir striere pels og mer utskillelse av væske i ører og øyne. Hjelp hunden din ved å rense nesen, øynene og ørene med en våt bomullsklut og børst pelsen jevnlig for å fjerne overflødige hår. Hvis hunden din begynner å riste på hodet oftere enn vanlig, kan dette tyde på øreproblemer. Ved overdreven produksjon av ørevoks eller tårevæske er det viktig å ringe veterinær.

Aktivitet for eldre hunder

Mange eldre hunder blir litt stivere og vil gjerne plages av leddsmerter. Du vil legge merke til at det blir vanskeligere for hunden din å reise seg og at den senker tempoet under turer. Det i seg selv er ganske normalt: Muskelstyrke og generell tilstand vil være noe avtagende. Juster intensiteten under turer og lek - og tving aldri hunden din til å bevege seg for fort eller for viltert.

Hvis du legger merke til tydelig stivhet, halting eller smerter, da er det viktig å ta hunden til veterinær for å utelukke for eksempel slitasjegikt eller hoftedysplasi. Hunder, som så mange andre dyr, har en tendens til å skjule smerte, så det er vårt ansvar å oppdage plager tidlig.

oude vrolijke hond

Demens hos hunder

Demens kan også forekomme hos hunder, normalt fra rundt 7 år. I tillegg kan en hund lide av pseudodementia: dette er ikke "ekte" demens, men hunden kan vise noen av tegnene. Symptomer på (pseudo) demens kan være forvirring, tregere i bevegelsen, tissing inne, tar mindre kontakt med de rundt, mindre matlyst og depresjon.

Det er viktig å sørge for at en gammel, litt forvirret hund får mye omsorg, fred og ro. Vær tålmodig med hunden din; den vil ikke forstå alt så fort som den gjorde før. Sørg for at den spiser sunn, næringsrik mat og opprettholder tilstrekkelig mosjon til tross for sin alder.

Forsikre deg om at hunden er chippet og registrert, i tilfelle den går seg vill under en tur.

Eldre hunder trenger omsorg

Eldre hunder sover mer enn yngre hunder. Sørg derfor for at hunden din har et varmt og rolig sted i huset der den ikke vil bli forstyrret. En varm sakkosekk eller en myk seng gir ekstra komfort. Det anbefales ikke å anskaffe en valp eller kattunge i denne perioden. Hudnen din trenger sin velfortjente hvile. 

oude hond knuffelt met baas

Feilsøking

Alderdom kommer med litt ubehag og du trenger ikke å bekymre deg for mye for abslutt alle endringer, men det er viktig å oppdage og løse "virkelige problemer". Rådfør deg alltid med en veterinær ved disse mer alvorlige symptomene:

  • Vektøkning eller -nedgang
  • Mer vannlating/økt drikking
  • Mageproblemer (f.eks. diaré)
  • Dårligere matlyst
  • Dårlig ånde
  • Mer andpusten
  • Tørr hud/mer kløe
  • Skitne øyne eller ører
  • Endringer i atferd: Mer bjeffing, rastløshet osv.

En kjærlig hundepasser

Akkurat som yngre hunder har eldre hunder et stort behov for fellesskap, aktivitet og samhandling med mennesker. Sørg for at hunden din aldri trenger å være ensom, selv når du drar på ferie eller er opptatt med jobb. På Pawshake finner du alltid en flink og engasjert hundepasser som kan ta vare på din eldre hund og gi den kjærlighet og oppmerksomhet når du kanskje ikke har mulighet.

Nyt hundens penjonisttilværelse sammen!

Turene blir kanskje litt kortere, ballspill vil være litt mindre spennende og hunden din er kanskje ikke så kjapp lenger. Men det spiller ingen rolle. Kos dere sammen på sofaen og nyt de små tingene. Gjør livet til den eldre hunden din rik og verdig for dere begge!