Å si farvel til kjæledyret sitt

Author picture Marte  - oppdatert: 09/02/2019

Vi vil ikke tenke på det, men alle dyreeiere vil måtte forholde seg til dette på et eller annet tidspunkt: Å si farvel til kjæledyret sitt.. I mange tilfeller ender livet til våre kjæledyr helt naturlig, mens i andre tilfeller må kjæledyr bli avlivet, noe som er en svært vanskelig beslutning for alle eierne. Uansett hvordan dyret blir borte, fører et kjæledyrs død til mye sorg, og dette er en vanlig prosess. Likevel er det fortsatt tabuer rundt sorg for kjæledyr. Heldigvis er det helt opp til deg hvordan du takler tapet ditt, dette er en individuell prosess. Dette er hva du bør vite når kjæledyret ditt dør.

Når er det riktige tidspunktet...?

Våre kjæledyr blir eldre takket være bedre kunnskap om helse og omsorg. Men dette betyr også at flere dyreeiere konfronteres med spørsmålet om avlivning. Men hvordan bestemmer du hva som er riktig tidspunkt å gi slipp? Heldigvis kan veterinæren gi deg gode råd. Han eller hun kjenner sikkert kjæledyrets (medisinske) historie og kan gi deg råd om prognoser og livskvalitet. Tenk over om dyret ditt fortsatt nyter de daglige tingene som å spise, kose, løpe eller leke. Og husk at dyr ikke "klager" når de har (konstante) smerter. De er mestere på å skjule svakheter for oss. Avlivning kan - uansett hvor vanskelig det er - stoppe unødvendig lidelse hos dyret.

Ritualer rundt sorg og farvel

Å ta seg tid til å si farvel til kjæledyret ditt er viktig for din sørgeprosess. Hvis du har barn, er det viktig å involvere dem i denne prosessen og la dem snakke, leke, gråte eller lage noe kreativt til ære for dyret. Dere kan lage en tegning sammen eller sette sammen en fotobok med flotte bilder av kjæledyret ditt.

Etter døden kan du velge å begrave eller kremere kjæledyret ditt. Veterinærer tilbyr også å ta hånd om dyret ditt etter avlivning, slik at du ikke trenger å ta en beslutning i den vanskelig tiden. Etter kremering kan du velge å spre asken på et spesielt sted i naturen eller holde dem i en urne eller til og med få asken lagt om til et spesielt smykke. Mange dyreeiere finner trøst i å begrave dyret i sin egen hage. Reglene for dette varierer, men vanligvis kan du ha små kjæledyr begravd på egen eiendom: "Det er lov å begrave kjæledyr på steder hvor man unngår forurensning av miljø, f.eks. i egen hage eller ute i skogen. Det må graves så dypt ned at [andre] dyr ikke kan grave [det] opp igjen." (Avfallsor.no)

Å sørge over kjæledyr

Et kjæledyr kan virkelig være en kritisk følgesvenn i livet. Sorg gjør ikke forskjell på kjæledyr: En eier sørger over tapet av hunden sin, og andre sørger over marsvinet eller kaninen sin. Prosessér sorgen din på din egen måte og gjør det som føles bra for deg. Her finnes ingen riktige eller gale måter.

Helseforsikring for kjæledyr

Ved slutten av livet kan du bli konfrontert med ekstra kostnader. Hvis du bestemmer deg for å ikke avlive, men å forsøke å gi smertelindrene medisiner eller behandling, må du ta hensyn til potensielt store helsekostnader for dyret ditt. Derfor kan det være lurt å begynne å sette penger til side eller søke om kjæledyrsforsikring. Det er ingen spesielle begravelsesforsikringer for kjæledyr, men sett av ca 800-2000,- for en begravelse og/eller medisinsk behandling. OBS! Her er det store forskjeller mellom dyreart. Hunder og katters behandlinger vil koste betydelig mer enn f.eks marsvin eller kaniner.

"Et nytt kjæledyr allerede...?"

Hvis kjæledyret ditt har blitt borte, kan huset føles tomt og stille. Det er derfor mange bestemmer seg for å få et nytt kjæledyr. Noen dyreeiere vil vente en stund fordi de føler at det forrige kjæledyret ikke kan erstattes. Andre velger å sørge og ta inn et nytt kjæledyr samtidig. Også her er det ingen regler, så gjør det som føles riktig for deg. Det er dog mulig at ditt gjenlevende kjæledyr vil savne sin avdøde venn også. I så fall kan det til og med være anbefalt å ta et nytt kjæledyr. Enkelte dyr som kaniner og marsvin skal ikke leve alene og trenger en venn til å holde seg frisk og lykkelig.

Dyrepass

Det er mange Pawshake-venner som bestemmer seg for å begynne med dyrepass etter at deres eget kjæledyr går bort. De gjør huset sitt tilgjengelig og klart for en hundebarnehage  eller tilbyr hjemmebesøk for katter og andre kjæledyr. Dette kan være en god løsning hvis du ikke er klar for et nytt kjæledyr ennå, men vil ha glede av dyrs selskap og hjelpe dine naboer samtidig. Registrer deg som dyrepasser her.