Røyting: Hvorfor røyter hunden min så mye?

Author picture Marte  - oppdatert: 05/06/2018

Det vil ingen ende ta... Hunden din mister vinterpelsen og det er pels overalt. Nå som temperaturen stiger virker det kanskje verre en noen gang. Hvordan foregår egentlig denne utbyttingen av vinterpelsen? Hvordan kan du gjøre det så komfortabelt som mulig for hunden din og hva bør du unngå å gjøre?

Hunders pels er en vakker og smart ting som holder hunden din frisk, tørr og nedkjølt. Huden til hunden holder seg frisk på egenhånd (som regel) og pelsen utenpå regulerer temperaturen selv. Hos noen hunder virker røytingen uendelig og mengden de mister er nesten imponerende. Som hundeeier er det viktig å vite hva du bør og kan gjøre i de mest ekstreme periodene.

Kjenn pelsen til hunden din

Alle hunder har ulik pels. Varigheten og intensiteten av røytingen varierer også mellom raser. Derfor trenger også de forskjellige rasene ulik tilnærming når det kommer til pelspleie. Noen hunder røyter en konstant mengde hår gjennom hele året. Dette gjelder, for eksempel, hunder med "ull" - eller krøllete pels som Labradoodler. De har ingen røytesesong et par ganger i året, men røyter jevnt hele tiden. Pelsen deres bør derfor børstes ofte. Korthårete hunder røyter også jevnt, men pelsen vil ikke falle av. Omtrent to ganger i året bør disse hundene blir "plukket" i pelsen sin slik at gammel pels gir slipp og ny får vokse fram. Det er viktig at slik pels blir håndtert riktig. For eksempel, hvis du ønsker å barbere en korthåret hund, vil pelsen bli grålig og den døde pelsen vil begynne å klø. Og hvis du ikke børster en langhåret hund for det har gått en stund, vil pelsen begynne å floke seg og bli skitten og illeluktende.

Hunder med mykere og kortere pels røyter også hele året rundt, men to ganger i året røyter de MYE. Om sommeren mister hunder vinterpelsen og får fram ny og frisk sommerpels. Det betyr gjerne pels over hele huset for deg som eier. Hva kan du gjøre for at dette ikke blir et irritasjonsmoment?

Hunder med krøllete pels røyter ikke like mye, men pelsen deres trenger en egen type pleie

Hunder pleide fra gammelt av å "frisere" sin egen pels. Det var forsåvidt enkelt fordi pelsen gjerne regulerer seg selv. I de verste røyteperiodene ville hundene slikke, ta gjørmebad eller gni seg mot busker og trær for å kvitte seg med løs pels.

Røytingen starter helt naturlig etter påvirkning av temperatur og lys. Når sesongen endrer seg vil pelsen respondere på endringen. Men siden hunder nå for det meste lever innendørs, vil denne balansen kunne forstyrres. I løpet av vinteren for eksempel, tilbringer mange hunder dagene inne foran peisen. Og i løpet av sommeren opplever de også mange temperaturendringer; fra den varme, naturlige inneluften til luft som er kjølt ned av air condition. I tillegg har mennesket avlet frem lang- og korthårete raser. Alt dette gjør at vi faktisk må hjelpe hundene våre å ta vare på pelsen sin.

Børsting - ja eller nei?

Jevnlig børsting av pelsen fjerner overflødig pels og spesielt gjennom den verste røyteperioden kan det hjelpe hunden å klø mindre på grunn av løse hår som irriterer huden. For korthårete hunder er det dog greit å være litt gjerrig på børstingen. Utenom røyteperiodene er det så og si ikke noe poeng å børste. For mye kan faktisk føre til hudskader. 

Sørg for å alltid velge riktig hundebørste. For hunder med kortere pels, bruk en myk børste (for eksempel en gummibørste). Hunder med lengre pels bør du bruke en kam på, gjerne med litt avstand mellom tennene. Ikke press for hardt inn i huden - da risikerer du å skade huden under.

For å unngå floker er det viktig å fokusere på disse områdene:

  • Rundt ørene
  • Rundt nese og munn
  • I armhulene
  • Rundt fotsålene og mellom tærne
  • Under halen

Ved hundepass hos en hundepasser er det viktig å gi vedkommende riktig og nok informasjon om pelspleie og hva som fungerer med akkurat din hund. Husk å legge ved en god børste.

Bading eller ikke?

I løpe av de verste røyteperiodene kan det å bade hunden din virke som en lettelse for den. Det rennende vannet og bruken av en nøytral, parfymefri hundesjampo kan løsne noen av den døde pelsen. Etterpå bør du føne pelsen for å unngå at den floker seg. Du kan gjøre dette 1-2 ganger i røyteperioden. Hunder med kort pels trenger ikke bades med mindre de er veldig skitne eller lukter vondt. For mye vask kan forstyrre balansen mellom hud og pels. Les mer om hvordan vaske hunden din her. 

Verdt å merke seg: En frisk hund har en frisk pels. Det er grunnen til at et sunt og variert kosthold alltid er viktig, spesielt i røyteperiodene. Mister hunden din mye hår utenom røytesesongene? Ser du noen form for irritasjon, kløe, bare flekker eller andre tydelige ubehageligheter hos hunden din? Det kan indikere andre helseproblemer som for eksempel stress, en infeksjon eller vitaminmangel. Kom deg til dyrlegen.

Hva med alle hårene rundt omkring i huset?

Dessverre er du nok nødt til å støvsuge..... Men ved å børste jevnlig utendørs, kan du minske pels innendørs ;-)