Hvorfor lukter noen hunder mer enn andre?

Hvorfor lukter noen hunder mer enn andre?

Hvorfor lukter noen hunder mer enn andre?

06/05/2018

Vi i Pawshake elsker å kose med enhver hund vi møter på gaten og hvem finner det vel ikke beroligende å dra fingrene gjennom en supermyk pels.. <3 Hunder lukter ekstra sterkt etter et bad eller en svømmetur, men det er helt normalt. Noen hunder kan dog lukte litt rart utover disse aktivitene. Generelt sett lukter ikke en frisk hund så ille, så hvis hunden din begynner å lukte ubehagelig kan det være et tegn på at noe er galt. I dette innlegget forteller vi deg alt du trenger å vite om hunders typiske lukt og hva du kan gjøre hvis noe endrer seg.

Lukt er forskjellig fra hund til hund og fra rase til rase. Raser som Mops, Cocker Spaniel og Retriever har ofte en litt sterk lukt. Retrievere og andre vannhunder har en oljete pels, noe du gjerne merker når du klapper dem. Oljen i pelsen beskytter mot vann og kulde. Andre raser som Puddel, Akitas, Shi Tzu eller Mynde lukter nesten ingenting.

Hvorfor lukter hunder vondt til tider?

Selv om vi tenker at friske hunder aldri lukter vondt, har de en naturlig kroppslukt og den er der for en grunn. Hunder, som alle andre dyr, gir fra seg en egen individuell lukt for å vise at "her er jeg" og for å markere territoriet sitt. Hunder skiller ut denne lukten hovedsaklig fra området rundt ørene sine og gjennom fotsålene sine; det er grunnen til at hunder gjerne graver i bakken etter de har tisset. Hunder har også kjertler i og rundt ørene som produserer en spesifikk lukt. Hvis hunden er frisk kan du lukte den, men den skal ikke stinke. Hvis ørene begynner å lukte veldig ille kan det være tegn på en bakterie- eller soppinfeksjon.

Hvorfor liker noen hunder å rulle rundt i jord, mat og møkk?

Noen hunder bare ELSKER å rulle rundt i jord, råtten mat og til og med møkk. Det er åpenbart at hunder opplever lukt ulikt fra oss mennesker. Vi liker lukt av blomster og parfyme, noe hunder gjerne fordrar. Hvis du bader hunden din med en parfymert sjampo vil den kanskje ut og rulle i jorda for å bli kvitt den "fæle" parfymelukten.

Å gni seg rundt i jord og møkk har også en bakgrunn i hundens evelusjon. Ville hunder hadde et taktisk overtak ved å lukte som noe annet og dermed lure fienden. Fascinerende sant? Hvis du ønsker å vaske hunden din etter dens bad i møkka, bruk en uparfymert sjampo. Å hindre hunden din i å rulle rundt på bakken er veldig vanskelig, men du kan forsøke å kjenne igjen når den er på vei til å gjøre dette og prøve å distrahere med en leke eller en annen aktivitet.

Å nei! Hunden min stinker!

Lukter hunden din mer og verre enn den pleier? Det kan det være ulike grunner til. For det første, pelsens utgangspunkt har mye å si. Hunder med mye pels og en tjukk underpels, og hunder som svømmer og bader mye har det perfekte grunnlaget for bakterie- og soppvekst.

Det er derfor veldig viktig å ta godt vare på hundens pels ved å børste regelmessig slik at overflødig skitt og pels fjernes og pelsen forblir pen og ren. Ved å holde ørene rene, og hvis nødvendig klippe vekk unødvendig hår i ørene, holdes ørekanalene frie og luftige og bakterier og sopp holdes unna. Å vaske hunden for ofte med sjampo kan gi uønsket effekt ved at hundens egenproduksjon av olje blir ute av balanse, noe som igjen gjør at huden produserer mer olje og det blir mer fukt hvilket gir grobunn for sopp og annet.

hund blir vasket

Kos og statussjekk 

Når du børster og koser hunden din, bør du legge til en "pels og hud"-inspeksjon. På den måten vil du raskt oppdage hudproblemer som flass, infeksjoner, flått og lus. En pels som lukter virkelig ille kan indikere underliggende problemer som matallergier, dårlig kosthold, skjoldbruskkjertelsinfeksjon, redusert oljeproduksjon eller andre helseproblemer. Lukter hunden din vondt over tid: Ikke nøl for lenge og ta en tur til dyrlegen.

Hvis hundens din begynner å bli gammel kan lukten bli litt tyngre fordi hundens generelle funksjoner går tregere. Det betyr at huden vil skille ut mer avfallsstoffer, noe som er helt normalt. Hvis du merker andre typer symptomer for sykdom, bør du selvsagt sjekke det opp.

Vi i Pawshake elsker ALLE hunder, og vi liker også lukten av en lykkelig og sunn hund :) Hvis du ikke er så glad i lukten holder du bare området rundt hundens favorittsteder hjemme ekstra rene. Vask putene og teppene regelmessig (med parfymefri vaskemiddel selvsagt - tips: Helsekostbutikker har fantastiske alternativer uten parfyme og uten unødvendige såper og kjemikalier). Husk også å vaske gulv og vegger der hunden din oppholder seg mest. Slik vil huset ditt lukte rent og pent og alle i husholdningen vil få det bra! :)