Redd for dyrlegen? 6 nyttige tips!

Author picture Marte

Mange kjæledyr er redde for å gå til veterinæren. Det kan forårsake mye stress og angst for dem. Men dessverre kan du som oftest ikke unngå veterinærbesøk i løpet av dyrets liv, selv om det bare er for dets årlige kontroll. Hvis du er en dyrepasser og tilbyr pass av hund hjemme eller andre dyrepasstjenester, er det viktig å vite hvordan du gjør et veterinærbesøk mer behagelig for ditt "gjestedyr". Disse 6 tipsene kan gjøre det mindre skremmende for hunden eller katten å dra til veterinæren - og kanskje til og med gøy!

1. Venn dem til det fra en tidlig alder

Det er lurt å la valpen eller kattungen bli vant til veterinæren fra en tidlig alder. For å gjøre besøket veterinæren litt tryggere og ufarlig, ta en testtur til veterinæren med din pelskling for en uformell introduksjon. Slik trenger ikke kjæledyret ditt å gjennomgå noen behandling under første besøk og kan forbinde veterinærbesøk med en fin tur! Når øyeblikket kommer at kjæledyret ditt virkelig trenger et veterinærbesøk, er det kanskje ikke så ille lenger. 

2. Øv hjemme

Du kan øve på en "veterinærsjekk" hjemme. Sett hunden, katten eller kaninen din på bordet og ta dem gjennom en forsiktig inspeksjon av ører, tenner osv. Kos med dyret ditt gjennom hele prosessen og belønn dem med en deilig godbit slik at en kontroll blir noe morsomt å se frem til!

3. Tren på reisingen

La katten eller hunden bli vant til reiseburet hjemme. Sett buret et hyggelig sted i huset (gjerne nær deg), og la dyret utforske det når det selv vil. Legg favoritteppet inni og la reiseburet bli stående på et lett tilgjengelig sted slik at de blir vant til det.

I tillegg er det viktig å få kjæledyret vant til bil og bilkjøring (hvis du må kjøre til veterinæren). Innenkatter og andre dyr som aldri går ute kan bli svært stresset av en biltur, også valper eller hunder uten biltrening. Så start med å la kjæledyret ditt bli vant til bilen med motoren av. La det snuse rundt i eget tempo, og belønn/gi trygghet og nærhet gjennom hele opplevelsen. Neste gang kan du gjøre den samme øvelsen, men bruke reiseburet og ha motoren i gang. Når du virkelig må til veterinæren, vil det verste stresset forhåpentligvis være borte.

Vær oppmerksom på at visse dyr vil aldri kunne venne seg til for eksempel bil og det å kjøre bil. Marsvin og kaniner, som er byttedyr, vil alltid føle en grad av stress ved transport og det å bli fjernet fra kjente omgivelser. Her gjelder det å frakte dem på en mest mulig behagelig måte (gjerne i litt større bur enn et kjøpt reisebur) som likner deres omgivelser hjemme. Høy, vann, mat, hus og tepper de selv har brukt, er viktig å ta med seg.

4. Vær rolig selv

Dyret ditt er intuitivt og kan føle energien din. Hvis du er stresset, vil kjæledyret merke dette og etterligne oppførselen. Hvis du derimot har en avslappet energi, vil kjæledyret ditt være mye mer rolig. Så vær avslappet og oppfør deg som om et besøk til veterinæren er det vanligste og det mest ufarlige dere kunne gjort.

Det er også viktig å innse at du er trygt 'anker' for kjæledyret ditt i denne usikre situasjonen. Så sørg for at kjæledyret ditt slapper av. Kos det og snakk med det, både under reisen og mens dere er inne hos dyrlegen. Straff aldri dyret, gi kun støtte og kjærlighet.

5. På venteværelset

Det er lurt å sette kattekassen på et høyt sted i rommet, hvor de føler seg tryggest fordi de kan da få en god utsikt over rommet.

Hvis mulig, plassér hunden på fanget ditt og hå alltid på bånd. Det er ofte andre nervøse dyr i samme rom, noe som kan forårsake stress. Hold en trygg avstand mellom kjæledyret ditt og andre ventende dyr.

6. Vær effektiv

Prøv å holde tiden hos veterinæren så kort som mulig. Sørg for at du allerede har gitt tilstrekkelig informasjon til dyrepleieren/resepsjonen før timen. Da vet veterinæren allerede hvorfor du er der. Husk å oppgi dyrets medisinske historikk, for eksempel medisin som han eller hun bruker, og en nedskrevet liste over symptomer observasjoner hvis du skulle glemme å nevne noe. Når kjæledyret ditt har vist symptomer hjemme, kan det være lurt å filme dette og vise det til veterinæren. 

Hvis dyret ditt er hos en dyrepasser

Hvis kjæledyret ditt er hjemme hos en Pawshake-dyrepasser for eksempel under en overnatting, er det alltid en sjangs for at kjæledyret ditt kan trenge veterinærbesøk på et eller annet tidspunkt på grunn av uforutsette hendelser. Men det er ikke nødvendig å få panikk, bare sørg for at dyrepasseren vet hva han eller hun skal gjøre hvis noe skulle skje. Gi dyrepasseren all relevant informasjon om kjæledyret ditt, kontaktinformasjonen til dyrets vanlige veterinær, reiseburet og eventuelle medisiner de allerede kan ta. Det er også en god idé å la veterinæren vite at kjæledyret ditt vil være hos en dyrepasser mens du er borte.