Kan hunder få skyldfølelse?

Author picture Marte

Hunder kan noen ganger vise et skyldig ansiktsuttrykk, spesielt hvis de har gjort noe galt. På sosiale medier ser du ofte morsomme videoer av hunder som ser ut til å ha skyldfølelse etter at de gjorde noe "ulovlig". Men føler hunder virkelig skyld? Og hva skal du gjøre, og IKKE gjøre, når hunden din ser ut til å føle seg skyldig?

Hunder har følelser akkurat som mennesker. De kan være lykkelige, sinte eller triste. Du kan gjenkjenne disse følelsene ved å se på hundens kroppsspråk. En sint hund kan vise tenner. En glad hund kan logre. En engstelig hund kan gjespe. Følelser er automatiske reaksjoner: Det er et slags instinkt som utløser en fysisk reaksjon.

Har hundene også en følelse av rett og galt? Nei, det har de ikke. Vi mennesker er veldig klar over moralsk oppførsel. Det er viktig at vi oppfører oss pent og vennlig, at vi respekterer andre, at vi ikke stjeler, ikke banner osv. Hunder har ikke dette systemet med regler og verdier.

Hunder er mye mer instinktdrevne. For eksempel, hvis de tygger på en sko, er de ikke klar over at de gjør noe "feil". Selvfølgelig kan en bestemt oppførsel læres eller avvennes. Men hunder følger bare kommandoer som de blir belønnet for. En hund gjør ikke moralske valg. Enkelt sagt: Hvis en hund ødelegger ditt dyre teppe, gjør den det ikke for å være slem eller for å gjøre deg sint, den er ikke bekymret for det i det hele tatt. En hund følger sitt instinkt. Det er altså en annen grunn for denne type oppførsel.

Skyld eller frykt?

Hunder er ekstremt sensitive. De responderer ofte på endringer i vår menneskelige oppførsel. Kroppsspråket er ofte et svar på vår menneskelige oppførsel. Vi kan tolke et visst uttrykk eller en posisjon som "skyldig", når det faktisk er noe helt annet.

Tenk deg denne situasjonen: En hund har tisset inne. Du kommer hjem, du ser det, og du blir sint på hunden. Stemmen din går ned og du sier: "Hva har du gjort nå! Hvorfor tisset du der?" En hund er følsom for kroppspråk, endring i tonefall og hører på stemmen din at du ikke er glad. Men han vet ikke hvorfor! Han tisset kanskje timer før du kom hjem, og kobler det ikke til ditt sinte humør. Hunden er forvirret og liker ikke at hans beste venn er sint på ham. Derfor viser han stressignaler: Han ser bort, ørene legger seg flatt, halen holdes lavt, kanskje slikker han leppene sine eller gjesper osv. Vi kan tolke dette kroppsspråket som at hunden viser skyldfølelse, men i virkeligheten er hunden engstelig eller stresset.

Neste gang hunden ved et uhell tisser inne, kan hunden allerede være redd for at du blir sint. Ikke fordi han forstår at han har gjort noe galt, men fordi han knytter dammen i huset til det sinte humøret til hundeieren fra sist gang. Han er redd og vil kanskje allerede gjemme seg, skjelve, holde seg i et hjørne osv. Dette er ikke en følelse av skyld, dette er frykt for noe han ikke forstår.

Hvis en hund er redd eller engstelig kan du se det på øyne, ører og holdning.

Hva bør du gjøre hvis hunden din har vært "uskikkelig"?

Først og fremst skal du aldri straffe en hund. Som nevnt, har hunder ikke moralske verdier som vi har, og de forstår ikke om de har vært "uskikkelige". Selvsagt kan du korrigere uønsket oppførsel, forutsatt at du gjør dette på nøyaktig samme tidspunkt som atferden foregår. For eksempel: En hund tygger en sko. Når du ser det, griper du inn. Du sier nei, fjerner skoen og erstatter skoen med noe han kan tygge på og belønner han hvis han tar etter.

Hvis den uønskede oppførselen allerede har skjedd, kan du ikke lenger korrigere denne oppførselen. En hund har ikke et språksystem som oss, og derfor kan vi ikke la en hund reflektere over hva som skjedde i fortiden. I stedet er det viktig å finne ut hvorfor hunden har vist uønsket atferd.

Destruktiv oppførsel stammer ofte fra stress, kjedsomhet eller frustrasjon. Vurder dette: Hvorfor føler hunden min seg ukomfortabel? Hvis en hund får for lite oppmerksomhet, aktivitet eller stimuli, kan kjedsomhet bli et alvorlig problem. Ødeleggelsesadferd hjelper en hund å senke stressnivået. Pass på at hunden din får nok oppmerksomhet og stimuli. Er hunden din lenge alene i huset i løpet av dagen? Da kontakter du heller en søt engasjert hundepasser fra Pawshake som vil gå tur med hunden din og leke med ham i løpet av dagen.

Går hunden din på do inne? Vurder hvorfor. Først av alt, sjekk om hunden din får nok dopauser i løpet av dagen. Les mer: Hvor ofte skal en hund gå på tur? (link til Mattilsynet)

Det kan også være en medisinsk årsak til at hunden din går på do inne. Hvis du er i tvil, kontakt veterinæren din omgående.

Aldi bli sint på hunden din. En hund går aldri på do inne bare fordi han vil. Hunder ønsker ikke å forurense sitt eget hus, mange hundene liker til og med ikke å tisse og bærsje i sin egen hage. Så gi hunden mulighet til å gå gode og lange tur ute.

Når en hund ikke lenger trenger å frykte eieren din, kan båndet mellom en hund og hans menneskelige venn bli ekstremt sterk. Hvis du lærer å lese hundens kroppsspråk fra en hunds synspunkt, kan du bygge forhold til hunden din basert på tillit og vennskap. Og dere begge vil nyte det livet ut!