Er katten eller hunden min overvektig?

Author picture Marte  - oppdatert: 25/10/2018

Omtrent 30% av britiske katter og hunder er overvektige, og det er å anta at det ikke er noe bedre her til lands; "Omkring 30% av alle hunder og 15-20% av alle katter som kommer til konsultasjon hos oss er overvektige." (Dyreklinikk.no) Vi pleier å skjemme bort våre elskede kjæledyr med en velsmakende godbit for å være snille. Likevel kan dette føre til at kjæledyret opplever en rekke helseproblemer. Å hjelpe kjæledyret til å opprettholde en sunn vekt er kritisk for å sikre at de forblir i friske og lykkelig. 

Faktisk, tykke kjæledyr lider ofte av problemer med leddene, mangel på utholdenhet, kortpusthet, sløvhet og smerte under trening. De kan også utvikle alvorlige lidelser som diabetes, urinveisproblemer og til og med depresjon. Å hjelpe kjæledyret til å opprettholde en sunn vekt er kritisk for å sikre at de forblir i friske og lykkelig. Men hvordan gjør du dette? 

Er kjæledyret mitt overvektig?

Sunne katter og hunder har en synlig midje og du skal kunne føle hofteben og ribbein, dog ikke kunne se dem. Hvis du ikke lenger kan føle katten eller hundens ribbein og den har et tydelig ekstra "bildekk", så er den sannsynligvis overvektig. Dyret ditt vil også bli umettelig og kreve mer mat.

Katter når deres ideelle vekt rundt 1 til 1,5 år. Hvis katten din fortsetter å vokse etter denne milepælen, er det en god sjanse for at pelsklumpen din blir for, ja, klumpete. De fleste hunder når sin optimale vekt rundt 1 år, selv om noen større raser fortsetter å vokse opp til 1,5 til 2,5 år. Din følgesvenn bør ikke legge på seg noe mer etter denne alderen.

Hvis du er usikker på om katten din eller hunden din veier det den skal veie, så gå til din lokale veterinær og be dem om å sjekke. Du kan også holde øye med ditt kjæledyrs vekt hjemme. For å gjøre dette, må du først registrere din egen vekt. Etter det står du på vekten med katten eller hunden din og noterer deg deres samlede vekt. Forskjellen mellom de to tallene er kjæledyrets vekt.

Katter og hunder som spiser for mye mat, får for lite trening og/eller er kastrert, har større risiko for fedme. Men å gå opp i vekt er en gradvis prosess, slik at du kanskje ikke merker de ekstra kiloene med en gang. Derfor er det viktig å overvåke kjæledyrets vekt, og generelle helse og velvære, regelmessig.

Hvordan kan du forhindre at kjæledyret ditt går opp for mye?

10 tips for å sikre at kjæledyret ditt opprettholder en sunn vekt

1) Tren hunden din: I gjennomsnitt skal hunder gå tur 3-4 ganger om dagen, inkludert 1 lengre tur på ca. en time. Du kan supplere disse turene med ekstra aktiviteter, inkludert løping, sykling eller spill som for eksempel ballhenting, duftsporing (/blodspor), gjemsel osv. Så sett hunden din i arbeid!

2) Tren katten din: Lek vanlige jaktleker med katten din ved hjelp av stenger eller lasere, og helst i hyppige, korte intervaller i stedet for én enkelt økt. Dette holder katten opptatt og interessert. Katter foretrekker gjerne å leke om morgenen og kvelden. Gi den med tomme bokser og andre morsomme leker, for eksempel toalettruller og fjærleker for å holde dem tilstrekkelig underholdt. Katter elsker å klatre opp til høye utsiktspunkter hvor de kan observere omgivelsene. Så gi den spirende utforskeren tilgang til møbler som oppfordrer dem til å klatre til nye høyder. Hvis du bor i et trygt nabolag; la katten din leke ute. Hvis du foretrekker å ikke la katten din løpe omkring, prøv å ha katten din i sele. Noen katter liker det!

golden retriever running for a ball

3) Vei måltider: Sjekk emballasjen til hunde- eller kattematen for å se hvor mange gram kjæledyret ditt trenger daglig. Vei dette nøyaktig med en kjøkkenvekt. Men vær oppmerksom: disse mengdene antar et komplett daglig kosthold. Hvis du ønsker å gi kjæledyret ditt en og annen godbit; gi dem mindre måltider for å kompensere.

4) Hold et øye med kjæledyrets vekt: Hvis du måler kjæledyrets mat nøye, og katten din eller hunden fortsatt legger på seg, reduserer du gradvis mengden av hver porsjon. Motsatt; hvis du legger merke til at kjæledyret ditt er på den tynne siden, legg litt til litt ekstra i matskålen.

5) Gjør måltidstider til en rolig opplevelse: Går kjæledyret ditt rett på maten med én gang? Prøv å bruke en spesiell matskål som gir ut maten i et sakte tempo. Og gi katter eller hunder med en særlig krevende appetitt små porsjoner flere ganger om dagen, i stedet for hele mengden på én gang. Hvis du har flere kjæledyr hjemme; la dem spise hver for seg. Dette holder husfreden og hindrer dem i å skulle ta hverandres mat.

6) Kreativ fôring: Oppmuntre kjæledyret til å virkelig "jobbe" for maten. Spre matbiter i hele huset slik at katten eller hunden din blir tvunget til å "jakte" for måltidet sitt. De vil glede seg over denne type trening fordi den tilfredsstiller deres naturlige jaktinstinkt! 

7) Gi snacks i moderasjon: Slutt å gi ditt bortskjemte kjæledyr uendelige godbiter og gi heller "funksjonell snacks" istedenfor (som en belønning under trening for eksempel eller for å tilfredsstille hundens tyggebehov).

8) Bryt tiggevanen: Kjæledyr med en tendens til å tigge er vanligvis raske til å legge på seg. Tigging er en lært atferd som også kan bli brutt. Prøv å skjemme bort og belønne kjæledyret ditt ved å stryke, kose eller rose ("flink gutt!") i stedet. Kjæledyret ditt vil garantert venne seg til og like denne formen for kompensasjon etterhvert.

9) Få hjelp av en firbent venn: Når det kommer til fysisk trening, kan vi mennesker aldri konkurrere med våre firbente venner. Så vurder å ta inn et kjæledyr til for å holde katten eller hunden din tilstrekkelig fysisk og psykisk utfordret. Alternativt, kan du bli en dyrepasser på Pawshake og på den måten sikre en lekekamerat til kjæledyret ditt, samtidig som du gjør lokale dyreeiere en fin og nyttig tjeneste.

10) Finn en dyrepasser: Ikke mulighet til å gi tilstrekkelig stimulering for katten eller hunden din? Finn en dyrepasser som kan underholde dyret ditt i periodene du ikke er hjemme. Mange Pawshake-dyrepassere har spesiell erfaring med katter og vil være mer enn glade for å finne tid for din elskede pus. Finn en kattepasser.

Og det finnes utallige aktive hundepassere og hundeluftere som vil elske å gå, løpe, leke eller sykle med hunden din. Finn en hundepasser i ditt nærområde.

Er kjæledyret ditt allerede (ekstremt) overvektig?

Does your pet need to lose weight? Don't panic! There is plenty you can do to help your faitful friend. But helping your pet shed those excess pounds should be tackled using a gradual and sensible approach. Consult your vet, who can determine exactly how much weight your pet should lose and assess their current state of health. They can also prescribe special dietary food if necessary.

Trenger kjæledyret å gå ned i vekt? Ikke panikk! Det er nok du kan gjøre for å hjelpe din kjære. Men å hjelpe kjæledyret ditt å kvitte seg med de overflødige kiloene, bør håndteres ved hjelp av en gradvis og fornuftig tilnærming. Rådfør deg med din veterinær, som kan bestemme nøyaktig hvor mye kjæledyret ditt bør gå ned og vurdere deres nåværende helsetilstand. De kan også gi spesiell diett hvis det er nødvendig.