Hvorfor sparker hunder på bakken etter å ha gjort fra seg?

Author picture Marte  - oppdatert: 27/07/2019

Å tørke av potene eller sparke i gresset etter å ha gått på do er vanlig oppførsel hos alle hunder. Det kan være litt oppsiktsvekkende når hunden din plutselig begynner å sparke skitt og gress overalt. Men hvorfor gjør hunder dette? Og er det et problem du bør gjøre noe med eller er det helt normalt?

Slik type tørking av poter sees hos mange hunder. Det kan være ganske morsomt, nesten som om hunden din vasker potene etter å ha gått på do, men i virkeligheten er det noe helt annet.

Sparkebevegelsen er faktisk en form for markering som sprer lukten av hundens urin ytterligere. Hunden bruker også duften av potene sine for å øke "styrken" til den etterlatte lukten. Hunder har kjertler under poteputene og bakterier mellom tærne, noe som gir  en egen duft når de tørkes på bakken. Ved å gjøre dette, etterlater hunden på en måte et personlig 'visittkort'.

Tips: Hunder liker å holde sine egne poter rene ved å slikke, men unngå å vaske hundens poter med sjampo. De foretrekker å beholde sin egen duft.

Hvorfor vil hunden spre lukten sin?

Hunder opplever verden først og fremst gjennom luktesansen. Ved å spre lukt med potene når de markerer omgivelsene sine, sier en hund "Jeg var her". Dette er en veldig normal markeringsoppførsel som enhver hund gjør, ikke bare store, sterke hanner. Hunner, sjenerte hunder og små hunder kan potensielt tørke føttene sine på bakken. Markering betyr ikke nødvendigvis at en hund ønsker å definere sitt territorium. Gjennom lukt kan hunder kommunisere og utveksle meldinger med andre hunder.

Hunder kan kommunisere med hverandre ved å etterlate seg lukt gjennom potene sine

Men hva betyr det hvis en hund plutselig begynner å tørke av potene sine oftere enn den gjorde før?

Det kan være mange grunner: For eksempel kan en ny hund ha blitt en del av flokken (hundeluftere kan legge merke til dette når en ny pelsvenn blir med sin vanlige hundeflokk på tur), eller noe kan ha endret seg i miljøet. Hunden kan også føle en trang til å markere området hvis de møter en annen hund under en tur. Den vil kanskje "tøffe litt", eller så gjør den det bare uansett etter å ha gått på do. Sånn sett er ikke potetørking en oppførsel hunden trenger å bli av med. Det er typisk hundeatferd og er bare en del av en fin og givende luftetur!

Det er viktig å være oppmerksom på kroppsspråk hos en hund. Hvis hunden din plutselig blir sint eller anspent, kan det å skvise potene sammen være et tegn på aggresjon. Hundeluftere bør alltid ta hensyn til stressignaler som det å stirre/fiksere, løfte leppene for å vise tenner og det at pelsen reiser seg. Prøv alltid å hindre spenningen mellom to hunder. Distrahér hunden og sørg for at den fokuserer på noe annet, for eksempel en ball eller en hundekjeks.

Det er også viktig å legge merke til og undersøke endringer i atferd i tilfelle det er noe annet som forårsaker et problem. Er hunden (eller hunden du lufter) egentlig en fanatisk "potetørker", men slutter plutselig å gjøre det? Dette kan indikere smerter i muskler eller ledd. Hvis du er i tvil, bør du alltid konsultere en veterinær fordi hunder kan ha en tendens til å skjule smertene sine.

Finn en hundelufter på Pawshake