Førstehjelp for katter: Hvordan ta hånd om en syk katt

Author picture Marte

Du gjør selvsagt alt du kan for å holde katten din lykkelig og frisk. Men på et tidspunkt kan ditt kjæledyr bli sykt. Da er det viktig at du kan gjenkjenne symptomene på kattens sykdom. Hva skal du som katteeier eller kattepasser gjøre i tilfelle en nødsituasjon oppstår? Hvordan utfører du førstehjelp på en katt? Dette er våre beste tips:


Hvordan merker du sykdom eller skader hos en katt?

For å se når en katt er syk eller i smerte, er det viktig å forstå hvordan en frisk, lykkelig katt ser ut. En frisk katt er energisk og aktiv, har klare øyne og en tørr nese. Utover det har den god appetitt, gjør fra seg uten problemer, pelsen er fyldig og huden er fin og ren. En glad katt beveger seg jevnt og puster uten noen rare lyder. Hvis det er en plutselig forandring på et av disse områdene, kan det være et tegn på at katten er syk eller i smerte.
Hvis du gjenkjenner symptomer på sykdom eller smerte, er det alltid lurt å konsultere veterinæren din. Men hva skal du gjøre før du går til veterinæren? Her er hva du skal gjøre i tilfelle ulykker eller sykdommer.

Førstehjelp etter en ulykke

Katter kan være ganske fryktløse. Og selv om de tilsynelatende har ni liv, er en ulykke alltid rett rundt hjørnet. Et uforsiktig hopp etter en fugl eller krangel med naboens katt kan forårsake lette eller tyngre skader som:
 - Halting, problemer med å bevege seg
- Smerter når berørt eller kost med
- Sår. Hevelse eller væske i det utsatte området, blødning
- Pustevansker, hjertestans.
Er noen sår synlige i huden? For å hindre infeksjoner, kan du rense såret med en saltoppløsning. Dette får du kjøpt på apoteket. Slikker katten såret? Surr en ren bandasje eller en stykke klut forsiktig over såret for å hindre at katten holder såret åpent. Ved brannskader: Avkjøl i minst 10 minutter med kaldt rennende vann før du tar katten til veterinæren.

syk katt under teppe

Dessverre kan det også skje at du må håndtere en skadet katt, for eksempel etter en trafikkulykke. Under alle omstendigheter må du umiddelbart ringe veterinær eller politiet og gi akutthjelp til katten. Husk at katten kan være i alvorlig smerte og være engstelig, så vær forsiktig og bruk hansker for å forhindre katten i å bite eller skrape deg. Snakk forsiktig til katten for å berolige den så mye du kan.

Gi førstehjelp og HLR til katten:

  • Forhold deg rolig og sørg for at området dere befinner dere i er trygt for både deg og katten.
  • Ikke flytt katten. Legg den forsiktig på siden.
  • Prøv å stoppe store blødninger med en ren klut
  • Åpne kattens munn forsiktig og sørg for at luftveiene ublokkerte
  • Ved alvorlige skader: Ikke gi katten noe å drikke eller spise
  • Ingen pust eller puls? Utfør HLR: Gi 15 brystkompresjoner hvert 10. sekund. Gi innblåsning hver 10. kompresjon.

Førstehjelp i tilfelle sykdom

Vi liker ikke å tenke på det for mye, men katten din kan føle seg litt uvel på et eller annet tidspunkt. Ikke alle symptomer er dog å bekymre seg for. Oppkast må ikke være et symptom på en alvorlig tilstand i det hele tatt. Det kan bare være en hårball eller noe dårlig den har spist. For å gjenkjenne de mer alvorlige symptomene, er det viktig at du observerer katten din når den er i frisk slik at du umiddelbart ser når noe endres i oppførsel eller utseende. Er du en kattepasser og har en kommende booking? Sørg for at du ordner en ordentlig møte og hilse på forhånd slik at du vet hvordan katten oppfører seg til vanlig. Be eieren om å fortelle deg alt om katten, slik at du allerede vet dens væremåte.

Vanlige symptomer ved sykdom er:

  • Pustevansker
  • Hosting
  • Væske fra øyne og nese
  • Konstant kløe og slikking
  • Oppkast eller diaré
  • Vanskeligheter med å tisse / lite urin 
  • Plutselig urenslighet
  • Plutselig sløvhet, apati eller lammelser
  • Vektnedgang eller plutselig vektøktning

Disse symptomene kan tyde på flere diagnoser og det er viktig å ringe en veterinær hvis du ser noen av disse tegnene. I mellomtiden, gi riktig pleie:

  • Forhold deg rolig
  • Sørg for at katten holdes varm. Bruk teppe og varmeflaske
  • Gi katten et stille, mørkt sted å være. Uten barn eller andre kjæledyr i nærheten.
  • Sørg for at det er nok vann tilgjenglig, spesielt ved diaré. Hvis katten ikke drikker, gi bløtlagt mat med mye vann
  • Rengjør nese, øyne eller bakende hvis nødvendig med en ren, fuktig bomullsdott

Hva gjør jeg som dyrepasser hvis noe skulle skje?

Hvis du er en dyrepasser, kan det hende at katten eller hunden blir syk eller skadet mens den er under din omsorg. For å kunne handle riktig, er god forberedelse avgjørende. Pass på å be om kjæledyrets medisinske pass og kontaktinformasjonen til veterinæren på forhånd. Pass på at det er en reisebur tilgjengelig og helst også førstehjelpsutstyr. I det vil du finne ting som rene bandasjer, bomull, salt eller saltløsning, calendula-salve for sår og et termometer.
Hvis du meker symptomer på sykdom hos katten, eller hvis kjæledyret viser tegn på at det er skadet, må du alltid informere kjæledyrets eier, for eksempel via Pawshake-appen. Sørg for ikke å panikk eller få eieren til å bekymre seg for mye. Fortell rolig hva du har observert og uttrykk dine bekymringer. Kanskje eieren kan gi deg litt nyttig informasjon fordi han/hun kjenner katten best. Forklar til eieren hva du vil gjøre så.
Er ikke eieren å få tak i? Sørg for å gjøre noe uansett - kjæledyrets sikkerhet og helse er topp prioritet. Gi førstehjelp og ring veterinæren. Ved hver Pawshake-booking er kjæledyret dekket i tilfelle plutselig sykdom eller ulykker, så spør alltid veterinæren om kvittering. Les mer om Pawshake Premium Forsikring her.
Har du spørsmål eller tvil om hva du skal gjøre i nødstilfeller? Pust og hold deg rolig. Ta gjerne kontakt med Pawshake-kundeservice når som helst, våre ansatte er klare til å hjelpe deg døgnet rundt.