Er kjæledyrkamera i huset en god idé?

Author picture Marte  - oppdatert: 23/02/2019

Et kjæledyrkamera er et veldig nyttig verktøy for å overvåke kjæledyrets oppførsel når du er borte, også når du har en dyrepasser å se til kjæledyret ditt hjemme hos deg. De inneholder ofte en mikrofon, slik at du kan høre hvis hunden eller katten din lager lyder, og du kan ta bilder som kan være nyttig å ha for hånden hvis dyret ditt har atferdsproblemer. Vi gir deg 3 grunner til å kjøpe et kjæledyrkamera + én viktig ting du bør være oppmerksom på.

1. Mer kunnskap om din hunds atferd

Hva gjør hunden din når ingen er hjemme? Du kan ha dine mistanker (kanskje at sover den hele dagen, eller kanskje den bjeffer mot naboen nonstop). Men uten å være der, er det vanskelig å si sikkert. Ved å overvåke hunden din, kan du få innsikt i deres oppførsel og eventuelle underliggende problemer. Kanskje hunden din er stresset, eller har den en tendens til å klynke mye i ditt fravær? Hvor lang tid tar det før hunden din slapper av? Hva med kroppsspråket deres? Ved å bruke et kjæledyrkamera kan du bli oppmerksom på og forstå hundens atferd bedre, noe som er veldig nyttig med tanke på det å møte hundens behov.

Har hunden din separasjonsangst? Ved å lagre opptakene, har du gode "bevis" du kan vise en hundeterapeut eller veterinær. 

2. Interaksjon med din hund eller katt

Noen kjæledyrkameraer tilbyr også muligheten til å kommunisere med kjæledyret ditt via en høyttaler. Hvis du ser at hunden eller katten din er rastløs eller stresset, kan du snakke med dem og roe dem ned. Eller hvis du ser at katten klorer på møbler, kan du distrahere dem. I stedet for å hoppe rett inn i det og bruke kjæledyrkameraet i flere timer første gangen, foreslår vi å øve litt først i noen få minutter om gangen og bygge opp bruken gradvis. Husk at dette også er nytt for dyret ditt! 

Det finnes også kameraer som kan kaste ut godbiter til hunden eller katten din, eller kameraer som lar katten leke med en laserpeker, for eksempel Pet Cube. Disse holder kjæledyret ditt opptatt og i aktivitet, eller de belønner dem for god oppførsel. 

3. Artige videoer

Kjæledyrkameraet fanger til tider noen av de morsomste og søteste opptakene av kjæledyret ditt når det tror ingen ser på, noe som kan være perfekt for Facebook eller kjæledyrets Instagram. Har du lagt ut søte videoer eller bilder av kjæledyret ditt på sosiale medier, tatt opp med et kjæledyrkamera eller bare vanlig mobil? Tag Pawshake på Instagram (@pawshakenorge og @pawshake). Vi deler gjerne videre, og hvem vet, kjæledyret ditt kan bli instakjendis! ;-)

Med et kjæledyrkamera kan du se hva dyret ditt gjør når du er borte  <3

Filming av dyrepasser

Å filme interaksjoner mellom dyrepasser og kjæledyret ditt kan være flott i tillegg til bildeppdateringene du får fra passeren. Det er viktig at det er tillit mellom en dyrepasser og en dyreeier, og fine opptak via en kjæledyrkamera-app kan bare øke tilliten og tryggheten. Men vær oppmerksom på at hvis du ikke stoler på dyrepasseren din i utgangspunktet, bør du ikke bruke et kamera som et godt utgangspunkt for en booking. Følelsen av mistillit og overvåkning kan føre til misforståelser, komplikasjoner eller problemer på et senere tidspunkt. Hvis du ikke føler deg helt trygg på dyrepasseren du har sett deg ut, anbefaler vi deg å kontakte en annen dyrepasser i nabolaget ditt.

Og vær oppmerksom: Selv om du har lov til å sette opp kameraer i ditt eget hjem, er det ikke å anbefale å bruke dette til overvåkning av dyrepasser på grunn av personvern. I tillegg er uautorisert publisering (på nettet eller andre steder) av visuelt materiale av dyrepasser ikke lov.

Hvis du ønsker å bruke kjæledyrkamera under bookingen, må du alltid informere dyrepasser om dette på forhånd og vise hvor kameraene befinner seg. Det sier seg selv at du ikke har lov til å filme dyrepasser på private steder som bad eller soverom (soverom, hvis dyrepasser passer huset ditt). Så sørg for å holde kameraet i rom der kjæledyret ditt hovedsakelig oppholder seg.

OBS! Et kjæledyrkamera er ikke en dyrepasser

Takket være teknologi, er flere praktiske verktøy tilgjengelige for å bistå med omsorgen for våre kjæledyr. Og disse verktøyene blir bare smartere, mer sofistikerte og nyttigere. Men vær så snill og husk: Et kamera er et morsomt tillegg til ditt hjem, men aldri en erstatning for tid, oppmerksomhet, lek og turer. Hvis du må forlate huset og la din hund, katt eller gnager være alene i en lang periode; book en kjærlig dyrepasser nær deg.