Alt du trenger å vite om å klappe en hund

Author picture Pawshake  - oppdatert: 25/10/2017

Det første mange av oss instinktivt gjør når vi ser en hund, er å stryke den. Noe som ikke er overraskende siden de fleste hunder ser uimotståelig myke og koselige ut. Særlig barn ønsker å stryke og kose med hunder. Men er det alltid en god ide? Under finner du noen nyttige tips om den beste måten å stryke en hund på.

I motsetning til mennesker er hunder egentlige ikke glad i å klemme. Til tross for dette har vi mennesker en tendens til å slå hendene rundt enhver hund vi møter på. De fleste hunder synes dette er ukomfortabelt eller rett og slett skremmende – så det er ikke en så veldig god ide! Heldigvis liker mange hunder å bli kost med, så lenge det blir gjort på den rette måten. Så, hvordan gjør man akkurat det?

Hvordan vet du om det er greit å stryke en hund?

Spør alltid hundens eier om tillatelse før du forsøker å stryke hunden. De kjenner hunden sin best, og vet om den liker eller ikke liker å bli strøket av fremmede hender. Men, selv om eieren sier at det er greit, burde du fortsatt følge med på hundens kroppsspråk. Trekker hunden seg unna, for eksempel, gjesper den, slikker leppene sine eller viser tennene? I såfall, la hunden være i fred. Dette er stressignaler som hunden bruker for å si: Jeg synes dette er ukomfortabelt, vennligst slutt. Det samme gjelder hvis hunden putter halen mellom bena sine, knurrer eller trekker leppene tilbake, da er det best å la hunden være i f red.

På den andre siden, hvis hunden er rolig og glad, og eieren samtykker, kan du rolig nærme deg. Sett deg ned på hælene og la dyret komme til deg. Hvis hunden er nysgjerrig (den vil vanligvis vise dette ved å lukte rundt føttene dine :-)) kan du la hunden lukte på hånden din. Ikke se hunden rett inn i øynene, og gi hunden massevis av plass. Hvis hunden kommer til deg, kan du rolig begynne å stryke den. Aldri klapp en hund på toppen av hodet eller bak ved første møte. Dette er veldig truende for hunden, og hunden vil sannsynligvis kaste hodet sitt oppover som svar og til og med bite i hånden din. Stryk i stedet hunden rolig bak nakken og på brystet. På den måten kan hunden se nøyaktig hva du gjør: det liker den!

Foto: Twinkle Enyong

Under lufteturen

Som hundeeier eller hundepasser ønsker du utvilsomt å stryke nesten hver eneste hund du møter på gaten. Men som nevnt over er det ikke alle hunder som liker å bli strøket. Med noen hunder finnes det ytterligere grunner til å ikke gå nærmere: den kan for eksempel være nervøs eller agressiv, den kan ha en skade eller sykdom, eller under opplæring, eller en guidehund som ikke må forstyrres. Det britiske prosjektet Yellow Dog er spesifikt laget for å øke bevisstheten rundt hunder som krever mer plass. Disse spesielle hundene blir umiddelbart gjenkjent takket være et gult bånd, lenke eller bandana. For mer informasjon: http://gulahund.se/norsk/

Når en guidehund ”jobber” må den ikke bli forstyrret

Når du har blitt kjent med en hund, vil hunden vanligvis nyte å bli strøket, særlig på magen, rundt ørene eller på sidene. Å stryke og massere styrker båndet mellom deg og hunden din, og noen hunder blir så glade i å bli satt pris på, at de til og med vil invitere deg til å gjøre det! Husk på – følg alltid med på hundens kroppsspråk. Har den fått nok? Da er det på tide å la den være i fred.

Vi ønsker deg massevis av koselige hundekosopplevelser :-)

PS: Søk etter dyktige og engasjerte hundeluftere og hundepassere hos oss!