Alt du trenger å vite om kattens værhår

Author picture Marte  - oppdatert: 30/06/2019

Værhår er ikke bare fine, men også utrolig nyttige for katten din. For å sikre at vi ikke ved et uhell skader kattens "6. sans", er det avgjørende for kattens eiere, og dens kattepasser, å vite og å forstå hvordan værhårene fungerer og hva vi kan gjøre for å beskytte dem.

Værhår spiller en svært viktig rolle i kattens daglige liv. De enkelte hårene har dype røtter som ligger ved siden av følsomme nerver. I det øyeblikket et værhår er berørt eller beveger seg, sender nerven et signal til hjernen. Værhårene leverer viktig informasjon til katten og er på en måte en ekstra følelse. Hvis vi vil holde katten vår lykkelig og frisk, er det viktig at vi forstår deres værhår. Tross alt vil vi jo unngå å forårsake utilsiktet stress eller smerte for katten.

Værhårenes funksjon

Katter har værhår på øyenbrynene, rundt nesen og på overleppen. Det er også litt kortere værhår på baksiden av kattens fremre bein som har dype røtter og som er ekstremt følsomme. Alle værhår kan oppdage endringer i det miljøet rundt: Selv noe så subtilt som en forandring i luftstrømmen, kan gi katten viktig informasjon. Værhår er også viktig for syn på kort avstand. Katter ser ikke godt innenfor et område på 30 cm, så de bruker deres værhår og nese for å oppfatte omgivelsene rundt seg.

cat yawning

De øverste værhårene kan bevege seg uavhengig av hårene nede, slik at katten kan berøre og analysere miljøet nøyaktig. Dette er nyttig om natten når det er mørkt, eller når en katt jakter. Øyenbryn- og kinn-værhår kan også advare katten om at den nærmer seg fare. Øyenbrynene beskytter også kattens øyne.

Katter bruker også værhårene til å kommunisere. Nysgjerrige katter holder hårene fremover, mens engstelige og usikre katter drar dem tilbake mot ansiktet og hodet.

En kattunge er født døv og blind, men værhårene hjelper dem allerede med å forstå omgivelsene. Moren vet også dette. Noen ganger, hvis en kattunge går for langt unna henne, biter moren kattungens værhår for å kutte dem slik at kattungen har et mindre bevegelsesområde. Dette er et smart triks, men noe vi mennesker absolutt aldri må gjøre!

Beskytt katten din: Unngå "værhår-stress"

Det er viktig å beskytte kattens dyrebare værhår. Uten værhår føler en katt seg svært usikker og desorientert. Selvfølgelig kan et værhår falle ut på egenhånd, men dette vil vokse ut igjen. Kutt ALDRI av en katts værhår!

Noen ganger kommer værhårene i veien, for eksempel under en krangel med en annen katt, ​​under lek, under snusing eller mens den spiser. Under disse aktivitetene kan en katt trekke værhårene tilbake mot hodet og midlertidig "deaktivere" værhårene.

En katt kan føle et veldig ubehag når den spiser fra en dyp eller smal matskål. Skålen treffer værhårene og legger press på dem, noe som kan føre til ekstrem følsomhet eller smerte. Langvarig spising fra en dyp, smal matskål kan til og med gjøre at katten din stopper å spise eller drikke.

Pass på at du tilbyr katten din en bred og grunn mat- og vannskål, eller bare bruk en tallerken. Og fyll opp vannskålen til randen slik at katten din ikke trenger å bøye seg dypt ned for vann.

-----------------------------------------

Har du noen gang booket en kattepasser på Pawshake?

Før du reiser bort, sørg for å gi kattepasseren din svært klare instruksjoner om fôring og vann, slik at du kan være sikker på at katten din kan beskyttes mot værhår-spenning. Og under det første møtet, spør mange spørsmål for å sikre at kattepasseren er godt kjent med å holde din kjære katt glad mens du er borte.

Ta kontakt med en kattepasser på Pawshake her.