Slik gjør du katten din lykkelig: 7 tips!

Slik gjør du katten din lykkelig: 7 tips!

07/08/2018

Katter pleier å bli ansett som “enkle å vedlikeholde” og at de derfor trenger lite tid og oppmerksomhet – de klarer liksom seg selv. Som et resultat av det blir deres grunnleggende behov og ønsker ofte oversett og kattene kan glemme hvordan «være katter». Våre 7 tips under vil kunne forbedre livet til din lille pelsklump betraktelig og du vil kunne merke en lykkeligere katt nesten umiddelbart!

1. Jegeren

Katter har et ekstremt jaktinstinkt. Ja, tro det eller ei, den roligste og søteste katten som helst ligger på fanget ditt og sover hver dag, har instinktivt en jeger innerst inne. Deres atletiske kropper, lynskarpe syn og deres imponerende luktesans gjør katter til den ideelle jegeren. De foretrekker å jakte ved solnedgang eller -oppgang når nattsynet er på sitt beste. Jakt gir også katter viktig fysisk fostring og gjør det mulig for dem å øve på timing og koordinasjonsferdigheter.

Så tillat katten din muligheter for å jakte. Dette kan du gjøre ved å oppmuntre den til å leke “jakt” eller “fiske” ved å bruke en snor eller liknende med fjær, eller enda bedre; en laserpenn. Da underholder du katten din lenge.

Til info: Utendørskatter utøver gjerne ekte jakt og vil tider ta med en liten “gave” hjem. Selv om dette kanskje er ekkelt for deg, må du ikke straffe katten din for dette. Det er rett og slett en måte katter viser kjærlighet og respekt på :-)

2. Ro og stillhet og masse plass

Katter tilbringer ca 60% av tiden deres i dyp søvn. Så sørg for å tilby katten flere stille og rolige plasser hvor den kan sove uten å bli forstyrret av mennesker eller andre kjæledyr.

Ro og fred i tillegg til masse plass for seg selv er ekstremt viktig for din katts helse og velvære. Hvis altfor mange katter bor med hverandre kan de bli stresset og begynne å vise uønsket atferd (slik som kloring, aggresjon eller at den går på do utenfor kattedoen). Hvis du har flere katter under samme tak, sørg for å gi dem nok plass og flere steder hvor de kan ta en pause fra hverandre. Katter foretrekker høye plasser i rommet hvor de kan overvåke omgivelsene sine. Lag et koselig hjørne på toppen av bokhylla eller heng opp en hylle hvor du setter sovekurven dens. Katten din vil være deg evig takknemlig.

3. Samvær med mennesker: Kort, koselig og ofte

Katter liker å ha kontakt med mennesker, men da på en annen måte enn vi kanskje skulle ønske. Noen katter kan ligge på fanget ditt i mange timer, men andre (og gjerne de fleste) foretrekker å begrense kontakten til oftere og lite i stedet for sjeldent og mye. Ta alltid hensyn til dette og lær katten din å kjenne.

4. Kloring

Kloring tilfredsstiller kattens behov for å vedlikeholde klør, markere territorie og for å minske stress. Gi katten din et stort klorestativ og da gjerne et som er høyt og bredt nok til at den kan legge hele kroppen sin rundt. På den måten vil den kunne nyte en god utstrekk samtidig.

5. Kattedo

Katter er veldig rene av natur og trenger derfor en ren og pen kattedo. De foretrekker også å ikke måtte gå over andre katters ekskrementer og du bør av den grunn gi hver katt sin egen do. Velg alltid en naturlig og parfymefri kattesand – parfymert sand lukter kanskje godt for oss eiere, men vil ofte kunne irritere katters sensitive neser. Så hold deg til luktfri san, fjern avføring daglig og vask jevnlig hele boksen.

6. Fôr

Vi eiere er ofte fristet til å “skjemme bort” våre små med en god dose godbiter og snacks. Dette gjelder egentlig alle kjæledyr, ikke bare Katter. Dessverre er veldig mange katter overvektige og opplever alle ulemper og helseproblemer det jo medfører. Så sørg for at du gir katten din et variert og sunt kosthold som holder den i god form. Skjem den heller bort med nye leker, et klorestativ av høy kvalitet eller en morsom lekestund med deg i stedet for masse kalori- og sukkerholdig snacks. Velg også høykvalitetsfôr; gjerne våtfôr i form av rått kjøtt. De aller fleste katter vil elske rått kjøtt og det er ofte lett tilgjengelig i store dyrebutikker og er å finne i frysedisken.

7. Alle katter er forskjellige

Ja, katter er selvgående og selvstendige jegere med et rykte for å være litt reserverte. Og alle ønsker de å bli mentalt og fysisk utfordret. Likevel er det forskjell på alle katter og de er ulike når det kommer til ønsket om menneskelig kontakt. Observer katten din nøye, studer dens "språk" og la den få tilfredsstilt sine naturlige behov for jakt, lek, søvn og kos. Har du for lite tid i hverdagen for å gi katten din det den behøver? Kontakt en pålitelig og engasjert kattepasser som kan besøke katten din en til to ganger daglig når du ikke er hjemme.