7 tips for bærekraftig dyrehold

7 tips for bærekraftig dyrehold

17/11/2018

De fleste dyreeiere er ikke bare dedikerte dyrelskere; de er også lidenskapelig opptatt av natur og miljø. Men dyrehold og bærekraft er ikke alltid 100% kompatibelt. Jepp, selv din nusselige bestevenn etterlater seg et økologisk fotspor. Likevel kan du fortsatt ta noen positive skritt i riktig retning og hvert tiltak hjelper! Lær hvordan du gjør livet med din trofaste følgesvenn morsom, grønn og miljøvennlig med våre 7 tips for bærekraftig dyrehold.

1. Kjøp inn i store kvanta

Dyreeiere krever en konstant tilførsel av mat, kattesand, pledd, høy eller halm. Å kjøpe inn store kvanta minsker emballasjemateriale og transport. Da det pleier å være billigere per kilo, sparer du også mye penger. Og det varer lenger også, noe som reduserer dine shoppingturer betydelig.

2. Kattesand

Hver katt går gjennom ca 45 kg kattesand hvert år i gjennomsnitt. Jo mindre søppel du bruker, desto bedre er det for miljøet. Å fjerne tiss- og avføringsklumper på daglig basis gjør at du kan gå lenger mellom hvert bytte eller påfyll av sand. Vi anbefaler at du velger biologisk nedbrytbar kattesand som er laget av fornybare råvarer, for eksempel tre, mais, rødbetemasse, papir eller kompost. Og bruk et miljøvennlig rengjøringsmiddel når du rengjør katte-, kanin- eller marsvindoen. Det er bra for miljøet og for helsen til kjæledyret ditt!

3. Omplasseringsdyr

Det er fristende å gå for en spesielt avlet stamtavlekatt eller -hund. Men det er et ekstremt bærekraftig alternativ å velge et omplasseringsdyr. Du kan gjøre dette via en dyreorganisasjon, redningsstiftelse eller private eiere som ønsker å gi bort sitt kjæledyr (Finn.no feks). Det er ingen hemmelighet at det er utallige katter og hunder som tålmodig venter på deres "for alltid-hjem". Men visste du at du også kan ta inn kaniner, marsvin og andre små kjæledyr? Dyrebeskyttelsen Norge eller FOD Gården er gode steder å starte søket ditt.

4. Bærekraftig mat 

Mat og matproduksjon tynger miljøet, det vet vi alle. Du kan gjøre en stor forskjell ved å velge et bærekraftig og dyrevennlig produkt. Være kritisk til markedsføring som inkluderer ord som "naturlig", noe som kan høres attraktivt ut, men kan være misvisende. Pass på at det du kjøper virkelig er økologisk og har den nødvendige sertifiseringen, som Debio-merket eller EU-merket for økologi.

5. Vegetarianer eller veganer?

Et økende antall veganske dyreeier velger å fôre sine kjæledyr med en plantebasert diett. Dette kan være bra for miljøet, men hva med kjæledyret ditt? Katter og hunder krever animalske proteiner for å være sunne og friske. Mange vegetariske og veganske produkter inneholder nå vegetabilske proteiner som passer for katter og hunder. Men ikke alle kjæledyr er like ivrige eller miljøbevisste som deres eiere! Et vegansk kosthold er teknisk mulig, hvis du nøye overvåker kjæledyret ditt: Hold øye med energinivået, avføringen, pelsen og generell helse og velvære. Hvis du er i tvil, bytt til (bærekraftige) kjøttprodukter i stedet. Og husk å involvere din faste dyrlege i denne endringen.

Et annet alternativ for en veganer er å selvsagt å i stedet velge naturlig vegetariansk kjæledyr, som kaniner eller marsvin!

6. Beskytt naturen

Våre kjæledyr er ufattelig søte, men mange er naturlige rovdyr. Det er viktig å tilfredsstille jaktinstinktene deres, men du trenger ikke la katten eller hunden din jakte på viltdyr eller fostrende fugler. Sørg for at hunden din alltid er i bånd i skogen og i parker der de ikke har lov til å løpe fritt. Hvis du ønsker å gi din firbente venn spenningen av å jakte, så gjør lufteturene ekstra utfordrende med en rekke søk- og henteleker. (Og plukk opp dens unødige med bionedbrytbare poser :-))

Katter kan også gjøre mye skade på naturen. Spesielt fuglebestanddelen er truet av huskatter. Hvis du vil hindre at din lille pelsball får klørne til noe den ikke burde, hold henne inne og sørg for at hun drar nytte av rikelig med innendørslek og stimulering!

7. Bærekraftige, hjemmelagde leker

Dyrebutikker har gjerne et godt utvalg leker, også bærekraftige (bare sjekk ut Romeo & Julie). Selvfølgelig er det enda mer miljøvennlig å lage dine egne hvis du har tid og lyst til det. Det trenger ikke være vanskelig heller. Marsvin, kaniner og katter er ofte mer fornøyde med en tom dorull eller pappeske for å leke med eller sove i, enn spesiallagde plasthus. Og du kan lage de fineste miljøvennlige kattelekene ved å bruke resirkulert stoff eller materiale som avispapir eller gamle kluter, og bittelitt kattenype.

Har du noen bærekraftige tips? Del gjerne i kommentarfeltet nedenfor!