Sutrete katt? 3 råd mot irriterende oppførsel

Author picture Marte

Katter kan til tider viser veldig irriterende oppførsel. Den setter deg på laptop'en din, dytter penner ned fra bordet, mjauer midt på natten eller klorer på sofaen mens du snakker i telefonen. Hvorfor gjør de dette? Hvorfor kaster de ting rundt seg og hvordan kan du stoppe tigging? Dette er også viktig å ta opp med kattepasseren din. Vi gir deg 3 råd mot irriterende oppførsel!

Oppmerksomhetssyk

Hvorfor gjør katter egentlig alt dette? Selvom katter er selvstendige skapninger som liker å gjøre ting akkurat sånn de føler for det, kan de være veldig sosiale og kan lese vårt kroppsspråk overraskende godt. Katter som klager eller tigger har gjerne spesifikke grunner til det; de vil enten ha oppmerksom eller mat, eller så ønsker de å fortelle deg noe. Helt ubevisst gir vi dem gjerne det de vil ha. Vi reagerer kjapt hvis katten legger seg over laptop'en vår. Vi dytter den for eksempel vekk eller snakker til den. Ved å mjaue om natten lar du kanskje katten din tilbringe nattetimene i sengen sammen med deg. Uansett utfall; katten får vår oppmerksomhet.

Negativ oppmerksomhet er også oppmerksomhet. En katt som klorer på de fine møblene dine gjør dette meget bevisst fordi den vet at du vil reagere. Katten din er ikke bare smart, den er også veldig tålmodig. Den vil fortsette med denne oppførselen til du til slutt gir deg. Katten din gjør dette først og fremst fordi den liker deg. Den liker deg og ønsker oppmerksomhet og omsorg. Likevel kan denne type oppførsel gjøre mer skade enn godt for relasjonen dere i mellom.

Å kaste ting på gulvet

Å kaste eller dytte alle mulige ting på gulvet er veldig typisk katter. En penn, mobilen din eller den veldig dyre vasen... Katter liker rett og slett å gi ting en ordentlig dytt. Det er to mulige forklaringer på dette: 1. Å flytte på/dytte små ting likner på det å leke med et bytte som ikke lenger beveger seg.For å "øve seg" på dette dytter katten "det døde byttet" ned på gulvet; mobilen din for eksempel. 2. Oppmerksomhet. Du responderer ved å bli sint, plukke opp tingen eller å le. Uansett utfall så stoppet du opp med det du holdt på med. Oppdrag utført! ;-)

Kjedsomhet og stress

Katter sover i snitt opptil 18 timer daglig. Det betyr dog ikke at de er late. Alle disse middagslurene er forberedelser til tiden de er våkne og har energi nok til å jakte og leke. Katter som ikke har mulighet til å nyte leketiden sin eller bruke energien sin begynner mest sannsynlig å kjede seg på et tidspunkt. Dette kan være til uønsket oppførsel som kloring på møbler, tissing innendørs og til og med aggresjon. I tillegg kan stressfaktorer som andre kjæledyr, høye lyder eller små barn gjøre katten ukomfortabel. Derfor er det lurt å sørge for et rolig miljø rundt katten din og unngå så mange stressfaktorer som mulig. 

kitten op krabpaal
Med en klorepåle kan katter frigjøre stress

Å stoppe uønsket oppførsel. 3 råd:

1) Det er vanskelig, men viktig å IKKE gi katten oppmerksomhet hvis den viser uønsket oppførsel. Det eneste du bør gjøre er å rolig løfte katten din opp og flytte den til for eksempel et annet rom. Selvom det den gjør kan være morsomt, rart eller underholdende, prøv å ignorere den helt. Det tar nok litt tid, men så snart katten innser at den ikke kommer noen vei med deg, vil den stoppe.

2) Tigger katten din? Noen katter kan være veldig dramatiske når det kommer til mat. Hvis katten din får nok mat kan du fint ignorere oppførselen dens som forklart over. Hvis den er på en streng diett eller er veldig aktiv kan den også være utrolig sulten. Prøv å fordele maten jevnligere gjennom dagen; små porsjoner litt oftere enn sjeldne og store. Og hvis katten din mjauer mye er det viktig å sjekke at den ikke er syk.

3) Du kan unngå at katten din kjeder seg ved å gi den riktig stimuli og å leke med den hver dag. Det må ikke være over flere timer, et par minutter 2-3 ganger daglig er nok. Gjør dette de gangene ila dagen du ser at katten din er aktiv og i det rette humøret for lek. Katter er som regel mest aktive om kvelden og tidlig om morgenen. Jaktliknende leker som et garnnøste eller laser er gjerne populært og du kan også gjemme leker eller godbiter med kattemynte på. Esker, kattetunneler, klatrepåler sørger for rikelig med fysisk aktivitet og stimuli for katten din.

Katter som får godt med utfordringer og som kan bruke sine instinkter vil gjerne ikke klore opp møblene dine. Sørg for nok klorestativ i huset. Og om du skal reise noen dager, sørg for for å booke en engasjert og katteelskende dyrepasser som du vet vil gjøre mer enn bare å mate. Der lek og kos også er inkludert i prisen!

-> Finn en kattepasser

-> Bli en kattepasser