Skal du virkelig pusse katten eller hundens tenner?

Skal du virkelig pusse katten eller hundens tenner?

28/09/2018

Å opprettholde god munnhygiene og velge den beste metoden er en del av omsorgen for kjæledyret ditt. Mange munnproblemer kan få helsekonsekvenser for katten eller hunden din. Heldigvis er det ting du kan gjøre som forebygger. Men må du pusse tennene til kjæledyret ditt eller er det andre måter? 

Sunne og friske tenner

Hunder og katter er kjøttetere, så de er avhengige av sterke tenner for å håndtere maten sin. Betente tenner eller tannkjøtt forårsaker ikke bare smerte og ubehag, men de kan føre til helseproblemer. Bakterier i tannkjøttet kan komme inn i blodet og dermed forårsake problemer andre steder i kroppen, for eksempel i nyrene eller i hjertet. Husk også at alle tannproblemer ikke alltid oppstår på tann- eller tannkjøtt-overflaten. Tannkjøtt-lommer rr et ideelt sted for bakteriene å vokse, og der kan de bli svært aktive. Munnen kan også ha tenner som ennå ikke har vokst ut eller så kan en bit av en pinne bli sittende fast, noe som i verste fall forårsaker betennelse, med mindre dette ikke fjernes i tide.
Derfor er det viktig å ta godt vare på tennene til dyrene dine!

Kosthold og tenner

Et sunt kosthold bidrar til sunne tenner. Som med mennesker, kan dårlig ernæring forårsake betennelse. Det betyr også at visse matvarer kan holde tennene sunne: Spesielt hard mat kan gni langs tennene under tygging som renser tennene. Men disse kommersielle, såkalte "tanngodbitene", er ikke alltid svaret. Ofte vil din hund eller katt svelge dem uten å tygge dem, noe som vil ødelegge rengjøringseffekten. I tillegg inneholder mange snacks et høyt nivå av karbohydrater som korn. Disse kan øke sjansen for tannplakk og tannstein. Derfor er vår anbefaling å gi høyverdig mat med høy prosentandel kjøtt og så lite karbohydrater som mulig.

Tygging for sunne tenner

Hunder elsker å tygge på ting. Ogdet positive er at langvarig tygge renser tennene. Velg tørket kjøtt som okselever eller biffhud, rå-ben (fra ikke-stående deler), eller tyggeleker som et tau.

Katter, i motsetning til hunder, har lite behov for å tygge. De har et større behov for høyverdig protein fra muskelkjøtt enn fra organkjøtt. De tygger ikke muskelkjøtt, men river det med tennene. For å holde tennene til katten din sunne, er riktig ernæring og regelmessige kontroller veien å gå.

dog chewing on rope

Sjekk tennene selv

Det er viktig at dyrets tenner kontrolleres av veterinæren hvert år som en del av den årlige vaksinasjons- og helsekontrollen. Men det er også viktig å regelmessig ta en titt på tennene selv for å kunne oppdage problemer tidlig.

Det er best å få valpen eller kattungen vant til en rutinemessig undersøkelse fra tidlig alder. Men selv om kjæledyret ditt er eldre, kan du få ham eller henne vant til tannkontroll. Først begynner du med å stryke hunden eller katten rundt hodet, masser deretter forsiktig munnen. Spesielt katter kan synes dette er godt. Er kjæledyret avslappet? Da kan du forsiktig åpne munnen for å sjekke tennene.

Tannkjøttet bør være fast, rosa og sunt. Pigmenteringspunkter er vanlige og er ikke et problem. Rødt, blødende tannkjøtt kan indikere betennelse, og hvis det ikke blir behandlet, kan tannkjøttet bli mykt slik at tennene til slutt blir løse. Se også etter plakk: Rene tenner er hvite, mens tannplakk blir gult eller brunt og vises langs tennene tupper og jekslenes kanter.

Tegn på tannproblemer

Når det er problemer i munnen, kan kjæledyret oppleve smerte eller ubehag og til slutt miste sin appetitt. Sikling eller det at dyret ikke ønsker å leke leker som krever hjelp av munnen,  som å trekke tau, kan tyde på tannproblemer. Også hvis et kjæledyr blir sløvt, plutselig går ned i vekt, eller hvis hunden din klynker eller katten din virker preget av angst, kan dette være en indikasjon på munnproblemer. Dårlig ånde er et annet tegn: En sunn hund eller katt har aldri en stinkende munn! Hvis du observerer noen av disse tingene, gå til en dyrlege for å få tennene sjekket.

Er tannpuss nødvendig?

Noen dyr lider ofte av tannproblemer, mens andre har skinnende sunne tenner uten feil. I tillegg til kosthold og livsstil er predisposisjon (gener) også en faktor.

Det er dog ingen tvil om at jevnlig tannpuss er nødvendig. Som oss mennesker er dyr også utstyrt med forutsetninger til egenrensing av tennene. Men fjerning av overflødig matrester med en bomullspinne, myk børste eller gasbind etter hvert måltid, er nødvendig uansett. Du bør også bruke en tannkrem spesielt for hunder og katter.

Først må dyret bli vant til tannbørsten eller rensekluten og så kan du gradvis øke rutinen til opp til to eller tre ganger i uka. Du trenger ikke nødvendigvis å rengjøre innsiden av tennene fordi kjæledyret skraper det med tungen som holder tennene rene, men vi oppfordrer alle til å holde et øye med tilstanden til tennene også her.

Lykke til :-)