Kjæledyr og skilsmisse: Hva er best for den lille?

Kjæledyr og skilsmisse: Hva er best for den lille?

Kjæledyr og skilsmisse: Hva er best for den lille?

31/10/2018

For de aller fleste av oss er våre kjæledyr en stor del av familien. Dette betyr at vi står overfor et vanskelig dilemma i tilfelle separasjon eller skilsmisse. Å sette ditt kjæledyrs interesser først og vite hva du skal gjøre i en slik situasjon krever at du er tilstrekkelig informert. Så hvordan kan du sikre at kjæledyret ditt ikke lider av din pågående separasjon eller skilsmisse?

I de fleste forhold er det ingen klar "eier" av katten eller hunden. Kanskje du startet forholdet med et eksisterende kjæledyr som nå er blitt en åpenbar del av også din partners liv. Eller andre veien, din partner introduserte deg til sin lille og dere er nå uadskillelige. Alternativt kan dere ha valgt kjæledyret sammen. Likevel, i tilfelle skilsmisse eller separasjon, må dere bestemme hvem kjæledyret skal bo hos. I noen tilfeller er en dommer involvert. Heldigvis vurderer dommeren alltid velferden til kjæledyret i denne typen situasjon.

Lovmessige bestemmelser for kjæledyr

I lovens øyne er kjæledyret ditt et objekt. Det er derfor "fordelt" på samme måte som en sofa eller et bord i en forvaringstvist. Faktisk er det ingen regler om tilgang som det er for barn. Likevel er slike situasjoner ekstremt vanlige i praksis. Faktisk gjør mange par klare avtaler (potensielt ved hjelp av en megler) om hvor kjæledyret skal oppholde seg og når, samt kostnadene forbundet med kjæledyrpleie, veterinærregninger, mat, kjæledyrstjenester osv. Under et godt ekteskap eller partnerskap, kan det være fristende å legge slike ubehagelige samtaler i bakhodet. Det er imidlertid en god ide å dokumentere de ulike scenarioene og deres tilsvarende løsninger på papir, i nødstilfeller. På den måten vil ditt kjære kjæledyr være trygg på den rette omsorg og stabilitet det fortjener, og du vil vite nøyaktig hva ansvaret ditt er ved brudd. Vurder følgende:

  • Hvem kjøpte / anskaffet kjæledyret?
  • Med hvilken partner har kjæledyret det sterkeste båndet?
  • Hvilken partner kan bruke mest tid til å ta vare på kjæledyret?
  • Hvilken partner har de største økonomiske ressursene til disposisjon?

Det er viktig å sette velvære til kjæledyret ditt først. En skilsmisse kan være noe rotete og følelsesmessige. Men ikke glem at endringer i familien også er en stor kilde til stress for kjæledyret ditt. Mange kjæledyr er svært følsomme for spenning, så det er viktig å forbli rolig både under og etter separasjonen.

Når du er sammen som en familie, er det generelt noen hjemme som kan ta vare på kjæledyret. Hvis du ender opp alene og jobber i løpet av dagen, er det ofte lite tid igjen for katten eller hunden din. En hundepasser kan hjelpe deg utover dagen, når du som en "aleneforelder" er på jobb. Mange ekser tilpasser omsorgen for sitt kjæledyr til besøksordningene for barna. På den måten får kjæledyret tilstrekkelig oppmerksomhet og barna trenger ikke miste sin firbente venn. 

Delt foreldrerett

Mens noen hunder elsker å leve i to husstander, er delt foreldrerett vanligvis ikke en fin opplevelse for dyr. Faktisk kan det å veksle mellom to verdener være svært forvirrende. Så, prøv å holde en rolig og god tone med din eks-partner rundt kjæledyret og sørg for at du respekterer og følger dyrets oppdragelse, vaner og daglige rutine. Et nytt hjemmemiljø kan være ubehagelig for hunden din, spesielt hvis en ny partner er til stede. En hund kan også være mer knyttet til en av partene. En hund som savner sin "favoritteier" kan bli deprimert, noe som kan vise seg i overdreven slikking/kloring, tissing eller verre innendørs, dårlig matlyst og andre problemer.

Hjelp hunden din gjennom denne vanskelige perioden. Ikke straff den hvis den blir ulydig eller viser stresset atferd. I stedet gi den den tid den trenger. Tross alt har den bare en normal reaksjon på en unormal situasjon. Pass på at avlevering- og hentetider er rolige og uten krangling og gi hunden masse trygghet. Tillat dyret å gradvis tilpasse seg sitt nye liv ved å sørge for at det nye hjemmet inneholder kjente elementer, som favorittkurven og -lekene. Og gi hunden din ekstra oppmerksomhet ved å ta den på mange lange turer og overøs den med kjærlighet.

Den ideelle situasjonen?

Katter er vanligvis mer knyttet til omgivelsene sine enn folk, og dermed har delt foreldrerett en tendens til ikke å være et godt alternativ for katter. Veksling mellom to hjem vil kunne føre til at katten din opplever en betydelig mengde stress. De kan begynne å overdrevent markere sitt nye territorium eller til og med rømme hjemmefra. Den beste løsningen for både katter, og også for mange hunder, (og en som blir stadig vanligere for barn), er at kjæledyret forblir i "hovedhjemmet", mens partene bytter på å bo der. Dette skaper et stabilt hjemmemiljø for alle involverte.

Forholdsendringer er vanskelige nok som det er. En tilfredsstillende løsning er dermed ikke bare viktig for kjæledyret ditt, men også for deg personlig. Båndet du har med katten eller hunden din, kan gi en enorm støtte i vanskelige perioder. Så vær proaktiv når det gjelder å forebygge problemer og snakk med partneren din i dag. Hvilke ordninger bør du sette på plass, både nå og i fremtiden? Hva er best for kjæledyret ditt? Ikke glem å ofte vurdere disse avtalene, ettersom situasjoner og meninger kan endre seg over tid; en partner kan for eksempel bli mer knyttet til kjæledyret etterhvert.