Hvorfor vasker katter seg så ofte?

Hvorfor vasker katter seg så ofte?

09/10/2018

Katter vasker og slikker pelsen sin daglig og bruker nesten halvparten av sine "våkne" timer til denne aktiviteten. Men hva kan du lære av denne unike katteatferden? Hva sier denne vanen om katten din, og kan deres pelspleie bli et problem? Vi forteller deg alt du trenger å vite om kattepleie!

Katter pleier pelsen sin med sine velkjente, grove sandpapirlignende tunger, som har spesielle "papiller" (små bakovervendte pigger). Regelmessig slikking holder ikke bare kattens pels skinnende ren; det gjør den også vanntett gjennom fordelingen av talg fra huden over pelsen. Denne instinktive vaskevanen resulterer ofte i at katten inntar en betydelig mengde pels, som senere kommer til syne i form av en pelsball. Interessant nok kan en katts individuelle pelsvask-ritual gi katteeiere og kattepassere viktig informasjon om helsen og velvære deres pus.

Egen, unik lukt

Katter foretrekker sin egen personlige lukt. Hvis de kjenner en annen lukt (for eksempel når de får en parfymetung klem fra deg), vil de instinktivt prøve å gjenvinne sin naturlige lukt så raskt som mulig. De gjør dette ved å slikke seg fra topp til tå umiddelbart etter en slik klem. Dette tillater dem å ta tilbake sin identitet. Faktisk gjør en god gammeldags slikk at katten raskt føler seg som seg selv igjen. Så unngå å bruke kraftige parfymer og sterkt duftende kremer som kan overvelde din følsomme pus. Hvis du er en kattpasser, må du alltid vaske hendene dine før du besøker hjemmet og ha på seg nøytralt luktende klær. På den måten vil din nye pelsvenn ikke ha noen grunn til å ikke legge seg i fanget ditt for en velfortjent lur.

ginger cat grooming

Isolasjon

Katter slikker seg også for å fjerne eventuelle floker i pelsen. En jevn pels som er fri for floker eller matthet gir optimal isolasjon. Om vinteren kan floker forstyrre denne isolerende effekten, noe som resulterer i at katten mister mye nødvendig kroppsvarme. Omvendt gir kattens pels en kjøleeffekt i sommermånedene. Katter svetter ikke på samme måte som vi gjør, og de peser ikke som hunder for å kjøle seg ned. I stedet reduserer katter kroppstemperaturen ved å slikke pelsen sin. Dette resulterer i spytt som fordamper på kroppen, og gir en kjøleeffekt.

Du kan gi kattene en hjelpende hånd med deres vaskeregime ved å børste dem regelmessig. Langhårede katter spesielt, ønsker gjerne litt hjelp til fjerning av overflødig pels.

Sosial atferd

Katter kan også vaske hverandre. Ikke bare for å rengjøre hverandres pels, men også for å vise kjærlighet. Din pelskledde venn kan til og med gi deg en slikk eller to. På hodet eller hånden for eksempel. Katter vil imidlertid bare gjøre dette hvis de føler seg helt trygge i selskapet ditt. Og hvis katten din gir deg en intensiv slikk mens den sitter i fanget eller i nærheten, betyr det: Jeg føler meg trygg i din nærhet.

Distraherende atferd

Katter som føler seg ukomfortable eller nervøse, kan plutselig begynne å slikke seg. Når de for eksempel møter en annen katt eller har blitt tatt i å gjøre noe de ikke får lov til. Denne "distraherende atferden" er ment å avlede oppmerksomhet og holde katten opptatt og for å roe seg ned.

Problematisk vasking

Katter har spesielle slikkemønstre. Slik som å slikke pelsen sin umiddelbart etter å ha sovet, spist eller brukt sin kattedo for eksempel. De har også en tendens til å ha en fast vaskesekvens, slik som å slikke ansiktet sitt etter et måltid eller potene etter bruk av kattedoen.

Hvis en katt slikker bestemte områder av kroppen, kan det tyde på et helseproblem. Katter som gir unormalt mye oppmerksomhet til kjønnsorganene deres for eksempel, kan ha problemer med urinveiene eller blæren. Hvis de gir mer oppmerksomhet til munnen enn vanlig, kan de lide av tannpine. Langvarig kløe eller overdreven slikking på bestemte steder kan også indikere hud- eller pelsproblemer, som flått, lopper eller allergier. I tillegg til overdreven vasking, bør du også være oppmerksom på rødhet, utslett, bare flekker og sår, og kontakt alltid veterinæren din når du oppdager slike symptomer.

Overdreven vasking og slikking kan også være et tegn på stress eller kjedsomhet. Katter som føler seg ukomfortable vil stadig slikke seg for å undertrykke denne følelsen, noe som kan resultere i bare flekker. En glad katt er en avslappet katt. Så sørg for at kattens grunnleggende behov blir oppfylt.

Det er ikke bare overdreven vasking som er et problem. Noen katter kan til tider vaske seg sjeldnere eller slutte å vaske seg helt. Noen eldre katter vasker seg mindre over tid, bare fordi det har blitt for mye for dem. Syke katter kan også stoppe å slikke pelsen. Hvis du legger merke til at katten din har stoppet å vaske seg, er det viktig å konsultere en veterinær.

For å kunne oppdage eventuelle endringer i kattens slikkevane, er det viktig at du holder øye med deres "normale" rutiner. Så vær oppmerksom på katten din. Når pleier katten din normalt å vaske seg? Hvor foretrekker de å gjøre det? Hva innebærer det? Send denne informasjonen til kattepasseren din, slik at de også kan se etter endringer i atferd under deres hjemmebesøk.