Hvorfor slikker hunden min meg?

Author picture Marte  - oppdatert: 25/01/2019

Noen mennesker synes litt vennlig slikking fra hunder er morsomt og søtt, andre synes det er ekkelt. Men hvorfor slikker egentlig hunden din deg? Og hva er konsekvensene for helsen din når en hund slikker deg i for eksempel ansiktet?

Hvorfor slikker en hund generelt?

Hunder slikker av alle slags grunner. Når hunden sakte slikker sin egen nese eller kropp, er dette en pleiende handling som ligner en hundemor som slikker valpene sine. Men det kan også indikere et problem: slikking rundt munnen kan tyde på et helse- eller stressproblem. I tillegg, når en hund slikker deg, kan det bety at hunden din søker kjærlighet, eller oppmerksomhet, for eksempel hvis vannskålen trenger påfyll. Hvis hunden din lykkelig slikker ansiktet, hendene og føttene dine når du kommer hjem - da sier de sannsynligvis: "Jeg er så glad du er her, elsk meg og gi meg all din oppmerksomhet!" Men noen ganger slikker en hund deg rett og slett fordi du smaker godt. Spesielt etter en svett treningsøkt ;)

En hund som slikker en annen hund rundt munnen, viser sannsynligvis ydmykhet og respekt. Når dette skjer, ser du kanskje andre beroligende signaler som en lav, svingende hale. Denne typen slikking betyr: "Vær snill mot meg, jeg ønsker deg ikke vondt!"

Hunder slikker noen ganger også sine egne lepper. Dette er ofte ledsaget av andre beroligende signaler som gjesping. Dette betyr: "Jeg føler meg litt stresset, og jeg vil be deg om å gi meg litt fred". Det er viktig å gjenkjenne og forstå slike signaler fra hunden din - spesielt som hundepasser  er det viktig å kunne "lese" hunder som du ikke kjenner 100% enda. Les mer om slike signaler her.

En hund som slikker seg rundt munnen er ofte ukomfortabel

Slikking og pelspleie

Hunder slikker seg som en form for pleie og selvomsorg. De gjør dette for å holde seg rene, for eksempel rundt poter, underliv og kjønnsorganer. Hvis hunden din slikker for mye på ett enkelt sted, kan det hende at noe er feil. Hunden kan ha vondt på grunn av et sår (som flis, brannsår eller skrubbsår), eller til og med leddsmerter på grunn av en strekk eller leddgikt. I tillegg kan overdreven slikking tyde på kløe grunnet allergier, lopper eller flått. Hunder liker ikke å vise ubehag og vil skjule smerte så lenge som mulig. Så ikke la hunde din gå rundt med potensiell smerte og ubehag. Hvis du er i tvil, kontakt alltid en veterinær.

Tvangsslikking kan noen ganger være et tegn på stress eller kjedsomhet. I så fall bør du ta en titt på bosituasjonen til hunden din. Kanskje noe har endret seg i husstanden som kan forårsake spenning eller angst? Eller kanskje er hunden din ikke mentalt eller fysisk utfordret nok. I så fall kan hunden din dra nytte av en personlig hundelufter  eller en hundepasser. For å holde hunden din lykkelig og sunn må du alltid holde øye med oppførselen dens. Du vil oppdage at hunden din faktisk kommuniserer mye viktig informasjon gjennom kroppsspråk om deres sinnstilstand og deres fysiske helse.

Kan hundespytt være farlig for deg?

Enten du har noe i mot litt hundespytt eller ikke: Er det greit eller skadelig å bli slikket av hunden din? Faktum er at det er en myte at en hundetunge er ren eller helbredende. En hundetunge inneholder faktisk mange bakterier (omtrent 400 arter av bakterier i gjennomsnitt), og de kan inkludere svært ekle patogener. Så aldri la en hund slikke såret ditt og ikke gi hunden kyss på munnen - spesielt hvis du er hundepasser og omgitt av forskjellige hunder hele tiden. Eldre mennesker, små barn og personer med svakt immunforsvar bør være ekstra forsiktig med hundespytt.

Men vær ikke altfor redd: Vi er alltid omgitt av bakterier (din oppvaskklut på kjøkkenet inneholder vanligvis mye mer bakterier enn en hunds tunge!). Det beste å gjøre er å være forsiktig og ikke gjøre det til en vane, og sørg for at hundepasseren din vet det også. Foretrekker du at hunden ikke slikker ansiktet ditt? Ikke straff dem, men bare si nei, og la hunden din snuse eller slikke hånden din i stedet. Selvfølgelig mener hunden din bare godt og på hundespråk betyr en slikkende hilsen enkelt og greit: Jeg liker deg!