Hvorfor promper hunden din?

Author picture Marte

Noen hunder har en tendens å være fulle av gass og helt ærlig; litt stinkende. Vi kan fnise og le av dette, men det er viktig å være oppmerksom hvis hunden din plutselig begynner å prompe ofte (og illeluktende). Hvorfor promper en hund og kan vi gjøre noe med det? 

Hvorfor promper hunden din?

En promp er ikke noe annet enn gass som frigjøres i løpet av fordøyelsesprosessen og som til slutt forlater kroppen. Vi vet alle at det skjer med oss mennesker, men det kan også skje med hunder. Vi merker gjerne ikke når en hund gjør dette fordi gassen vanligvis ikke lukter, men innimellom kan en hund plutselig (og merkbart) prompe oftere og med illeluktende resultater. Dette kan ha ulike årsaker, så det er viktig å sjekke hvorfor hunden din plutselig har mye luft i magen. 

1. Dårlig kosthold

Med et sunt, balansert kosthold bør en hund egentlig ikke prompe noe særlig. Men fôr og mat med lav næringsverdi og unødvendig "fyll" (som f.eks korn) er vanskeligere for hunden å fordøye. Dette kan føre til ekstra gassdannelse, noe som til slutt fører til mer illeluktende gass. Derfor bør du sørge for å mate pelsklingen din med et sunt, balansert kosthold. Det kan være høykvalitetstørrfôr (økologisk), men også ferskt, rått kjøtt. Våtfôr fra bokser inneholder ofte mange tilsetningsstoffer og lavere næringsverdi, så det er best å unngå det hvis du kan.

Ikke alle hunder liker rått kjøtt og ikke alle hunder tåler det, andre hunder ELSKER det. Hver hund er forskjellig, så bruk tid på å planlegge den beste dietten du kan for din unike hund.

Hunden din kan også få luft i magen av mat som er spist fra bakken i løpet av en gåtur, mat fra søpla eller rester fra matbordet. Menneskemat er ofte for fett, for salt eller inneholder for mye sukker, stivelse eller korn. Så gi din kjære ordentlig hundemat og hold den menneskelige maten ut av rekkevidde.

2. Endring i kostholdet

En plutselig endring i kostholdet kan også føre til luft i magen. Når du introduserer ny mat til hunden din, må du alltid sørge for en gradvis overgang: Bland litt av den nye maten med den gamle maten og øk mengden gradvis.

3. Matallergi

Noen hunder kan være allergiske eller intolerante mot en bestemt type mat, noe som betyr at de klarer å fordøye visse typer proteiner (som kylling, korn eller melkeprotein). Disse mattypene kan forstyrre hundens tarmer, noe som vil resultere i kramper og gass. Ofte er matallergi eller intoleranse ledsaget av andre symptomer som kløe og hudinfeksjoner. Du kan utelukke matallergi med en eliminerende diett, men sørg for å alltid gjøre dette med hjelp fra en veterinær.

4. Spiser for fort

Hvis hunden din sluker middagen for fort, vil dette også kunne gi ekstra luft i tarmene som kan forårsaker oppblåsthet og illeluktende luft. En såkalt "slow feeding"-skål kan hjelpe med dette, men det å gi hunden mindre porsjoner kan også gjøre funke. Du kan også håndmate hunden din eller introdusere matoppgaver. Sørg for at hunden din kan spise i et rolig miljø og det kan være lurt at hundene spiser alene. Ofte begynner de å konkurrere for å se hvem som er den første til å fullføre.

5. Alderdom og sykdom

Hvis hunden din promper ofte og det lukter vondt, kan dette også indikere helseproblemer som infeksjon eller parasitter. Eldre hunder har ofte mer problemer med fordøyelsen, noe som betyr at de promper mer. Hvis du oppdager en forandring, for eksempel at hunden din promper oftere eller lukter verre, må du alltid konsultere en veterinær.

For å sjekke at hundens gass er normal og et resultat av vanlig fordøyelse, er det alltid viktig å holde øye med deres toalettvaner. En sunn hund bør gå på daglig, og deres avføring bør være fast nok til å kunne plukkes opp i bæsjepose under turen. Har dette endret seg nylig, for eksempel til myk eller virkelig illeluktende avføring? Da kan noe være galt. Ja, det er en skitten jobb, men hundens avføring er faktisk en veldig klar indikator på dens helse.

Bonus tips: Aktivitet for hunden din

Generell god helse forbedrer tarmfunksjonen til hunden din, og tilstrekkelig fysisk trening hindrer faktisk kramper og luft i magen. Har du lite tid til å gå tur, løpe eller leke med hunden din? Book en engasjert Pawshake-hundelufter for personlig hundelufting.