Hvorfor lukter hunder på hverandre bak?

Author picture Marte

Når hunder hilser på gaten snuser de ofte i og på hverandres bakside. Kanskje rart for oss, men det er helt normalt. Les hvorfor hunder liker å snuse i hverandres rumper (for å si det rett ut), og hvorfor det er viktig å la hunden din gjøre dette!

Hunder "ser" verden med nesen. De kan oppdage lukt opptil ti tusen ganger bedre enn mennesker! Hunder kan lukte i 'stereo', så de vet hvor lukt kommer fra og kan til og med lukte fortiden: Gjennom nesen vet de om hva som skjedde for en stund siden og hvem eller hva som gikk forbi. Ved hjelp av lukt har de også en følelse av tid. Men, viktigst av alt: Hunder kjenner hverandre igjen gjennom lukt.

Avføring er et slags visittkort

En hund gir ut en spesiell "signatur" med hver nummer to den gjør. Den gjør dette med analkjertlene som ligger rett ved anus. Derfra kommer en veldig skitten, stinkende duft som er hundens personlige duft. Analvæsken har en unik lukt som hunder kjenner hverandre igjen med. Ved å tørke eller dra potene langs bakken etterpå spres duften rundt enda mer.

Ved å snuse på hverandres avføring vet hunder hvem som har gått forbi. Og når de hilser, liker de å snuse under halen for å vite hvem de har med å gjøre.

Som sagt, er lukten av en hund veldig kraftig. Dette skyldes delvis Jacobsen-organet: Det er et luktorgan som ligger bakerst i munnen. Dette gjør at hunden kan oppdage luktmolekyler som kommer inn gjennom munnen.

Har du noen gang sett hunden din "bite" i luften etter lukt? Det er på grunn av Jacobsen-organet! Dette gjør at hunden kan få enda mer informasjon fra dufter som f.eks for å identifisere fruktbare partnere, valper kan finne moren sin i blinde og vite hvor de skal få melk. Med sin omfattende luktesans får hunder informasjon om alder, kjønn, helse og til og med humøret til den andre hunden.

Å lukte er å hilse

Hunder gjenkjenner hverandre ved lukten, og de blir kjent med hverandre ved å lukte under halen. Så la hundene snuse på hverandres bakside. Å snuse roer atmosfæren og gjør et møte roligere og vennligere. Løsne båndet litt slik at hundene har plass til å gå rundt hverandre. Hunder lukter hverandres rumpe, men også hverandres nese. La dem inspisere hverandre litt.

Hvorfor vil hunder snuse overalt?

For alle hunder, og absolutt for usikre hunder, er snusing ekstremt viktig. La hunden din samle mye informasjon under en tur. Gi hunden kontroll over hvor dere går og hva den vil snuse på. Hvorfor?

  • Det gir hunden viktig informasjon
  • Det gir den mer kontroll fordi han forstår verden bedre sånn
  • Det gir ham en mental utfordring
  • Det reduserer stress

Hvorfor lukter hunder på hverandres bakside?

  • Med analkjertlene får hunder en identisk lukt
  • Hunder gjenkjenner hverandre gjennom denne duften
  • Duft gir informasjon om kjønn, humør og identitet
  • Atmosfæren er avslappet når hunder kan snuse på hverandre

Finn en hundepasser eller hundelufter i ditt nærområde på Pawshake. Klikk her!