Hvorfor det er sunt å snakke med dyr

Author picture Marte

Vi spurte via vår Facebook-side, for en stund tilbake, om dere snakker med kjæledyrene deres eller ikke. Dere svarte med et klart JA! Og hvis du er litt som oss, er det hver dag - hele dagen lang. Og hva snakker du med din trofaste venn om? Alt og ingenting! Hvordan dagen din har vært, hva du driver med om dagen, og hvordan du føler deg eller hvordan de føler seg. Selv om det kan høres rart ut for de uten kjæledyr, er det faktisk veldig vanlig å snakke med sin pelskling hjemme. Men visste du at det også er veldig sunt?

Kjæledyret ditt vet nøyaktig hvordan du føler deg

Selv om vi snakker med mennesker som bruker ord, er 80% av kommunikasjonen vår uttrykt via kroppsspråk. Husdyr kan gjenkjenne noen få ord, men forstår ikke språket i seg selv. De er imidlertid mestere i å skjønne hvordan vi føler oss, og hvilket "humør" vi er i gjennom dagen. Noen hunder legger seg på fanget ditt når du gråter for eksempel, mens katten din ofte vil sitte med deg når du føler deg ensom eller uvel. Så det spiller ingen rolle hva du sier, men heller hvordan du sier det. Hvis du snakker jevnlig til kjæledyret ditt, vil han eller hun bli kjent med deg inn og ut, noe som igjen styrker båndet mellom dere.

Å snakke med kjæledyret ditt er bra for deg

Det er helt naturlig at folk liker å snakke med sine kjæledyr. Tross alt er kjæledyret ditt en ekte venn som du kan åpne sjelen din til: Hemmelighetene dine er alltid trygge og et dyr dømmer deg aldri. Derfor spiller kjæledyr en så viktig rolle i livet til barn. Barn med for eksempel autisme oppnår ofte en ekstremt sterk forbindelse med deres katt eller hund. Husdyr fyller også en viktig sosial funksjon for foreldre. Og en god og ærlig prat med din pelskledde venn er også fysisk bra for deg: Det senker stressnivået og får deg visstnok føle deg lykkeligere!

Snakk er bra for kjæledyret ditt

Som nevnt, kjenner kjæledyret hvor mye du elsker dem gjennom måten du snakker med dem på, og det merkes via toneleie mer enn ord. Han eller hun forstår kanskje ikke hva du sier, men forståelsen vil være der. Og du kan uttrykke mye gjennom toneleie. En hund forbinder en høy, lys stemme med entusiasme og spenning, for eksempel. En nøytral, rolig stemme gir trygghet, mens en lav, sint stemme signalerer misnøye. Du kan derfor raskt berolige kjæledyret ditt eller bare gire dem opp dem med kraften i stemmen din.

Foto: Flickr

Du lærer ditt kjæledyrs språk!

Selv om dyrene er gode til å plukke opp mye av det vi sier, snakker de fremdeles et annet språk. Men hvis du gir ser og hører nøye etter, vil du begynne å legge merke til at kjæledyret ditt har ganske mye å si til tilbake! Fordyp deg i kroppsspråket til katten, hunden, kaninen eller hva du har av kjæledyr hjemme, og du vil snart innse at du har en helt ny verden du kan sette deg inn i. Og når du forstår kjæledyrets språk bedre, blir båndet mellom dere enda sterkere.