Hvordan pleie hundens tørre vinterhud

Hvordan pleie hundens tørre vinterhud

Hvordan pleie hundens tørre vinterhud

18/02/2018

Den kalde, tørre vinterluften kan virkelig gå løs på huden din - men visste du at det samme gjelder for hunden din?

I tillegg til været, kan andre faktorer som “kunstig” oppvarming innendørs, mindre væskeinntak, for mye eller for lite bading og/eller endret kosthold bidra til ekstra tørr hud hos din lille. Eldre hunder vil merke mer til dette enn valper.

Aller først - konsultér alltid med din veterinær da han eller hun mest sannsynlig vil kunne finne kilden til din hunds tørre hud relativt kjapt. Det kan f.eks begrunnes med en allergisk reaksjon til lus eller sjampo, en hudsykdom, noe kostholdsrelatert eller noe mer alvorlig som en underliggende leversykdom.

Basert på årsaken til den tørre huden vil veterinæren din kunne foreslå ulike løsninger og ta det derfra, men hvis det kun er snakk om litt kald, tørr luft har vi noen tips og triks til hjemmepleie som du kan skjemme bort vofsen din med. (Husk dog å alltid snakke med din veterinær før du gjør noen store endringer i pleierutinene hjemme)

Skjem bort bisken din!

Kanskje trenger hunden din mer eller mindre bading på vinteren, en annen hundesjampo som er rettet mot mer sensitiv hud eller kanskje bare mindre føning - din veterinær vil ha anbefalinger for din lille hjerteknuser og dens behov.

Å børste pelsen til hunden din oftere vil føre til større produksjon av olje i huden (talg) og fjerne død hud og selvsagt løse hår. Dette vil hjelpe med å holde huden deres myk og pelsen glatt og fri for tørr hud.

Hold vofsen din hydrert

Sørg for at hunden din alltid har tilgang til nok friskt vann hver dag. Hvis hunden din har tørrfôr som hoved-matkilde kan det være lurt å diskutere med din veterinær om dere skal inkludere mer fuktighet i kostholdet i form av kjøtt, våtfôr eller råkost. Du kan også få anbefalt spesifikke oljekapsler eller andre kosttilskudd.

Hold luften fuktig

Hvis hjemmet deres holdes varmt med strøm eller annen “kunstig” oppvarming, hvorfor ikke vurdere å gå til innkjøp av en luftfukter? Det vil gjenfukte lufta og bidra til å pleie tørr, sprukket hud hos hunden din, OG hos deg!

Hjemmelagd pleie

Hvem liker vel ikke en deilig oljemassasje!

Her er to enkle, lett tilgjengelige og sunne oljer de fleste allerede har i huset som du kan massere inn for å pleie tørr hud og sprukne, såre poter.

NB! Husk å teste oljene på et lite område på hunden din 48 timer før du eventuelt bruker den på større områder for å forsikre deg om at din kjære ikke får en allergisk reaksjon. Påfør ei heller disse oljene direkte på åpne sår.

Hvis alt er ok etter testen, kan du massere inn oljen(e) og deretter børste over pelsen for å fjerne overflødig olje samt død hud og løse hår.

  • Olivenolje: Bruk kaldpresset extra virgin olivenolje. Bland 5-10 dråper olje i en kopp med vann og masser inn oljen på både pels og hud. Klapp så pelsen med tørkepapir eller håndkle, og børst. Alternativt kan du dryppe noen dråper i den vanlige hundesjampoen.

  • Kokosolje: Bruk ekte vare - en økologisk kokosolje er å anbefale over de billigere alternativene. Ta en snau teskje kokosolje mellom hendene dine og gni til den smelter. Masser oljen inn i pels og på hud og børst som forklart over.

Vi håper disse tipsene var til nytte og ønsker dere en nydelig vinter videre!