Hvordan å introdusere katter og hunder

Author picture Pawshake

Glem hva du pleide å se på tegneseriene når du var liten, for sannheten om katter og hunder er... de kan faktisk komme ganske godt overens! Og det er ingenting som er mer søtt enn å se begge arter sove tett sammen i hundesengen eller leke fint sammen.

Cats and Dogs can be best mates!

Om dette lar seg ordne over natten, eller over flere uker eller måneder kommer an på rase, alder, bakgrunn og personlighet. Vær tålmodig, og sett begge kjæledyrs behov først og husk at du som er huset menneske også ER ANSVARLIG over situasjonen. Så utdann deg selv, ta kontroll, hold deg positiv og ikke vær redd for å spørre om hjelp fra ekspertene om du trenger det. 

Ta alder og bakgrunn i betraktning

En leken valp og en fryktløs kattunge har en større sjanse for å bli kompiser hvis de vokser opp sammen. En voksen katt og en yngre hund trenger kanskje litt mer tid for å bli kjent med hverandre. En gammel hund og en kattunge kommer kanskje kjempegodt overens. se på konfigurasjonen av alder og temperament på paret du skal bringe sammen og vær realistisk om hva du kan forvente. 

Det er også essensielt å vite forhistorien til begge kjæledyrene dine, og prioritere behovene deres! Om du har en katt som tidligere har blitt jaget ned av en energisk hund, så kan det være verdt å revurdere det å bringe en ny hund inn i huset. Eller om du vet at hunden din har en tendens til å angripe mindre dyr, så er dette også noe å ta inn i vurdering, eller hyre inn en profesjonell trener til å hjelpe deg. Rase er en annen faktor som du bør tenke på - hvis hunden din er en terrier eller gjeterhund som er kjent for å jakte på mindre, pelskledde dyr, så må du være enda mer flittig for å sikre kattens sikkerhet.

Ta hjemmet ditt i betraktning

Hjemmet ditt bør ha nok plass til at du skal kunne separere begge kjæledyrene på en enkel måte slik at begge parter har egne, trygge områder. Sørg for å separere katten og hunden når du ikke skal være hjemme, og se til at katten din har nok gjemmesteder og høye punkter å rømme til. Grinder kan være et flott verktøy for å være på den sikre siden.

Forsikre deg om at mat, vann og sandkasser holdes separat og privat, ettersom disse basisbehovene kan forårsake konflikter eller stress mellom katten og hunden. 

Introduser lukten først

Det anbefales ikke å introdusere kjæledyrene umiddelbart, og aldri løft katten din opp til hunden din og tving dem sammen - for mye, for raskt! 

Før de fysisk møtes, må du forsikre deg om at begge kjæledyrene er komfortable med å leve separat i samme hjem - heller enn å bli vant til å leve innen et nytt areal OG med en ny art på samme tid. Fra her kan du tillate begge parter å utforske rommet det andre kjæledyret nettopp har vært i, og bli vant til lukten deres. Klapp katten din, og la hunden lukte på hendene dine, og motsatt. Deretter kan du la hunden og katten lukte på hverandre gjennom sprekken under døren.

Tren hunden din

Hunden din er nøkkelen til suksess i dette nye forholdet. Sørg for at de er veltrent på de mest grunnleggende kommandoene (kom, sitt, bli, slipp/takk) og få hundelufteren din til å ta dem på en episk tur eller lek i parken før du introduserer hunden til katten din. 

Ha en leke eller godbiter nærme slik at hunden din kan omdirigere energien sin vekk fra å fokusere på katten om det blir for mye.

Hyggelig å hilse på deg!   

Hold hunden din i bånd og bring den inn i rommet hvor katten din er. La kjæledyrene se på hverandre fra en trygg avstand, og hold første møtet kort og søtt. Du kan forlenge møtene gradvis slik at kjæledyrene blir vant til hverandre - og forsikre deg alltid om at begge parter vet at de er elsket og trygge gjennom belønninger og ros separat. 

Katten din kan gå løs på disse møtene, men vi anbefaler å holde hunden din i bånd frem til du er sikker på at den ikke vil jage katten - fra her er et hei gjennom en grind et godt neste steg. En katt angriper vanligvis hunder kun når den er fanget i et hjørne, så sørg for at katten har muligheten til å stikke seg vekk.

Det kan ta tid, men ettersom disse møtene utvikler seg vil du kunne se at begge kjæledyrene begynner å bli mer komfortabel og rolig rundt hverandre. Det er en forskjell på å se dem finne ut reglene seg imellom gjennom et klask over snuten og et angrep på hverandre - ikke vær redd for å spørre om hjelp fra en trener eller veterinæren din. Og hvis du trenger noen til å passe på mens du ikke er hjemme, så har du erfarne dyrepassere på Pawshake rett rundt hjørnet.