Hvor mye sover egentlig hunder?

Hvor mye sover egentlig hunder?

03/12/2018

Søvn spiller en ekstremt viktig rolle i helsen til hunden din. Hunder sover i gjennomsnitt 12-14 timer om dagen, store og eldre hunder 16-18 timer per dag og unge valper hele 18-20 timer per dag. Men hvorfor trenger hunder så mye søvn, og hvordan kan du sørge for at din firbente venn får hvilken den trenger?

Søvnsyklus

Lik som menneskets søvn består en hundesøvnsyklus også av to faser: Lett og dyp søvn (også kjent som rask øyebevegelse eller REM-søvn). Under REM-søvnen drømmer hundene og behandler hendelser fra dagen. Søvnsyklusen er dog kortere enn vår, og varer ca. 20 minutter. Som betyr at de er godt uthvilt etter bare litt søvn. Selv etter en lang, morsom spasertur er en halv time søvn alt hunden din trenger for å føle seg uthvilt. Hunder bruker også mindre tid i REM-søvn enn vi gjør, og krever derfor et større antall lurer for å få den tilsvarende "behandlingstiden".

Hunder drømmer - mest sannsynlig om dagens begivenheter og følelsesmessige opplevelser: Slåss, flykte, jakte, forsvare, vokte osv. Du kan se når hunden din drømmer: Øynene dens flimrer bakover og fremover under øyelokkene, potene rykker til og han begynner kanskje å pipe eller til og med å bjeffe. Din hund gjenopplever effektivt dagens spenning - et  underholdende syn og som garantert røsker i hjertet ditt.

Viktigheten av hvile

Søvn er ekstremt viktig for hunder. Det opprettholder deres konsentrasjonsnivåer, øker deres evne til å lære og gjør det mulig for dem å få mest mulig ut av dagen. Hunder som ikke får nok søvn kan bli angstfylte, stresset, sløve eller deprimerte. Søvn har også innvirkning på hundens fysiske helse. Mangel på søvn svekker immunforsvaret, noe som kan føre til sykdom. Du må derfor sørge for at din trofaste venn har tilstrekkelig hvile mellom aktivitetene sine.

Søvnkvalitet

Når det kommer til søvn: Det handler ikke bare om mengden, men også kvaliteten. Hunder går bare inn i dyp søvn hvis de er helt avslappet. Du kan observere dette fra hundens sovestilling: Hvis den sover på siden med bena strukket, så er kroppen helt avslappet og den nyter en god søvn. Hvis den ligger på ryggen, er den enda roligere og bekymringsløs! I kontrast er en hund som sover på magen eller krøllet opp i en ball, inntar en mer "defensiv" sovestilling som også holder ham varm. I dette tilfellet er musklene mer spente, noe som indikerer en lettere søvn. Det er derfor hunder er mer "på vakt" under sine korte lurer gjennom dagen.

Hunder sover dypest dersom de får tilstrekkelig fysisk og mental stimulering: Så gå mange lange turer og gi din lille halelogrer mye utfordrende lek. Har du ikke nok tid til å sette hunden i skikkelig aktivitet? Book en hundepasser som kan gi den treningen og oppmerksomheten den trenger.

 En velfortjent lur etter lek

Søvnproblemer

Søvnmangel kan oppstå hvis hunden din ikke har mulighet til å gå i dyp søvn ofte nok, gjerne på grunn av overstimulering eller overdreven støy og for mange distraksjoner hjemme. Planlegg mange hvileperioder gjennom hundens dag, og sørg for at den har et koselig sted å legge seg ned. Dårlig søvn kan også ha en fysisk årsak, for eksempel søvnapné. Dette skjer vanligvis hos hunder med korte snuter, som Bulldogs og Pugs. Har du lagt merke til at hunden sover mindre og mer rastløst enn før? Vær i så fall oppmerksom på dens generelle helse (aktivitet, appetitt, avføring, pels) og besøk din veterinær hvis du er i tvil.

For mye søvn?

Som allerede nevnt, sover hunder mye. Men kan de noen gang få for mye søvn? Det er absolutt mulig. Hvis hunden din sover over gjennomsnittet, kan det tyde på et følelsesmessig eller fysisk problem. Hunder sover noen ganger på grunn av kjedsomhet eller depresjon. De vet rett og slett ikke hva annet de skal gjøre! Overdreven søvn kan derfor skyldes mangel på oppmerksomhet / aktivitet, selv om du aldri bør utelukke underliggende fysiske problemer. Igjen, når du er i tvil, besøk din veterinær.

Hvor bør hunder sove?

Det varierer fra hund til hund: Noen liker å få sine ettermiddagslurer i en kurv, andre vil ha en stor, fluffy pute eller en bare hevet seng. Og de fleste foretrekker en hevet kant som de kan koe seg inntil. Andre kan være fornøyde med favorittplassen sin i sofaen. Det som er viktig er at soveplassen er plasser på et stille, bortgjemt sted som ikke er utsatt for trekk eller for mye lys. Insisterer hunden din på å få være med deg i sengen? Og er det ok for deg? Ikke noe problem! Hunder sover ofte i nærheten av sine "flokkmedlemmer". Tilbringer du betydelig tid på et bestemt sted, for eksempel bak datamaskinen din? Legg i så fall hundens kurv under skrivebordet ditt for garantert hundeselskap hele dagen!

Du har sannsynligvis lagt merke til at hunden din sirkler rundt og graver ved sengen sin, før han endelig legger seg til å sove. Dette er ikke noe mer enn det samme som det å riste dyna og fluffe opp puteene som forberedelse til den perfekte søvn. Så la hunden bli komfortabel  og la den få søke etter noen velfortjente zzzzzzz'er.

Sov godt!