Hunder i biler - ikke risiker det!

Author picture Pawshake

Det gode, varme været har endelig truffet Norge, og vi elsker det! Men uheldigvis kommer været sammen med tilfeller av dyr som blir låst inn i varme biler. Dette er noe vi på Pawshake ønsker å unngå fullstendig - våre pelskledde barn er verdt så mye!

Årsaken kan være så enkelt som menneskelige feil (som kan skje hvis man glemmer bilnøkkelen i bilen i nye biler med automatisk låsemekanisme) eller rett og slett opprømte dyr som med uhell hopper mot bilruta og låser bilen fra innsiden.

Så dyrepassere og dyreeiere, dette er for dere. Hvis dere har kunnskapen og sprer ordet blant venner og familie, så kan vi spre bevissthet om emnet og unngå at ulykker som dette skjer!

Her er noen nyttige tips-

• Hvis det er varmt ute - ikke risiker det. La kjæledyret ditt være hjemme!

• Alltid medbring vann og en bolle til vannet i bilen for ditt kjæledyr.

• La bildøren foran på førersiden stå på gløtt eller åpne et vindu når du pakker ting inn i bilen eller hvis du beveger deg bort fra bilen.

• Plasser nøklene dine i en lomme i jakken eller en plass tett til kroppen din.

• Forsøk å oppbevare nøklene dine på en trygg plass til enhver tid - fokuser på hvor du plasserte dem, spesielt hvis du snakker i telefonen, bærer varer til bilen eller plasserer barnet i barnesetet. 

• Besøk dyrebeskyttelsen eller det lokale veterinærkontoret, og gjør litt research slik at du forstår hva du må gjøre i et nødstilfelle.

• Snakk med vennene dine, naboer og dine klienter på Pawshake for å heve bevisstheten rundt emnet.

Hvis du ser et kjæledyr i en låst bil:

• Viser hunden tegn til overoppheting? Se etter tegn som kraftig pesing, slapphet, sikling, høy puls eller hvis det har blitt riktig ille - bevisstløshet. 

• Noter ned bilens kjennetegn, modell og registreringsnummer. Send en sms til Statens vegvesen for å få navnet på bileier. Send sms til 2282 og start meldingen med REGNR og bilens registreringsnummer (eks. REGNR AR00000).

• Gi beskjed til butikker eller kontorer i nærheten, eller hvis du er på et kjøpesenter varsler du personalet og sikkerhetsvakter.

• Hvis eieren ikke er å finne noen steder, ring til politiet på 02800 og vent på deres ankomst med bilen. Ideelt sett bør hunden tas med til en veterinær for en nødvendig behandling (et tips - ikke forsøk å kjøle ned hunden med metoder som gjør at nedkjølingen går for raskt, som ispakker eller isbiter. Vann, våte håndklær og skygge er å foretrekke).

• Kontakt det nærmeste veterinærkontoret.

Det er viktig å forstå at en kjølig dag IKKE betyr en kjølig bil - og at åpne vinduene på gløtt for en kjapp tur på butikken ikke senker temperaturen nevneverdig inne i bilen. Det tar mindre enn 10 minutter før innsiden av bilen er mer enn dobbelt så varm som utsiden, noe som kan være dødelig for et barn eller et dyr på innsiden. Skygge skal man heller ikke stole på, siden skyer alltid er i bevegelse og det gjør liten forskjell på temperaturen på innsiden av bilen. 

Hvis du må ta hunden med deg steder, sikre dem på et skyggefullt, sikkert sted utenfor bilen - eller best av alt, la hunden din være hjemme hvor du vet at den vil være trygg. Det er alt for lett å bli distrahert og dermed bruke lengre tid ute på ærend enn planlagt.

Hvis du trenger å løpe rundt og gjøre ærend og ikke vil bringe hunden din med deg, hvorfor ikke bruker en Pawshake dyrepasser? Sjekk innom Pawshake  og tast inn området du bor i søkefeltet for å se hvilke passere som er i nærmiljøet!