Hundeetikette: 7 tips for en gledelig tur

Author picture Pawshake

Som dyrepasser på Pawshake, vil du være en godt eksempel. Spesielt de av dere som tilbyr hundelufting, bør være kjent med manerer som forventes i et hundevennlig område og i hundeparker hvor hunder kan løpe løs. Naturligvis vil du møte mange løse hunder - og deres eiere! - på slike steder. Dette kan være veldig morsomt, hvis dere tar hensyn til hverandre. For at hunder og deres eiere eller hundeluftere skal få en hyggelig tur, er det derfor viktig å være bevisst på disse uskrevne reglene.

1) La hunder i bånd være i fred

Det gjelder både deg selv og hunden du lufter. Denne hunden står i bånd for en grunn, en grunn som man ikke kan vite hvorfor. Den kan ha et psykisk problem, være aggressiv, sjenert eller ha løpetid. Hold en grei distanse, med mindre eieren indikerer at det er greit å komme nærmere.

2) Ikke la hundene "finne ut av ting" på egen hånd

Dette er feil. Unngå anspente situasjoner, siden disse raskt kan komme ut av kontroll. Hvis en hund ikke setter pris på selskapet av andre hunder, bør de gis plass. Og aldri tillat at din firbente venn jager etter andre hunder. Du tenker kanskje "hun gjør aldri skade" men du kjenner ikke den andre hunden. Den kan være redd, usikker eller til og med traumatisert. Og du ønsker å unngå skader på alle parter!

3) Forsikre deg om at hunden din ikke kan jage etter joggere / ryttere / syklister

Selv om hunden din kun vil leke, så kan hunden bli veldig brysom når den jager etter andre mennesker: ja, selv på områder hvor det ikke kreves at de holdes i bånd. Tross alt, dette området er tiltenkt å være en plass hvor dyr og mennesker trygt kan interagere, det er ikke en lekeplass hvor hunden din kan gå amok. Hold din trofaste venn under tilsyn og kontroll. Hvis du ikke har mulighet for å gjøre dette må du holde hunden i bånd i stedet.

4) Lek kan være gøy, men...

Bryt alltid av en lek om den andre hunden ikke ønsker å leke, blir redd/sint, eller eieren ikke liker det. Hvis du får beskjed om å holde hunden din unna, må du etterkomme dette ønsket.

5) Plukk opp hundebæsjen

Greit, det er ikke alltid så fornøyelig, men gjør det uansett. Selv når det ikke er en selvfølge. Dette er ikke bare noe som viser nestekjærlighet, men det gjør det også mulig for deg selv å dra nytte av rene, bæsjfrie lufteområder!

6) Behandle hverandre med respekt

Så mange mennesker, så mange hunder, hvor alle er ulike. Vis hensyn og behandle hverandre med respekt. Vær vennlig også, og hold et øye med hundenes kroppsspråk mot hverandre. Vet du ikke mye om hundens kroppsspråk? Det fins mange gode bøker å lese, og mange gode kurs å delta på, om dette temaet.

7) Hold et øye med hunden og nyt hverandres selskap!

Til slutt: nyt! Hvis du gjør det beste ut av hundens luftetur, vil du få mye mer ut av turen. Lek med hundens favorittball, ta dere en joggetur eller generelt å utforske sammen, vil øke båndet ditt med hunden din. Ikke bruk hele gåturen limt til mobiltelefonen din, bruk øynene på det som fins rundt deg. Hold alltid et øye til hunden din, slik at du er forberedt nok til å kunne reagere på uventede møter med andre hunder innen rimelig tid. Og, viktigst av alt, sørg for at du har nok bæsjeposer på deg...

Kos deg!