Å gå tur med med en innekatt: Hvorfor og hvordan

Author picture Marte

Har du en innekatt og ønsker å utvide dens verden litt? Hvis katten din lærer seg å gå med sele, kan den nyte omverdenen på en trygg måte. Videre er det generelt nyttig hvis katten din er vant til sele og bånd, for eksempel hvis du skal kjøre den til en kattepasser eller til veterinæren. Noen katter hater det, andre elsker det! Det er verdt å finne ut hva katten din føler om det.

Ikke tenk at du kan gå med en katt som du går med en hund; det er to helt forskjellige opplevelser. For eksempel opplever ikke katten verden med nesen slik en hund gjør, men med øynene sine. En katt føler seg derfor tryggere hvis den kan se omgivelsene fra høyden. Ved siden av deg på bakken, i et ukjent territorium, føler katten seg usikker i naturen. Å gå tur med innekatten din helt plutselig er derfor ikke en veldig god idé, men du kan godt prøve det gradvis. Mange katter er enkle å trene og vil kanskje gå tur med deg uten problemer.

Hvorfor gå tur med katten din?

Katter er husdyr, men har fortsatt egenskapene og instinktene til et vilt dyr i deres DNA. Kattens naturlige behov blir svært begrenset innendørs. Utenfor kan de jakte, leke, grave, klore på trær, løpe rundt, snuse på nye lukter og se på nye ting. Sansene deres stimuleres, og de bruker hjernen på en sunn og gunstig måte på å behandle all den nye informasjonen. Å leke ute kan derfor være veldig sunt for katten din! Ved å gjøre dette sammen med deg mens katten er i bånd, er også et trygt alternativ.

Katter trenger mye stimuli til å være en "ekte katt". Hvis du er bekymret for at katten din mangler oppmerksomhet og aktivitet, kan du å trene på å lufte katten din. Har du lite tid til katten din, kan du alltids booke en kattepasser på Pawshake.

Steg 1: Selen

Katten din vil sannsynligvis aldri ha på seg en sele uten trening. La katten bli vant til selen først. Bare legg den på gulvet go la katten snuse den. Hvis alt virker greit, ta forsiktig på selen. Liker den det ikke? Legg selen vekk og prøv igjen senere. Liker den det? Belønn den med en godbit og la den vandre rundt fritt. På denne måten blir den vant til selen uten noen begrensninger.

Steg 2: Å lære seg å gå i bånd

I steg 2 forblir du innendørs. Øv på å gå med båndet først. Fest båndet til selen, snakk til katten din og ta noen skritt. Går den med deg? I så fall, belønn med godbiter eller leker. Start treningen med 1 minutt og bygg det opp litt hver dag, til katten går bak deg avslappet. Merk deg: Trekk aldri på selen hvis katten gjør noe du ikke vil. Går den i motsatt retning? Stopp og belønn den hvis han går sammen med deg igjen.

OBS: En tur med katten din er hovedsakelig ment for å oppdage verden og gi katten ekstra stimuli. Så du trenger ikke å trene til katten til å gå pent ved siden av deg. Ta hver tur som en guidet tur hvor katten tar initiativet på hvor den vil gå og hva den vil se.

Steg 3: Verden ute

Hvis du har en innekatt, kan verden utenfor være veldig skremmende. Så begynn med tid sammen med deg i hagen eller på gaten på et rolig tidspunkt på kvelden. Ikke bare gå rett ut, men først åpne døren rolig og forsiktig. Husk at katten din kan bli redd av små ting som forbipasserende, en hund eller en bil. La katten se ut. Går det bra? Belønn med godbit og ta et skritt utenfor. Bygg opp treningen gradvis akkurat som i steg2; begynn med 1 minutt. Virker det som den liker det? Da kan du sakte bygge opp tiden den vår observere uteområdet.

Synes katten din det fortsatt er skummelt eller ubehagelig? La den komme inn og gi ham rikelig med lek og klatremuligheter. Du kan også bygge eller kjøpe en kattebur til å bruke ute for katten din. I et slikt bur kan katten din trygt nyte verden ute.

Finn og book en kattepasser på Pawshake