7 enkle måter å gjøre katten din lykkeligere

Author picture Pawshake  - oppdatert: 20/11/2017

Katter har sine egne særegenheter. Ved å forstå katten din litt mer, kan du enkelt gjøre livet til katten din mer gøy. Kjenner du allerede til disse 7 lykketipsene for katter?

1) Tronen
En katt føler seg mest komfortabel på høye steder. Fra der kan den se over hele huset eller rommet, og kjapt oppdage hvor eventuell fare kan komme fra. Har katten din allerede noen flotte, høye steder den kan slappe av på? Du kan lage det ved hjelp av spesielle kattemøbler, men du kan også lage det selv ved å feste hyller i veggen, og sette et teppe eller en pute på toppen av denne som du fester med dobbeltsidig tape. Jeg vedder på at katten din vil elske det. Og se hvordan katten din kan være rolig og samlet på sin helt egne trone er en god følelse!

2) Lag utganger og trygge havner
Det beste du kan gi katten din, er friheten til å velge hvor den skal gå... Noen ganger er det travelt i hjemmet på grunn av besøkende, eller med andre kjæledyr i hus. Noen katter er redde for støvsugeren, eller vil ganske enkelt være alene for å ta seg en lur. Gi katten din den friheten! Den vil være deg evig takknemlig. Ikke lås katten din inne på et rom, men sørg for at det er frie utganger, slik at den kan stikke til sitt favorittrom i huset, til et skap den liker eller et gjemmested. Slik kan katten din alltid føle seg trygg og sikker.

3) Et rent kattetoalett
Fordi katter er veldig renslige dyr, elsker de å ha et rent kattetoalett. De finner det veldig ubehagelig å gå på et skittent kattetoalett, og unngår å grave rundt i andre katters avføring. Så sørg for at det er et kattetoalett per katt i huset. Bruk den mest delikate og luktfrie kattesanden; siden katter er så renslige er de heller ikke så glade i parfymer.

4) Ta utsiden med inn
Katter liker ikke kun kjøtt! De kan også ønske seg plantevekster nå og da. De fleste katter liker å tygge litt på gress (hvis noen av husplantene bærer merker av dette allerede så vet du hva vi snakker om...). Derfor er det greit å gro gressvekster i egne innendørs bed. Sørg for at du velger vekster som er trygge og sunne for katter, og som også er flotte innendørs planter. Rådfør deg gjerne med veterinæren din.

5) Sørg for å lage uimotståelige avslapningssteder
Katter elsker varme, sollys og god utsikt. Derfor kan ingenting gå galt om du lager dedikerte hvilesteder til katten hvor den får både varme, sollys og god utsikt, for eksempel i en vinduskarm. Det fins spesielle kurver man fester i vinduskarmer, eller som man kan lime til vindusglasset. Du kan også lage slike plasser på egen hånd! Skap en nydelig vindusplass hvor katten din kan sove i solen eller se på alt som foregår på utsiden.

6) Mat og toalett må separeres
Mange katter er såpass heldige at de har egne 'katterom' i huset hvor alle sakene deres er. Selv om dette er en flott idé, så må du unngå å sette matskåler/vannskåler på samme stedet som du har kattetoalettet. Av natur unngår katter å spise og drikke på samme sted som de går på toaletter, av åpenbare hygieniske grunner. De vil sette stor pris på å få spise og bæsje på ulike steder.


7) Snakk 'katt'
Viktigst av alt: lær deg kattens språk, og katten din vil føle seg mye bedre. Svinger katten din halen sin frem og tilbake, eller stritter hårene på halen? La den være i fred, den er irritert! Maler den i fanget ditt, eller blinker sakte med øynene? Da viser katten din kjærlighet. Da kan du gi kjærlighet tilbake: lukk øynene dine sakte foran katten din (prøv det!) og den vil slappe av og føle seg nærmere deg.

De som holder et øye med hvordan katten deres oppfører seg vil ha en bedre forståelse av hva katten egentlig trenger. Det høres kanskje rart ut, men det er en god idé å snakke masse til katten din. Katten din vil gjenkjenne tonene i stemmen din og gjenkjenne oppførselen din, og vil også bedre kunne forstå 'menneskespråket'. Dess mer forståelse og tillit det er mellom menneske og katt, jo bedre vil forholdet deres være! En elsket katt er en lykkelig katt!