5 kjæledyrfarer du bør være oppmerksom på i jula

5 kjæledyrfarer du bør være oppmerksom på i jula

05/12/2018

Selvsagt er det veldig koselig å tilbringe ferien med kjæledyrene sine. Men på denne tiden av året har din hund eller katt ekstra høt risiko for å bli syk eller uvel. Så vær ekstra oppmerksom på disse 5 farene i ferien - les hvordan du kan forhindre dem slik at du kan nyte ferien på en trygg og god måte.

1. Farlig mat

Det er visse næringsstoffer som er ekstra farlige for hunder og katter. Vær forsiktig med sjokolade, rosiner og macadamianøtter: Dette er giftig for dyret ditt. Alkohol er også veldig farlig, for mye inntak kan faktisk føre til koma. 

Hovedregel: De fleste rester fra menneskemåltider er ikke bra for kjæledyret ditt. Vårt tilberedte kjøtt er ofte for fett og for salt for dem. I tillegg kan bein av kokt kjøtt dele seg opp i kjæledyrets mage. Ikke gi hunden eller katten din godbiter fra tallerkenen din, gi dem heller et deilig hundenben av tørket kjøtt, en hjemmelaget tyggeleke eller hjortehorn i stedet. Og ikke glem å kaste søpla raskt; katter og hunder kan enkelt finne søppelposene i et uoppmerksomt øyeblikk.

Sukker er heller ikke bra for kjæledyret ditt, men du må også være obs på sukkerstatninger. Xylitol er et søtningsmiddel som ofte finnes i sukkerfri tyggegummi og pastiller. Ofte er dette å finne i jakker og vesker som familien din eller venner tar med i hus. I tilleg, finnes også andre giftige ting som sminke og medisiner i folks håndvesker. Pass på at kjæledyret ikke sniker seg inn i i skap eller i gangen hvor gjestenes jakker og vesker er plassert.

Tips: Be gjestene dine om å se til kjæledyrene dine og ikke gi dem noen godbiter.

2. Blomster og planter

Julestjerne, misteltein og kristtorn er giftige for kjæledyret ditt, så hold disse utenfor rekkevidde eller heller ikke ha dem hjemme. M'ange vaseblomster er også farlige. Spesielt i påsken har mange liljer i hjemmet, men de kan være veldig farlige. Liljeforgiftning er faktisk et kjent problem, og katter som har vært i kontakt med liljer dør regelmessig. 

Les hvilke planter som er giftige for kjæledyr her.

Juletreet i seg selv utgjør ingen fare for kjæledyret ditt, men de fallne nålene gjør. Så fjern disse hver dag. Er ditt juletre i en beholder med vann? Ofte er (giftig) plantenæring tilført vannet. Så hold juletrefoten utilgjengelig for kjæledyret ditt. Mange hunder og katter elsker å drikke vann fra rare steder.

3. Julelys og -pynt

På de mørke dagene om vinteren flyter ofte ekstra ledninger med julelys rundt i huset. Disse utgjør en fare for hunder, kaniner og andre gnagere som kan tygge på dem. Legg ledningene vekk og slå av alle julelysene så snart du forlater rommet.

Juledekorasjoner som kranser, glitter, kuler og andre små gjenstander ser interessante ut for kjæledyret ditt. Katter vil kanskje leke med julepynt, julekuler og andre glassgjenstander som kan knuse. Kranser og andre dekorasjoner kan forårsake blokkeringer i tarmene.

Mange dekorasjoner er laget av fint glass eller plast som kan knuse i små deler. Spray-snø er også en syntetisk substans som kan se fint ut, men er farlig for kjæledyret ditt. Derfor bør du vurdere å kjøpe eller lage økologiske og naturlige juledekorasjoner - tryggere for kjæledyret ditt og bedre for miljøet!

4. Fyrverkeri

Fyrverkeri rundt nyttårsaften kan være en stor fare for kjæledyret ditt. Sørg for at dyret ditt alltid har en sikker avstand fra flammer, fyrverkeri eller høy lyd. Vil du lese mer om hvordan håndtere engstelig kjæledyr og fyrverkeri? Les mer på vår australske Pawshake-blogg.

5. Stress

I løpet av ferier eller helligdager er våre kjæledyr ofte ekstra utsatt for stress. Vi har gjerne mindre tid til dem, vi har gjester som kommer på besøk, vi tar med hunden til middagsselskap, kjæledyrets daglige rutine blir forstyrret og så videre. Vær derfor oppmerksom på kjæledyret ditt under disse travle juletider. Gå minst én tur om dagen med hunden for å frigjøre litt energi, sørg for at katten din får nok lek og kos, og gi alltid et rolig sted hvor kjæledyret ditt kan trekke seg tilbake.

Tips: Har du en ekstra travel tidsplan i ferien, får du mange gjester på besøk og har mindre tid til kjæledyret ditt? Book en dyrepasser som gir din hund eller katt litt ekstra oppmerksomhet mens du er borte. På nyttårsaften kan du ta med kjæledyret ditt til en kjærlig dyrepasser i et rolig nabolag uten fyrverkeri. Se etter en dyrepasser i tide for å være sikker på en booking under populære ferier.