5 farer for kjæledyrene i juletiden - og hvordan å unngå dem

5 farer for kjæledyrene i juletiden - og hvordan å unngå dem

5 farer for kjæledyrene i juletiden - og hvordan å unngå dem

24/12/2017

Feirer du julen sammen med kjæledyrene dine? Kjempebra! Selvfølgelig kan dere nyte høytiden sammen, men bemerk deg noen uventede farer som kan være livstruende for kjæledyrene dine. Men ikke vær redd: med de rette forberedelsene kan du forhindre alle problemer.

1) Juletreet

Barnåler er giftige for katter og hunder. Kjæledyret ditt vil mest sannsynlig ikke spise fra selve juletreet, men falne barnåler er en risiko. Derfor må du plassere kjæledyrets vannskål og matskål unna vei fra juletreet, og koste opp nålene daglig. Også må du sørge for at verken katten eller hunden drikker fra juletrefoten siden vannet kan inneholde plantevernmidler.

2) Giftige juleplanter

Julestjerne, misteltein og kristtorn er giftige for kjæledyrene dine. Sett dem på en trygg plass hvor verken katten eller hunden får tak i planten.

3) Lamper, ledninger og levende lys

Gjem ledningene til juletrelysene fra hunden, katten eller kaninen din. Hvis kjæledyret ditt tygger på ledninger kan de få store skader. Når du forlater et rom bør du skru av alle lys og blåse ut levende lys.

4) Julepynt

Girlandere, sløyfer og dekorasjoner kan se veldig spennende ut for et kjæledyr. Spesielt katter er glad i nye "leker". Men å svelge slike små dekorasjoner, eller pynt med glass i seg utgjør en risiko for kvelning. Vær også forsiktig med falsk snø: det er giftig, så unngå at kjæledyret ditt får anledning til å smake på det.

5) Julematen

Det er fristende å dele julematen din med kjæledyret ditt, men vær forsiktig med det. Bein av varmebehandlet kjøtt (som eksempelvis kyllingbein) er populært hos hunder og katter, men ikke gi det til dem. Kokte og stekte bein splintrer i magen eller innvollene til dyret, og kan forårsake seriøs skade på kjæledyret. Ellers blir de lett dårlig i magen av ekstra fet eller krydret og saltet mat. Videre er druer (som kanskje brukes i desserter) og sjokolade også giftig for kjæledyret ditt.Greit, nå høres det ut som at julen er veldig farlig for kjæledyret ditt, men selvsagt kan dere ha det koselig sammen. Skal du innom en kjøttforhandler? Etterspør noe ferskt kjøtt for hunden eller katten din. Eller få tak i noen laksehoder fra fisketorget. Gi det rått til hunden eller katten din, og den vil få den mest fantastiske julemiddagen den kunne etterspurt! En stor pappeske for katten din og ekstra lange turer for hunden er også enkle men populære gaver :-)

God jul!